Kirjautuminen

Kalastajalle syntyy vauva – uhka vai mahdollisuus? osa 3/5

Käyttäjän arvio:  / 2
HuonoinParas 
Share

Aloitimme Urhon kanssa siianongintakauden innokkaina jo heti alkukeväästä. Ensimmäisten virtapaikkojen auettua kökötimme siltojen kupeessa kotikaupunkimme rannoilla. Pääkaupunkiseudun rannat ovatkin mukavan vaihtelevia ja tarjoavat siianonkijalle paljon erilaisia ottipaikkoja aina lastenvaunuille sopivista kivetyistä rannoista hieman maastoisempiin kohteisiin.


Siian onginnan painottuessa keväälle, tarjoutuu kalastajalle oiva mahdollisuus päästä lapsen kanssa seuraamaan luonnossa tapahtuvia muutoksia. Pääsimme ihmettelemään joutsenia ja valkoposkihanhia ja Urho pääsi istuskelemaan ja mönkimään keväältä tuoksuvaan maahan. Lumen alta paljastui monenlaista ihmeteltävää - kaupunkiluonnossa valitettavasti myös paljon roskia.

Saimme myös kokea keväisen ilmaston nopeat muutokset

Muutamilla kerroilla nimittäin lähdimme rantaan auringon paistaessa täydeltä taivaalta, mutta kymmenen minuutin onkimisen jälkeen saimmekin niskaamme suuria lumihiutaleita. Kelien puolesta siianonginta kuitenkin soveltuu vauvan kanssa kalastamiseen varsin mainiosti. Päivisin aurinko saattaa lämmittää jo melko mukavasti eikä pilkkihommissa pelätty paleltumisvaara enää ole niin vahvasti läsnä.

On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että merellä, jossa esimerkiksi siian onginta tapahtuu, on lähes aina kylmempi kuin sisämaassa. Vaikka kotipihassa ilma tuntuisi mukavan keväiseltä ja lämpimältä, puhaltaa tuuli usein hyytävästi meren rannassa.

Vauvan pukeminen ja tuulelta suojaaminen onkin tehtävä huolella

Tuulen osalta on otettava huomioon myös vauvan hengen salpautuminen voimakkaan ilmavirran osuessa kasvoihin. Ainakin oma pienokaiseni haukkoo henkeään, jos joku esimerkiksi puhaltaa kohti vauvan kasvoja. Homma liittynee jotenkin reflekseihin, joita vauva käyttää myös sukeltaessaan. Kannattaa siis tarkkailla vauvan meininkiä kovalla tuulella, varsinkin jos vauva on kääntyneenä tuulen päin. Tosin kovalla tuulella ei välttämättä edes lähdetä kalaan, mutta kuten sanoin, keli voi muuttua arvaamattoman nopeasti.

Kalastusmuotona siianonginta ei ole aktiivisimmasta päästä, joten aikaa vauvan kanssa touhuamiseen jää reilusti. Riittää, että vauva on turvallisessa paikassa siikavapaa ja syöttiä viriteltäessä. Kun ottipeli on vedessä, voi vauvan kanssa jännittää alkaako vapa heilua tai vaikka ruokailla. Eräs hyvin oleellinen seikka tässä hommassa on kuitenkin käsihygienia.

Siianonginnassa käytettyjen matosyöttien räpläämisen jälkeen olisi hyvä saada kädet puhtaaksi ennen kuin lähtee kaivamaan vauvalle tuttia repusta. Itse ratkaisin ongelman hyödyntämällä hoitolaukussamme mukana kulkevia kosteuspyyhkeitä, joiden lisäksi olin nakannut laukkuun pullon käsidesiä. Niitä pyrin käyttämään aina matojen ja vauvan koskettelun välissä.

Monta eri reissua

Muutamia kertoja Urho pääsi onkimaan kummisetänsä seurassa ja kerran mukaamme lähti kalastusuransa Urhon kanssa samaan aikaan aloittanut Lucas Toni-isänsä kanssa. Pyrin testaamaan erilaisissa kohteissa eri tapoja pitää Urhoa mukana. Joissakin kohteissa vaunut olivat varsin toimivat ja joissain kohteissa käytin erilaisia kantovälineitä. Nukkuipa Urho pari kertaa auton istuimessakin, kun saimme auton muutaman metrin päähän vavoista.

Kevään 2017 siianongintasesongin aikana Urho tuli kahdeksan kuukauden ikään ja sai jo ulkoilusta eri tavalla iloa irti. Tämä näkyi esimerkiksi ruokailuissa. Ruokatottumusten kehityksen myötä saimme mahdollisuuden nautiskella kunnon retkieväät siian onginnan lomassa. Mikäs sen mukavampaa! Joillain kerroilla Urho oli paremmalla tuulella, kuin toisilla. Tämä vaikutti reissujemme pituuteen. Päiväunirytmi (jos sellainen on) on hyvä ottaa huomioon reissuja suunniteltaessa.

Meillä siianongintareissut ajoittuivat joskus uniaikaan ja joskus lähdimme kalaan heti päiväunien jälkeen. Muutaman kerran saimme oltua rannassa pidempäänkin, kun Urho nukkui ensin unet, jonka jälkeen viihtyi kalahommissa hereillä hyvän tovin. Kevät eteni hurjaa vauhtia ja pian siirryimmekin siikarannoilta myös muihin avovesikauden kalastustapoihin. Kesän reissujen suunnittelu on jo kovassa vauhdissa!

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt