Kirjautuminen

Heittokalastajan kesähauki on vauhdikas kala!

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

005Hauki on kevätkutuinen kala. Hauen kutuaika vaihtelee hieman vesistön mukaan mutta toukokuun loppupuolella hauen kudun voi pääsääntöisesti sanoa olevan ohi. Pikkuhiljaa lämmetessä hauet siirtyvät matalilta kutualueiltaan syvempiin ja happirikkaampiin vesiin tankkaamaan ravintoa. Tässä artikkelissa perehdymme siihen mistä ja miten haukia kannattaa heittokalastaa kesähelteillä.

 

 

 

 

Paikkatyypit

Veden lämpötilan noustessa hauet hakevat syvempiä ja mielellään virtaavia salmia, joissa vesi on matalia kutualueita viileämpää ja hapekkaampaa. Toisaalta hauki liikkuu aktiivisesti myös saaliskalojen perässä ja hakeutuu alueille joilla saaliskalaa piisaa. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi vesistöjen selkäalueet, virtaavat salmet ja tuulenpuoliset rannat, joihin tuuli painaa saaliskalaa.

Haukia kannattaa siis lähteä hakemaan selkien karikoilta ja uppomatalilta, tuulenpuolisista kaislanreunoista ja virtapaikoista. Usein hauen kesäkalastuspaikat ovat hieman alku- ja loppukauden paikkoja syvempiä, joten kannattaa suosiolla käyttää uppoavia vieheitä jotka saa tarpeen tullen uimaan jopa useamman metrin syvyydessä. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kesällä pitäisi aina päästä syvälle, sillä myös pintauintiset vieheet toimivat kesällä välillä jopa erittäin hyvin.

IMG 7978

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä kertaa 9 cm Westin Shad Teeziin iski hauki. Shad teez toimii hyvin myös ahvenelle ja kuhalle.

 

Pienet kalajigit

Kesähauen kalastuksessa viehettä saa uittaa hyvinkin vilkkaasti verrattuna hitaaseen uittoon, jota alkukevään ja loppusyksyn kylmänkankeat hauet suosivat. Kesävieheen on siis hyvä kestää nopeatempoista uittoa ilman että sen uinti kaatuu ja ilman että viehe nousee pintaan.

Monet uppoavat jerkit, vaaput, lusikat ja painotetut haukishadit ovat mainioita työkaluja kesähauen kalastukseen. Yleensäkin tavanomaista pienemmät, alle 15 cm vieheet ovat omiaan hauen kesäkalastuksessa.

IMG 7989

Vieheitä kesähauille. Ylhäältä alas Westin Swim 12 cm nemovärityksellä, Westin Jätte 12 cm värissä Official Roach ja Westin Ricky The Roach 15 cm värissä Crazy Firetiger. 

Yllämainittujakin tehokkaampia kesäisiä hauenhoukuttimia ovat kuitenkin usein pienet, ahvenen- ja hauenkalastuksessa yleisesti käytettävät 9-12 cm kalajigit. Kalajigit rigataan tilanteen mukaan mahdollisimman kevyellä jigipäällä joissa on iso, paksulankainen koukku. Yleensä valitsen 12 cm kalajigille noin 5-15 gramman painoisen pään 6/0-10/0 koukulla.

IMG 7993

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Westin Shad Teez koossa 12 cm on oiva haukijigi kesähelteillä. Ylhäältä alas väreissä Crazy Firetiger, Official Roach ja Danebro.

 

Haukea pinnasta

Kesähauestus on kuitenkin myös muuta kuin pohjan ronkkimista. Kesähelteillä hauet reagoivat usein erittäin hyvin pintaärsykkeisiin ja erilaiset pintavieheet voivatkin tarjota säväyttäviä ja visuaalisia tärppejä kun hauet iskevät pinnassa tai sen tuntumassa uitettuihin vieheisiin tappomielessä.

011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hauki iski Westin Danny The Duckiin keskeltä matalaa vitaikkoa.

 

Spinnerbaitit ovat hyviksi todettuja ja toimivia pinnan tuntumassa uitettavia vieheitä jotka näyttävät kyntensä usein hetimiten hauen kudun päätyttyä. Isot, lippamaiset spinnerit toimivat kesän läpi mutta usein hauentulo paranee entisestään hieman pienempiä spinnerbaitteja käyttämällä. Saalismäärän kasvaessa pienemmällä spinnerillä saaliin koko ei kuitenkaan välttämättä kärsi. Isokin hauki kun tuntuu kesällä suosivan varsin usein pienehköjä vieheitä.

Pintavieheiden aatelia ovat popperit ja muut aivan pintakalvossa uivat haukivieheet. Pintavieheitä käytettäessä on usein lähellä että löysät valuvat housuun haukien iskiessä raivolla pinnassa uitettuun vieheeseen niin että vesi roiskuu.

IMG 7982

Pintakalustoa. Ylhäältä alas Westin Danny The Duck värissä Yellow Duckling, Westin Monster Vibe 23g värissä Crazy Firetiger ja Westin Monster Vibe 65g värissä Chopper.

Välineet

Viehepainojen puolesta lämpimän veden hauenkalastuksessa voisi usein suosia jopa keskiraskaita, kuhankalastukseen tarkoitettuja jigivälineitä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä että hauki on vahva kala joka pistää hyvin hanttiin varsinkin lämpimän veden aikaan. Suosimalla liian kevyitä välineitä käykin helposti niin että väsytyskamppailu venyy turhan pitkäksi jolloin haukia ei pysty enää vapauttamaan pyyntitapahtuman jälkeen.

Kevyiden kalajigien heittämiseen suosin itse noin kahdeksan jalan mittaisia avokelavapoja ja 2000-3000 –luokkaan sijoittuvaa avokelaa jolle puolaan 0,25-0,30 mm kuitusiiman. Vapa saa olla jäykähkö mutta sen pitää pystyä heittämään kohtalaisen laaja vieheskaalaa väliltä 20-60 grammaa.

09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Westin W3 Powerlure 8' 20-60g on hintalaatu-suhteeltaan hyvä vaihtoehto kesähauille sopivan viehearsenaalin heittämiseen ja hieman isommankin hauen väsyttelyyn.

 

Entä kun se iso iskee?

Kesähauestus yhdistetään usein pieniin, kilon-kolmen kokoisiin puikkareihin. Aina silloin tällöin isokin kala kuitenkin saattaa hyväksyä tarjouksen jolloin edessä on melkoiset kyydit. Kesähelteillä kalat taistelevat raivokkaasti ja käytännössä jopa kuolemaansa saakka, joten hauet kannattaa väsytellä mahdollisimman nopeasti mikäli saaliin haluaa vapauttaa väsytyksen päätteeksi.

Valikoiva kalastaja varautuu jo kalaan lähtiessä pakkaamalla veneeseen mukaan asianmukaisen vapautuskaluston johon kuuluu kumihavaksinen, riittävän iso haavi, punnitusmatto tai kehto jolla kalan voi laskea käsittelyn ajaksi sekä asianmukaisilla, pitkävartisilla pihdeillä.

IMG 5547

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun varaat mukaan hieman isomman kumihavaksisen haavin kuten Westin W3 C&R Landing Net XL:än, voit punnita siinä hieman isommankin hauen.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt