Pilkit ja muut talvikalastusvieheet

Käyttäjän arvio:  / 0


Helmikuussa päivä on jo tammikuuta huomattavasti pidempi ja valon määrä vedessä aktivoi myös kaloja. Pilkkiminen on jännittävä harrastus, jonka aloittaminen ei vaadi suuria panostuksia.

Lue lisää: Helmikuussa kannattaa aloittaa pilkkiharrastus

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)
Käyttäjän arvio:  / 0

Alkutalven ensijäät ovat pilkkijöille sama kuin kevät ja avovesi viehekalastajalle. Mielessä on mahdollisuus mahtisaaliisiin ja ei malta odottaa milloin jää on riittävän vahvaa kantaakseen pilkkijän painon. Seuraavassa vinkkejä siihen, miten onnistut jallittamaan ahvenia ensijäiden aikaan.

Lue lisää: Joulukuussa ensijäille ahventa pilkkimään

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)
Käyttäjän arvio:  / 0

Maaliskuussa synkin talvikausi on takana ja pilkkikelit ovat parhaimmillaan upeassa auringonpaisteessa. Ahvenanmaalla voi jopa yrittää siikaa sulista virtapaikoista. Oikealla pukeutumisella kalareissuista nauttii ja voi keskittyä rauhassa kalastukseen.

Lue lisää: Maaliskuussa kevään merkkejä – näin pukeudut fiksusti pilkkijäille ja avoveden kalastukseen

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)
Käyttäjän arvio:  / 0

Viisiosaisen sarjamme toisessa osassa Johannes Jahnukainen tutustuttaa vauvaikäistä poikaansa Urhoa pilkkimiseen.

Lue lisää: Kalastajalle syntyy vauva – uhka vai mahdollisuus? osa 2/5

Kirjoita kommentti (0 Kommentit)
Käyttäjän arvio:  / 1

Madehara on mateen kalastuksessa yleisesti käytetty ryöstäjä-tyyppinen pilkki, jossa on kehässä tyypillisesti 6-10 kpl koukkuja lyijyrunkoon valettuna. Koukkujen yläpuolella voi olla hakanen syöttikalan kiinnittämistä varten.

 

Kalastus madeharalla, kuten muilla ryöstäjä-tyyppisillä madepilkeillä, tapahtuu pääpiirteittäin tähän tapaan: mateen kutuaikana sillä koputellaan, tömistellään ja läpsytellään pohjaa, ja saadaan näin kutuaikeissa olevat mateet luulemaan kyseessä olevan kutuaikeissa oleva toinen made. Ennen kutua ja kudun jälkeen harassa pidetään syöttiä. Syöttinä käyvät kaikki "roskakalat" särjestä kiiskeen ja ahveneenkin. Mateen tullessa nuuskimaan syöttiä sen voi havaita siiman tönimisenä. Tuntiessasi tönimistä teet nopean mutta tasaisen vastaiskun yrittäen näin tartuttaa koukut mateen leukaperiin kiinni. Useimmiten koukut ovatkin juuri leukaperissä, mutta joskus myös kyljessä.

 

Madeharan huonoja puolia on sen tarttuminen kiinni jäänreunaan kalaa nostettaessa. Karkuutusprosentit vähenevätkin reippaasti käytettäessä reiän tekoon sitä isompaa kairaa.

 

Seuraavassa kerrotaan yksinkertainen tapa valmistaa hyvä ja halpa mutta samalla kalastava madehara:


 

.

Lue lisää: Madeharan valmistus

Kirjoita kommentti (5 Kommentit)
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt