Kirjautuminen

Kalastajalle syntyy vauva – uhka vai mahdollisuus? osa 5/5

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Intohimoisena perhokalastajana halusin päästä Urhon kanssa kokeilemaan miten kalastus perholla vauvan kanssa onnistuu. Sitä ennen oli jälleen kerran tehtävä hyvät suunnitelmat, jotta homma olisi mahdollisimman turvallista.

Perhokalastuksesta puhuttaessa syntyy mielikuva kalastajasta, joka seisoo vyötäröään myöten kuohuvassa koskessa ja vispaa vimmatusti vieressään siimaa. Siiman päässä lentää pieni ötökkää muistuttava sidos, jossa on terävä koukku. Touhu alkaa kuulostaa melko vaaralliselta, jos kombinaatioon lisätään pieni lapsi.

Ensimmäinen riski, jonka poistamiseen keskityin, oli koukku

Perhokalastus poikkeaa tavallisesta heittokalastuksesta siinä määrin, että koukku lentää kalastajan ohi useammin ja koukun lentorata kulkee usein myös kalastajaa kohti. Itse huomasin perhokalastusurani alkuaikoina olevani varsin usein solmussa perhosiimani kanssa, kun lähdin nykimään väärään suuntaan lähtenyttä heittoani.
Olen itse harrastanut perhokalastusta pari vuotta ja heittotaitoni alkaa nyt olla sillä tasolla, että uskalsin lähteä kokeilemaan heittämistä vauva mukana. Aloittelijan kannattaa siis ehkä treenata heittämistä riittävästi yksin ennen kuin ottaa pieniä lapsia mukaan touhuun.

Avainasia vauvan suojaamisessa ohi viuhuvalta koukulta on vauvan sijoittaminen turvalliseen paikkaan

Itse pakkasin perhoreissuillemme mukaan sekä kantorinkan että kantorepun. Urho sai siis hereillä ollessaan katsella meininkiä selästäni tai vaihtoehtoisesti nukkua rinnallani kantorepussa. Vauvan ollessa kantorinkassa selkäpuolella, kannattaa kaikki mahdolliset aurinkosuojat ja muut vastaavat virittää suojaamaan lasta. Tämän lisäksi puin Urholle pitkälahkeiset housut ja pitkähihaisen paidan sekä hatun ja aurinkolasit.
Näin sain minimoitua suojaamattoman alueen vauvasta. Perhokalastuksessa on yleensä käytössä melko pienet koukut, lukuun ottamatta esimerkiksi hauen perhokalastusta. Esimerkiksi pieni pintaperhokoukku ei lävistäisi löysien pitkälahkeisten housujen kangasta siihen osuessaan. Leveälierinen hattu tai lippis ja lasit suojaavat hyvin kasvoja ja niskaa.

Seisominen virtaavassa vedessä ja siellä kahlaaminen vauvan kanssa

Tähän en keksinyt muuta ratkaisua, kuin onnistunut paikan valinta. Perhokalastuskohteeksi vauvan kanssa kannattaa siis valita paikka, jossa pärjää ilman kahlausta tai kahlattava pohja on tasainen ja mukava liikkua. Syvemmälle tai kovempaan virtaan ei kannata välttämättä lähteä kahlaamaan ollenkaan.

Päätin kokeilla perhokalastusta vauvan kanssa sekä koski-, että lampikohteissa

Käväisimme heittämässä perhoa muutamilla Vantaanjoen koskilla ja näillä reissuilla Urho viihtyi kantorinkassa hyvin eikä vaaratilanteita syntynyt. Tosin aurinkolaseja ja hattua sain olla jatkuvasti noukkimassa maasta, niskastani ja kerran joesta. Pitkään paikallaan ollessani Urho saattoi tuskastua ja ilmoitti asiasta tiukkaan sävyyn. Heittopaikkaa oli vaihdettava tiuhaan. Saimme niskaamme myös virkistävän elokuisen sadekuuron, josta Osprey Pocon kantorinkka selvisi hienosti. Itseasiassa rinkan sadesuoja suojasi niinkin tehokkaasti, että pieni kalastaja nukahti sateen ropistessa ympärillä.

Lampikohteeksemme valitsimme Lohenrenkaan Salon Teijossa

Tälle reissulle varasimme kokonaisen päivän ja mukaan saimme jälleen Urhon kummisedän. Reissulla sain todella elää kalastuspäivän lapsen rytmin mukaan. Ensimmäiset päiväunet Urho nukkui menomatkalla. Sen jälkeen kalastelimme tunnin verran, jonka jälkeen pidimme lounastauon laavulla.

Urho oli liian innoissaan rauhoittuakseen kunnolla syömään, mutta sai sentään ensihörpyt kummisedältään ristiäislahjaksi saamastaan kuksasta! Lounaan jälkeen lähdin heittämään suunnitelmanani palata vajaan parin tunnin päästä välipalalle, mutta Urho ehtikin nukahtaa kantorinkkaan. Suunnitelma uusiksi ja palasin laavulle, jossa siirsin varovaisesti Urhon rinkasta kantoreppuun. Kantorepussa vauva saa nukuttua mielestäni mukavammin.

Vedin vielä kantorepun päätä suojaavan hupun pään yli, jotta Urho saisi nukkua rauhassa ja turvallisesti. Nautiskelin aurinkoisesta päivästä ja nappasin yhden sähäkän kirjolohenkin Urhon vedellessä sikeitä. Sopiva lämpötila ja raikas ulkoilma taisivat tehdä tehtävänsä, kun Urho nukkui nukkumistaan minun kalastellessa.

Kun Urho vihdoin heräsi, palasin laavulle vaipanvaihtohommiin

Vaipanvaihdon yhteydessä tein Urholle pikaisen punkkitarkastuksen, sillä olimme päivän aikana kulkeneet melkoisissa ryteiköissä. Jatkoimme kalastusta vielä hetken, mutta sitten alkoi Urhokin jo pitkästyä selässä kököttämiseen. Palasimme autolle ja ajelimme tyytyväisinä kotiin. Seuraavana päivänä nautimme lounaaksi yhdessä pyydystämämme kirjolohen!

Lampikohde soveltuu perhokalastukseen vauvan kanssa ehkä koskikohteita paremmin sen vuoksi, ettei kahlaustarvetta yleensä ole. Mikäli kohteessa on riittävästi heittotilaa tai hyvät heittolaiturit, soveltuu se mainiosti näihin hommiin. Useissa lampikohteissa on lisäksi myös hyvät nuotiopaikat, joilla nauttia eväitä. 

Tilinpäätös

Pian Lohenrenkaan reissumme jälkeen Urho täytti vuoden ja olin päässyt tavoitteeseeni pitää yllä kalastusharrastustani vauvan syntymän jälkeen. Reissujemme avulla opin paljon uudesta perheenjäsenestämme ja vietimme mahtavia hetkiä luonnossa veden äärellä. Sain olla rakkaan harrastukseni parissa, jonka lisäksi sain viettää aikaa poikani kanssa. Tästä eteenpäin en kalasta enää vauvan kanssa vaan mukaan lähtee 1-vuotias taapero!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt