Okuma Komodo – työkalu raskaaseen kalastukseen

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Paljon käyttöä saanut kela on vastannut odotuksia, jopa niin hyvin, että vaihdoin kaikki haukiluokan hyrräkelani Komodoiksi, eikä päätöstä ole tarvinnut katua. Kela sopii niin kokeneemman kuin ensikertalaisenkin käyttöön.

Komodo on heittokalastukseen suunniteltu hyrräkela, ns. matalaprofiili eli sämpylä

Pyöreäposkisiin keloihin verrattuna se sopii hiukan mukavammin käteen, joskin Komodo on melko kookas. Heittoa on helpottamassa 7-asentoinen keskipakojarru. Tehtaan ilmoituksen mukaan kela imaisee haukipaksuista 0,33mm kuitusiimaa yli 200 metriä, mikä on melkoisesti verrattuna moniin haukihyrriin.

Myös muuhun kuin hauenkalastukseen

Hauenkalastuksessa tarvitaan harvoin enemmän kuin 70 metriä siimaa, mutta yhtä harvoin haukikela sopii vaikkapa lohenkalastukseen; uisteluun tai joenvarteen. Komodo sopii ja olen täysin vakuuttunut kelan erinomaisuudesta myös spinfluga-kalastuksessa tai soutuhommissa.

Siimatilavuus tuo mukanaan sen edun, että kelaan mahtuu riittävästi myös lohiluokan siimaa, mihin harva haukikela pystyy. Jarruteho 11 kg ei monelle kerro mitään, mutta Komodon jarrun ollessa "tapissa", säätöä on käyttämättä vaikka kuinka paljon.

Jarrutehot eivät lopu kesken, eikä pehmeästi toimivaa jarrun säätöä tarvitse vääntää pihtejä käyttämällä. Kuin sokerina pohjalla on Komodossa vielä räikkä ja sehän on lähes pakollinen soutu- sekä uisteluhommissa.

Kolmen kuukauden käytön perusteella voin sanoa, että Komodo soveltuu erinomaisesti heittokalastukseen, jossa viehepainot liikkuvat välillä 35 -150 g. Kela toimii pehmeästi, heittää vaivattomasti ja kammen nupit ovat kerrankin sen kokoiset kuin niiden tulee olla.

Täyden siimapuolan ympärysmitan vuoksi suosittelen ottamaan käyttöön vähintään kolme, mieluimmin neljä keskipakojarrupalaa, puolan päässä oleva nuoli käännetään siis osoittamaan kohtaan 4. Kuitusiima ei ole edullista. Kelan täyttäminen on järkevintä tehdä käyttäen pohjasiimaa ja loput 120 m puolalta, tai kalastustarvikeliikkeessä yhtenä pätkänä isolta puolalta.

Komodon hinta on 249 euroa, välitys 6,4:1.

Teksti ja kuvat MIKA VORNANEN. Kirjoittaja on vuoden 2016 kalastusopas.

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt