Kirjautuminen

Vastuullinen kalastaminen ei ole “ituhippien” höpinää

Käyttäjän arvio:  / 5
HuonoinParas 
Share

kuva Janne KoivistoJoillakin on vieläkin se ajatusmalli, että kaikki vastuullisuus tai luonnonsuojelu mielletään "ituhippien" höpinäksi. Kalapiireissä myös termi "kalanhalaaja" on tullut tutuksi.

Kalastuksessa "kaikki kalat kyytiin" –ajattelu ei kuitenkaan paranna harrastuksen mielekkyyttä kuin korkeintaan sen hetken hurman ajan kun kala iskee uistimeen. Myös vapakalastajat pystyvät pyytämään liikaa kalaa paikallisesti.

.

Kun kaloja on pyydetty hurjia määriä, ne pitää myös jollain lailla hyödyntää. Aina tämä ei onnistu vaan osa saaliista joudutaan heittämään pois tai sitten niitä säilötään pakkaseen niin paljon, ettei puolen vuoden päästä edes muisteta mitä pohjalla olikaan. Kala on kuitenkin parasta tuoreena. Erityisesti kalastuskilpailuissa ei aina onnistuta hyödyntämään kisan saaliita ja kisan jälkeen roskiksista löytyy valtavia määriä mätänevää kalaa. Aivan turhaa haaskaamista.

Haukia tapettuna rannalla

Tämä on turhaa haaskausta

Onneksi Suomessakin on herätty myös kisojen suhteen ja tässä kuussa Tammisaaressa, Lohjalla ja Rönnäsissä on järjestetty tai tullaan järjestämään vastuullisuuteen perustuvia kalastuskilpailuja, joissa saaliit tulee kuvata, mitata ja vapauttaa. 12.9. järjestetään toista kertaa Hong Kong Challenge, jossa noudatetaan juuri näitä periaatteita. Lisätietoa: www.hongkong.fi/fi/info/challenge.

Parhaillaan Suomessa ollaan siirtymässä istutuskeskeisestä kalapolitiikasta kohti luontaisesti lisääntyviä kalakantoja. Luontaisesti lisääntyvät kalakannat onkin kirjattu ensi vuoden alusta voimaan astuvan uuden kalastuslain keskeisimmäksi tavoitteeksi.

On kiva kun kala nappaa, mutta kaikkea ei tarvitse ottaa ylös

Suomalaiset pitävät kalastuksesta ja se onkin maamme suosituimpia harrastuksia. Kalastus on kuitenkin muuttunut kotitarvekalastuksesta enemmän vapaa-ajankalastukseksi. Tänään kalastamaan lähdetään ennen kaikkea elämysten ja luonnossa rentoutumisen vuoksi. Se, jos saalista tulee, on plussaa. Tietenkin MP-päivien lisäksi on harrastukselle hyväksi, jos joskus nappaa.

Kalan tärppi on ehkä se kaikkein hienoin hetki ja niitä hetkiä jokainen kalastaja janoaa aina vaan lisää. Jotta seuraavakin sukupolvi saisi nauttia hyvästä kalastuksesta on kalastajien toimittava vastuullisesti ja käyttäydyttävä luonnon ehtojen mukaisesti.

Mitä vastuullinen kalastus käytännössä tarkoittaa?

Vastuullinen kalastus ei tarkoita, etteikö kalaa voisi syödäkin. Kala on hyvää ja terveellistä, lähiruokaa parhaimmillaan. Vastuullinen kalastaja ottaa kuitenkin saalista kohtuudella ja vapauttaa muut. Hän kalastaa sellaisia kalakantoja, jotka ovat elinvoimaisia, mutta päästää niistäkin isot emokalat jatkamaan sukuaan. Isot emokalat ovat arvokkaita suvunjatkajia ja geenipankkeja.

Kalan käsittely ja vapauttaminen on tapahduttava siten, ettei kala ei siitä turhaan kärsi. Toki verta vuotavat ja pahoja naarmuja saaneet kalat pitää papittaa ruokapöytään.

Mitä kaloja voi kalastaa vastuullisesti?

Alueellisia eroja toki on, mutta ahven-, kuha- ja haukikannat voivat yleensä hyvin. Ota kuitenkin ahvenista ruokakaloiksi alle 40 cm, kuhista noin 50 – 55 cm ja hauista noin 70 cm yksilöt. Särkikaloista esimerkiksi lahna on hyvä ja vastuullinen ruokakala. Muihin hyviin lajeihin kuuluvat silakka ja Lapissa monin paikoin runsaslukuinen harjus.

Sen sijaan meritaimen ja järvilohi kuuluvat lajeihin, jotka ovat uhanalaisia. Monelle on suuri kiusaus kalastaa lohta tai taimenta, sillä ne kuuluvat kalastomme kovimpiin taistelijoihin. Niitäkin voi kalastaa, mutta on suositeltavaa päästää vähintään kaikki rasvaevälliset tai alamittaiset (alle 60 cm) meritaimenet ja järvilohet takaisin vahingoittumattomina. Kasseista karanneet kirjolohet voi hyvällä mielellä laittaa pannulle.

Vastuullisen kalastajan varusteet

Tietenkin mukaan otetaan vavat, siimat, kelat sekä perhot tai uistimet. On kuitenkin tiettyjä varusteita, joiden avulla niin vapauttaminen kuin kalan käsittely on helpompaa sekä kalaystävällisempää.

Koukut

Väkäsetön koukkuKoukuta uistimet yksihaaraisella tai väkäsettömällä koukulla. Yksihaarainen koukku pitää kalan varmasti kiinni, mutta vapauttaminen on huomattavasti helpompaa eivätkä ylimääräiset koukut revi suuta rikki. Väkäsetön koukku pitää sekin riittävästi kun siiman pitää kireällä ja vapauttaminen käy näppärästi.

Mittateippi veneeseen tai mittanauha mukaan

Kalamiehen mittatarraSilmämittari ei kerro aina totuutta. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa kalat mitata.

 

Pitkävartiset pihdit

Riittävän pitkävartisilla pihdeillä koukun saa irti siististi syvältäkin ja kala pystytään vielä vapauttamaan kunnossa.

 

Punnitussäkki

Punnitussäkissä ison hauen tai kuhan voi punnita helposti kalan nahan säilyessä kosteana eikä kalaa tarvitse roikottaa. Säkissä kalan voi myös antaa levätä vedessä ennen se päästämistä takaisin.

Vastuullisen kalastajan punnituspussi

Vastuullisen kalastajan punnituspussi

Kumihavaksellinen haavi

Nylon –tai lankahavas, etenkin solmullinen, raapii kalan nahkaa ja myös koukun irroittaminen havaksesta on vaikeampaa. Sitä paitsi kumihavashaavi on paljon coolimman näköinen.

 

Vapautusmatto talvikalastukseen

Pakkaskelillä kala on kovilla kun sitä vapautetaan jään pintaa vasten. Kala saattaa joutua shokkiin. Tätä varten esimerkiksi vastuulliset hauen täkyonkijat käyttävät erityistä vapautusmattoa, joka eristää kalan kylmästä jäästä ja lumesta.

Vastuullisen kalastajan vapautusmatto

Vapautusmatto

 

Kumihavashaavi

Kumihavashaavi on vastuullisen kalastajan valinta

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt