Haukipihvit

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share
Tämä resepti on kääntänyt monenkin kyynikon käsityksen hauen suhteen ruokalana. Erinomaisen helppoa tehdä ja mikä parasta, lapsiperheenkään ei tarvitse olla huolissaan muusta kuin onko pihvejä riittävästi.
.
HAUKIPIHVIT á la Haukikoira

Tarveaineet:
 • ~3 kg hauen fileet
 • Amerikan pekonia n.100gr
 • ranskankermaa (yrttisipuli maustettu)
 • ruokakermaa
 • valkosipulia
 • nippu tilliä
 • kananmuna
 • korppujauhoa.
 • ruisjauhoa (jos aikoo leivittää)

Ruokakalaksi hankittu reilu parikiloinen hauki fileoidaan ruodottomaksi. Jos taito ei riitä vihneiden poistamiseen, voi fileet tietysti jauhaa pariin kertaan. Suosittelen kuitenkin opettelemaan "anopinpalan" poistamisen, se on helpompaa kuin arvaakaan. Pienemmän, noin kiloisen kalan fileistä vihneitä ei tarvitse poistaa.

Amerikan pekoni ja hauen fileet halkaistaan pitkittäissuunnassa vaikkapa neljäksi suikaleeksi. Kalan ja pekonin hyvä suhde on 10:1

Pekoni on hyvä syöttää lihamyllylle satunnaisesti haukisuikaleiden välissä. Kun lihat on jauhettu voi annosta sotkea hiukan, ennen kuin lisää loput tarveaineet.

Ja nyt taikinaa tekemään:

Ranskankerma, tai fraise keon päälle. Maustettulla kermalla saa aikaan juuri itselle maistuvimman taikinan.

Kynsi tai kaksi valkosipulia ja tietysti yksi kananmuna.

Vaikka en itse olekaan tillin ystävä, niin tähän ruokalajiin se ehdottomasti kuuluu, joten suht reiluti pieneksi hakattua tilliä, kuivatun tillin kanssa on syytä olla tarkkana.

Suola ei ole pakollista, mutta sitä voi ripotella vaivaamisen välissä pari kertaa yhteensä teelusikallisen.

Puinen kauha on ollut paras työkalu, jos taikinan vaivaa käsin, mutta Kenwoodi taikinakoukulla saa myös kummia aikaan.

Hetken vaivaamisen jälkeen lisätään korppujauhot, tuo tehdään pariin otteeseen ja ruokakerman kera, jota tarvitaan max desin verran. Kun koostumus on hyvä, taikina irtoaa käytettävästä työkalusta melko helposti.

Vesikulhossa välillä kastellut kädet helpottavat pihvien tekemistä, kun ottaa reilun lihapullan kokoisen satsin, pyöräyttää sen melko kiinteäksi ja litistää kämmenien välissä pihviksi. Kämmenen kokoisia ja kivan ohkaisia siis….

Yleensä leivitän puolet pihveistä, kun niitä valmistan, mutta vaikea sanoa kummat ovat parempia,joten kukin makunsa mukaan.

Leivittäminen onnistuu helposti, kun laittaa laakealle lautaselle korppu-ruisjauho 1:4 suhteella, sekä sitruunapippuria jos sitä kaipaa. Pihvit käytetään lautasella ja lätkitään sopiviin pinoihin, joko paistamista tai pakastamista varten. Yhtäaikaa pannulle mahtuva määrä per pino helpottaa paistamista.

Pihvit paistetaan paksussa voissa ja tietysti molemmin puolin. Anna voin "hiljentyä" pannulla ennen kuin heität pihvit paistumaan. Väri kertonee koska ovat liian mustia Smile Itse tyhjennän pannun aina joka satsin jälkeen rasvoista ym.
Näin toimittuna taikinasta pitäisi tulla ainakin n. 25 kpl tajuttoman hyviä haukipihvejä, jotka eivät huomista näe

Vinkki: Haukipihvit voi pakastaa raakavalmiina. Ne ovat varsin helppoja mukavia käyttää ja valmistaa, jos pakastaa vaikka 4 kpl:een nipuissa.

Alla viimeisin innovaatio kuvattuna. Valmis taikina on taputeltu A4 kokoiseen minigrippiin ja pintaan on puisella voiveitsellä painettu
saumat annospaloille. Koko levyä ei siis tarvitse sulattaa, jos tarvetta on vaikkapa vain neljälle pihville.

Taikina
Painele puuveitsellä tms. saumat ennen pakastamista

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt