Kirjautuminen

Syksy on kalastuksen parasta aikaa

Käyttäjän arvio:  / 3
HuonoinParas 
Share

HaukiLokakuussa vedet jäähtyvät Suomen eteläisimpiä nurkkia myöten kymmenen asteen viileämmälle puolelle. Vesien viilenemisen myötä niin hauet, ahvenet ja kuhat kuin myös meritaimenetkin liikkuvat talvehtimisalueilleen.

.

Hauet valuvat sisälahtiin

Veden lämpötilan laskiessa alle 12 asteen hauet aktivoituvat tankkaamaan pitkää ja kylmää talvea ja kevään kutukoitosta varten. Samalla jäähtyvät vesimassat tuovat isot hauet mataliin kaislikkolahtiin, joista ne tavoittaa kumisilla haukishadeilla, jerkeillä, heittoperhoilla, vaapuilla ja perhoilla.

Mitä kylmempää vesi, sitä hitaampaa vieheiden uitto saa olla. Kelaustauot ovat usein omiaan laukaisemaan hauen iskun. Lokakuun alussa hauet löytyvät vielä usein lahtien suualueilta, 2-4 metrin syvyydestä. Uppoavat jerkit, perinteiset haukivaaput ja painotetut haukishadit kuuluvat lokakuussa hauenkalastajan ykkösketjuun.

Hauki

Sisälahdesta yhytetty hauki

 

Marraskuusta aina jäidentuloon asti, vesien jäähtyessä lähelle jäätymispistettä, hauet siirtyvät aivan lahtien perukoille, joissa vettä on kahdesta metristä jopa alle metriin. Matalat kalastuspaikat yhdistettynä hitaaseen uittoon asettavat vieheille vaatimuksia.

Vieheen tulee olla pintauintinen ja sen tulee houkuttaa hauki iskuun hitaasta sisäänottotahdista huolimatta. Nyt omaan arvoonsa nousevat painottamattomat haukishadit, heittoperhot, pintauintiset jerkit ja vaaput sekä haukiperhot.

 

Ahvenet parveutuvat

Vesien jäähtyessä myös ahvenet aloittavat syönnöstämisen talven varalle ja keräävät energiaa mädin kehittämiseen. Samalla ahvenet parveutuvat paikkoihin joissa niille riittää ravintoa. Perinteisesti ahvenet löytyvät syksyllä virtapaikkojen penkkojen reunoista, selkävesien pakoilta, eli paikoista, joissa on vedenalainen matalikko, sekä paikoitellen myös matalasta, kaislikon reunoista.

Jigikalastus on ehdottomasti tehokkain keino pyytää syysahvenia. Mitä syvemmälle mennään ja mitä kovemmin virtaa, sitä painavampaa jigipäätä saa käyttää. Yleensä noin 5-15 gramman haitari riittää, mutta välillä voi joutua käyttämään jopa 18-20 gramman jigipäätä.

Jigeiksi 3-5 –tuumaiset toukka- ja kalajigit ovat varma valinta. Yleisväreinä ahvenelle toimivat moottoriöljy (läpikuultavan ruskea) sekä chartreuse (fluorin keltainen). Punaisen, vihreän ja harmaan eri sävyjä kannattaa myös pitää pakissa.

Ahventa jigillä

Jigi on tehokkain tapa saada ahventa syksyllä

 

Kuhat kerääntyvät virtapaikkoihin

Kuha kerääntyy syksyn tullen syvähköihin virtapaikkoihin. Käytännössä kuhaa kannattaa kokeilla sillanalusilta ja salmien reunojen penkoilta 5-10 metrin syvyydestä, joskus jopa syvemmästäkin. Usein tunnetut kuhapaikat löytää kalastusveneiden perusteella sillä kuhan jigaaminen on varsinkin syksyllä erittäin suosittua puuhaa. Kun kuhat löytyvät saalista voi tulla erittäinkin runsaasti ja siksi ravinnoksi otettavan saaliin kanssa kannattaa olla tarkkana, ns. lihalaatikkokalastus ei ole kenenkään etujen mukaista, varsinkaan kalakantojen.

kuhaa vertikaalijigaamalla

Vertikaalijigi on erittäin tehokas kuhalle

Tehokkain tapa kalastaa kuhaa on heittojigaamalla tai vertikaalijigaamalla. Heittojigit saavat olla noin 5-6 –tuumaisia, väreistä chartreuse, valkoinen, sininen ja harmaa ovat varmoja valintoja, mutta värimaailman suhteen kannattaa olla avoin ja kokeiluhaluinen, joskus mm. pinkki on toiminut erittäin hyvin. Heittojigeiksi valitaan toukka- ja kalajigejä, vertikaalijigeistä haarapyrstöllä varustetut jigit ovat toimineet parhaiten.

 

Meritaimenta tyrskyistä

Meritaimen liikkuu sisemmäs saaristossa mitä viileämmäksi vesi muuttuu. Lokakuussa ei mennä vielä ihan rantamatalissa vaan kalastus on nk. tyrskykalastusta, jossa heitetään tuulenpuoleisia välisaariston karikkoja, saarten rantoja ja niemenkärkiä. Mitä kylmemmäksi vesi muuttuu, sitä matalampaan meritaimen liikkuu. Loppukaudesta tyrskyt vaihdetaan tyynenpuoleisiin mataliin rantoihin, joihin taimenet hakeutuvat syömään kolmipiikkejä.

Meritaimen

Moni mieltää meritaimenen kalastuksen heittokalastuksen kuninkuuslajiksi

Taimenelle kelpaavat suippomalliset lusikat, usein taimenelle tarjotaan niin kutsuttua kevennettyä lusikkaa, joka vajoaa hitaasti pysäytyksissä, joita taimenta kalastaessa kannattaa tehdä tasaisin välein. Myös pitkulaiset rannikkolusikat, joita kelataan sisään erittäin nopeasti, toimivat meritaimenelle, kuten myös monenlaiset pikkukaloja tai katkoja imitoivat perhot. Väreistä mm. keltaiset, punamustat, pinkit, siniset ja luomuvärit on todettu toimiviksi.

Vaapun tehoa ei myöskään kannata väheksyä, esimerkiksi Rapala X-Rapit ovat toimineet varsinkin silloin kun vesi ei ole vielä liian kylmää.

 

Pukeutuminen: lämmintä ja kuivaa

Pelastuspuku sopii myös kahluukalastukseenVesien jäähtyessä vaatetuksen merkitys kasvaa. Lämpimän pukeutumisen lisäksi pitäisi pysyä kuivana ilman että hikoilee. Kalastukseen sopivia kalastus- ja kuoriasuja löytyy moneen lähtöön.

Kuoriasujen alle puetaan teknistä alusasua joka ajaa hien pois iholta. Vaihtoehto kuoriasulle on perinteinen kelluntahaalari. Niin kuoriasun kuin kelluntahaalarin kanssa tulee aina käyttää pelastusliivejä, joista paukkuliivit olevat kevyinä kalastajien joukossa suosittuja.

Kylmän veden varaan joutuminen on hengenvaarallista vaikka olisikin pukeutunut kelluntahaalareihin ja pelastusliiveihin. Pelastautumispuku, joka pitää kuivana myös veteen varaan joutuessa onkin halpa henkivakuutus ja mukava vaihtoehto koko päivän kestävässä sadekelissäkin.

Ursuit pelastuspuku

 

Lämmintä sisuksiin

Ruokatermari

Lämmin ruoka ja juoma lisäävät viihtyvyyttä kylmänä kalastuspäivänä. Tee tai kahvi, ja lämmin keitto tai nakit lämmittävät myös mieltä loskakelissä. Juoma- ja ruokatermos ovat loppukauden ehdottomat reissunpelastajat, joita ilman ei kannata vesille lähteä.

Teksti Mikey Sarelin, kuvat Janne Koivisto, Jaakko Varjokorpi, Sami Pitkänen

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt