Madeharan valmistus

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Madehara on mateen kalastuksessa yleisesti käytetty ryöstäjä-tyyppinen pilkki, jossa on kehässä tyypillisesti 6-10 kpl koukkuja lyijyrunkoon valettuna. Koukkujen yläpuolella voi olla hakanen syöttikalan kiinnittämistä varten.

 

Kalastus madeharalla, kuten muilla ryöstäjä-tyyppisillä madepilkeillä, tapahtuu pääpiirteittäin tähän tapaan: mateen kutuaikana sillä koputellaan, tömistellään ja läpsytellään pohjaa, ja saadaan näin kutuaikeissa olevat mateet luulemaan kyseessä olevan kutuaikeissa oleva toinen made. Ennen kutua ja kudun jälkeen harassa pidetään syöttiä. Syöttinä käyvät kaikki "roskakalat" särjestä kiiskeen ja ahveneenkin. Mateen tullessa nuuskimaan syöttiä sen voi havaita siiman tönimisenä. Tuntiessasi tönimistä teet nopean mutta tasaisen vastaiskun yrittäen näin tartuttaa koukut mateen leukaperiin kiinni. Useimmiten koukut ovatkin juuri leukaperissä, mutta joskus myös kyljessä.

 

Madeharan huonoja puolia on sen tarttuminen kiinni jäänreunaan kalaa nostettaessa. Karkuutusprosentit vähenevätkin reippaasti käytettäessä reiän tekoon sitä isompaa kairaa.

 

Seuraavassa kerrotaan yksinkertainen tapa valmistaa hyvä ja halpa mutta samalla kalastava madehara:


 

.

 

Tarvikkeet

 • metallinen pullonkorkki
 • isoja koukkuja (6/0 tai isompi)
 • kolmihaarakoukku (vanhakin käy)
 • iso uistinrengas
 • lyijyä tms. helposti sulavaa metallia


Työvälineet

 • naula tms terävä piikki reikien tekoon
 • toho, kuumailmapistooli tai muu laite lyijyn sulatukseen
 • pihdit
 • hiomakivi


Lisäksi alustan tekoon

 • laudanpätkä tai vaikkapa palanen vaneria
 • porakone ja 5-6 millin terä

 

madeharan valmistus tarvikkeet

 

Kuvassa osa tarvikkeista ja tarpeetontakin tavaraa

 

 

Tekovaiheet

Pullonkorkkin keskelle tehdään reikä haran kiinnityslenkkinä toimivaa kolmihaarakoukkua varten. Tässä vaiheessa kannattaa poistaa korkissa oleva muovinen tiiviste.

 

madehara korkkiin reikä

 

Keskelle korkkia reikä haran kiinnityslenkkiä varten

 

madehara tiiviste pois korkista

 

Ylimääräiset mujut pois korkista

 

madehara - korkin sivuille tehdään haluttu määrä reikiä

 

Pullonkorkin sivuille tehdään haluttu määrä reikiä (6-7 kpl) koukkuja varten

 

 

Kolmihaarakoukku työnnetään korkin läpi sisäpuolelta päin. Lyhytvartinen kolmihaara olisi tässä tapauksessa paras. Tilanteesta riippuen väkäset saattaa joutua katkaisemaan. Tässä tapauksessa se oli tarpeetonta, mutta tulin katkaisseeksi pari.

Koukut pujotetaan sivussa oleviin reikiin. Itse olen suosinut Mustadin 34007 -koukkuja koossa 6/0.

Korkki asetetaan valualustalle, johon on porattu syvennys haran kiinnityslenkkiä varten. Koukut teipataan mahdollisimman oikeaan asentoon. Tee tämä vaihe huolella, koukkujen vääntely jälkikäteen on hankalaa.

 

Madehara teipattuna alustaan

 

Haran koukut teipattuna tiukasti valualustaan

 

Lyijy sulatetaan. Työturvallisuudesta huolehditaan käyttämällä suojalaseja, hengityssuojainta ja kunnon tuuletusta. Muistetaan myös asianmukainen työskentelypaikka (EI KEITTIÖ) ja varotaan veden / lumen pääsyä sulaan lyijyyn. Korkki valetaan piripintaan lyijyä.

 

Madehara täynnä lyijyä

 

Valettu hara

 

Valun jäähdyttyä laitetaan iso ja vahva uistinrengas "niveleksi" kiinnityslenkkiin.

Koukkujen linjaus tarkastetaan. Mielestäni linjaus on oikea, kun koukun kärki osoittaa nivelenä toimivaan uistinrenkaaseen. Tällöin koukun kärki on vastaiskussa vedon suuntainen. Pienet korjaukset voi tehdä pihdeillä taivuttaen.

Koukut teroitetaan todella teräviksi.

Nivelenä toimivaan uistinrenkaaseen on hyvä kiinnittää alapäästään myös syöttiteline. Olen väännellyt hakasmallisia telineitä hitsauslangasta. Kuvan pilkissä siiman virkaa toimittaa pitkäsiiman tapsilanka. Syöttiteline on langassa kiinni 4/2 millin silikoniletkulla. Hakanen kannattaa olla alaspäin, näin avannon laitaan tarttumisen vaara on pienempi.

 

madeharan syöttiteline

 

Madeharan syöttihakanen

 

 

 

madehara in action

Achtung! Askartelun iloa ja kireitä lankoja!

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt