Kirjautuminen

Marraskuu jakaa maan eri kalastusmuotoihin

Käyttäjän arvio:  / 2
HuonoinParas 
Share

Marraskuu kalastusSuomi on pitkä maa, noin 1300 kilometriä välillä 60-69 astetta pohjoista leveyttä. Maan pituus aiheuttaa sen, että kalastus on etenkin keväisin ja talven kynnyksellä marraskuussa hyvinkin erilaista eri puolilla maata. Marraskuu on etelässä lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.

.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään

Vanha sanonta pitää paikkansa. Marraskuussa tämän huomaa erittäin hyvin. Esimerkiksi tänä vuonna mitattiin kuun alussa etelässä 14 asteen lämpötiloja eikä pakkanen paukkunut kunnolla edes pohjoisessa, jossa suurin osa vesistöistä on vielä auki.

Kun Lapissa ruvetaan miettimään pilkkipaikkoja on Etelä-Suomessa ja etenkin eteläisellä merialueella avovesisesonki parhaimmillaan. Keski-Suomessa taas suurten järvien lähellä säät saattavat olla hieman leudompia kuin pienempien vesistöjen ympärillä johtuen ison järven vesimassan hitaammasta jäähtymisestä.


Lämpötilat
Ilmatieteenlaitoksen marraskuun säätilasto kertoo suurista lämpötilaeroista.

Marraskuu on kalakuukausi

Vaikka marraskuu on monen mielestä synkkä ja karu kuukausi, on se kalastajalle eräs vuoden parhaimmista juuri monipuolisen kalastuksen ansiosta. Marraskuun kalastus on parhaimmillaan suurhauen ja meritaimenen kalastusta eteläisellä merialueella sekä hauen että lohikalojen uistelua Keski-Suomen sisävesillä.

Ahvenen ja kuhan jigauksesta tuntuu tulleen koko kansan huvia ja näiden kalojen jigausta kannattaa harrastaa aina jäiden tuloon asti kaikissa vesistöissä. Erityisesti kylmässä vedessä vertikaalijigaus on tehokkaampi tapa kalastaa, mutta normaalilla heittojigilläkin saa saalista hitaamman uiton ja leijuttamisen avulla.

Hauki

Marraskuun 22. päivä “eteläisellä” muutaman vuoden takaa. Hauet hurjassa iskussa.

Pienissä, veneellä tai kajakilla hallittavissa järvissä tapahtuva hauen heittokalastus on myös tehokasta, sillä niissä kalastuspaine on pieni ja isoja kaloja löytää aivan rannan tuntumasta kuten merialueellakin. Lapissa marraskuu on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen lauha ja pilkkisesonki ei ole päässyt kunnolla alkamaan. Normaalisti pilkkikausi alkaa Käsivarren Lapissa loka-marraskuussa ja alkukausi sekä ensijäät antavat todella upeita harjus- ja rautusaaliita. Lisäelämyksenä on usein marraskuussa näkyvät revontulet.

Kalastus ja revontulet
Lapissa pilkkisesongin alku tarkoittaa myös komeita revontulia. Kuva www.graylingland.com

Kaksi harjusta
Suuria harjuksia on mahdollista pilkkiä pitkin talvea. Kuva www.graylingland.com

Inarijärvi ja muut isot järvet ovat vasta jäätymässä ja esimerkiksi taimenen uistelu pinnasta saatta tuottaa juuri nyt ennen lopullista jäätymistä huipputuloksen. Aikaa ei kuitenkaan ole paljoa. Kannattaa myös muistaa, että monet Saimaalla uistelevat ovat vähentäneet uhanalaisen järvilohen uistelua tai lopettaneet sen kokonaan ja siirtyneet vaalealihaisten pyytäjiksi. Haukea Saimaalla riittää ja suuren järven parhaimmat saaliit on helpointa tavoittaa vetouistelemalla.

Hauki

Loppukauden hauenkalastus on tupla tai kuitti –henkistä. Kuva Jaakko Varjokorpi
Meritaimen
Marraskuu ja meritaimen on kova yhdistelmä. Kuva otettu 23.11.2009.

Älä katso kalenteriin vaan katso ulos!

Ei kannata katsoa kalenterista sitä mitä kalan vuosikierrossa tapahtuu. Veden lämpötila, valon määrä sekä jäiden tulo määrittävät kalan liikkeet. Näin lauhan marraskuun aikana kannattaakin kokeilla ennakkoluulottomasti hauelle esimerkiksi spinnerbaitia, jonka moni mieltää vain alkukesän –ja syksyn vieheeksi.

Kalat liikkuvat vuodesta toiseen syönnös-, talvehtimis - ja -kutualueidensa välillä. Joskus niiden aikataulut kuitenkin heittelevät, joten jos viime vuonna jostain tuli hyvin, ei se välttämättä toimi tänä vuonna ollenkaan.

Saimaa järvilohi
Erityisesti Saimaalla marraskuu on uistelijan sesonkia. Kuva www.tr-products.fi

Näsijärven taimen
Näsijärven taimen on marraskuussa syönnillään. Kuva www.tr-products.fi

Ahvenet

Ahven parveutuvat marraskuussa ja näin leutona syksynä voi samalla kerätä suppilovahverot talteen.

Paikallista kalat ensin

Jotta kalastus olisi menestyksellistä niin marraskuussa kuin ympäri vuodenkin, on kalastajan pystyttävä paikallistamaan ja löytämään kalat. Kalojen löytämisessä korostuu ensisijaisesti kalamiestaito, mutta tämän päivän elektroniikka on kullanarvoista etenkin uusilla vesillä. On paljon helpompi miettiä kalastustekniikoita ja uistinvalintoja kun kalat on paikallistettu. Sama koskee myös pilkintää, jossa uudet tuulet ovat puhaltaneet elektroniikan hyödyntämisen saralla. Kannettavien pilkkikaikujen tuottama informaatio tuo pilkkimiseen aivan uuden, avovesikalastushenkisen, kulman.

Pilkkikaiku
Tämän päivän pilkkijä ottaa mukaansa kannettavan kaikuluotaimen,
jolloin pilkkiminen ei perustu perimätietoon vaan faktaan mitä pinnan alla tapahtuu.

Kalamies.com kiittää Aki Huhtasta / Graylingland.com upeista Lapin kuvista sekä Timo Raimovaaraa / tr-products.fi uistelukuvista.

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt