Pilkkikaiulla uutta potkua talvikalastukseen

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

PilkilläPilkkiminen on varmaankin onkimisen jälkeen maamme suosituin vapaa-ajan kalastuksen muoto. Laji on pysynyt pääpiirteissään varsin muuttumattomana monta vuotta: jäätä, kaira, pilkkivapa sekä erilaisia pilkkejä kuten mormyskoita, tasapainopilkkejä sekä pystypilkkejä.

Pilkkipaikatkin ovat vuosi toisensa jälkeen olleet samoja, “niitä hyviä” paikkoja, joista on totuttu kalaa saamaan. Moni pilkkijä on kuitenkin melko ikääntynyt ja nuoremman sukupolven saaminen jäälle voi tuottaa haasteita. Avovesikalastukseen tottunut aktiivinen vavanheiluttaja ei välttämättä jaksa tuijotella avantoon kovin kauaa, varsinkaan jos kalaa ei pikaisesti kuulu.

Talvikalastuksen eri muodot täydentävät toisiaan

Moni mieltää talvikalastuksen vain perinteiseksi pilkinnäksi, joka ei välttämättä ole sitä kaikkein aktiivisinta kalastusta. Talvikalastus voi kuitenkin olla myös esimerkiksi hauen täkyongintaa tai vertikaalijigausta avannosta. Kun jään päältä tapahtuvaan kalastukseen yhdistetään vielä kannettava, erityisesti pilkintään suunniteltu kaikuluotain, ruvetaan pääsemään jo huomattavasti aktiivisempaan kalastukseen ja kalojen löytäminen kaiun avulla antaa kalastukseen hauskan lisämausteen.

Pilkkikaiun juuret ovat Amerikassa

Pohjois-Amerikassa talvikalastus on iso bisnes. Siellä talvikalastukseen suhtaudutaan erittäin tosissaan. Jäätyneistä järvistä muodostuu välillä jopa pientaloalueita kun innokkaat pilkkijät kuskaavat moottorikelkoillaan erilaisia jalasmökkejä ja lämmitettäviä telttoja pilkkipaikoille. Jotkut mukavuudenhaluisimmat ovat jopa eristäneet jalasmökit niin, että pystyvät kalastamaan paitasillaan vaikka ulkona paukkuisi kunnon pakkanen.

Pilkkimistä Amerikan tapaan

Amerikassa pilkkiminen on totinen harrastus

Pilkkihytti

Tällainen kaasulla lämmitettävä pilkkiasumus on ihan normaalia Amerikassa

Näistä samoista lähtökohdista on syntynyt ajatus pilkkikaiusta. Miksi kalastaa sokkona, kun voi nähdä jään alle samalla tavalla kuin avovedessä? Meillä Suomessa pilkkikaikuja on nyt myyty aktiivisesti vajaat viisi vuotta, mutta Pohjois-Amerikassa niitä on ollut myynnissä jo lähes 20 vuotta. Suomessa olemme pilkkikaikujen myynnin ja käytön suhteen pohjoismaiden kärkitasoa, sillä esimerkiksi Ruotsissa niiden käyttö on lastenkengissä verrattuna meihin.

Pilkillä

Perinteinen pilkintä saa pilkkikaiun avulla uutta tehoa

Kehittynyttä tekniikkaa pienessä paketissa

Eräs maailman myydyimpiä pilkkikaikusettejä on Lowrancen Ice Machine, jonka nimellä on myyty satoja tuhansia pilkkikaikuja. Alkuaikojen mustavalkoiset, vaatimattomalla teholla varustetut luotaimet ovat vaihtuneet nykyisiin chirp-tekniikkaa hyödyntäviin tehokkaisiin kirkkaalla värinäytöllä varustettuihin laitteisiin.

Esimerkiksi noin 400 euron hintaisen, malliston keskipäähän sijoittuvan, Lowrance Ice Machine Elite 4x Chirp –uutuusmalli sisältää itse laitteen ja pilkkianturin lisäksi akun, laturin, telineen, kantolaukun sekä kaksi uistinrasiaa. Setti kulkee helposti omassa kantolaukussaan ja akusta riittää virtaa helposti täyteen kalastuspäivään kylmissä olosuhteissa.

Koira pilkillä

Pilkkikaiku pistää kalastajan seuraamaan aktiivisesti jäänalaisia tapahtumia ja koira voi ottaa rennosti

Mikäli haluaa täydellisen kokonaisuuden, samalla valmistajalla on myös Elite 4-Chirp Ice Combo, jossa kaikuluotain yhdistyy plotteriin. Mikäli sattuu olemaan veneessä myös Lowrancen laite, voi karttakortin ja sen merkinnät siirtää suoraan Comboon, jolloin tietomäärästä on iso apu.

Jos suunnataan tuntemattomille järvivesille, on Lowracen Insight Genesis –karttapalvelu (http://www.gofreemarine.com/insight-genesis) korvaamaton, sillä palvelussa on tallennettu satojen rekisteröityneiden käyttäjien luotaus- ja kalapaikkatietoja kaikille nähtäväksi. Ei tarvitse lähteä sokkona pyörimään, vaan voi helposti suunnitella kalastuskohteet etukäteen.

Käytännössä Kokeilimme Lowrance Ice Machine  –settiä, jossa on kaikki kalastukseen tarvittava valmiina lukuun ottamatta itse kalastusvälineitä. Akun jännite on 12 volttia. Käyttöönotto on yksinkertaista, yhdistää vain virtajohdon ja sulakkeen sekä anturin kaapelin ja kytkee laitteen päälle. Tämän jälkeen käydään läpi opastettu asennus ja kielen valinta. Nyt laite on valmiina.

Kannattaa huomioida, että kaikusignaali ei kulje paksun jään läpi. Ohuella alkukauden teräsjäällä anturit kuitenkin toimivat ja alkutalven kalastaja pystyy lukemaan luotainta ilman avantoon pudotettua anturia tasaisen teräsjään päältä. Jään läpi luodattaessa on anturin ja jään välissä oltava vettä. Noin 3 dl kaadettuna luotauspaikkaan riittää, että signaali välittyy anturista ruudulle.

Pilkkikaiku

Pilkin näkee ruudulta ja tekniikka muistuttaa vertikaalijigausta (kuvakaappaus Peter Lahden videosta)

Pilkkikaiku ja plotteri

Yhdistelmälaite, jossa samassa plotteri

Pilkkikaiku

USA:ssa itse viritetty kalliista HDS-laitteesta oleva pilkkikaiku

Kairaa tarvitaan silloin kun jää on paksuuntunut 10-15 cm tai sellaiseksi, että se sisältää paljon ilmakuplia, jotka haittaavat signaalin muodostumista.

Mikäli ei halua liikaa kairata, kannattaakin käyttää plotteria hyödyksi. Mikäli ei omista yhdistelmälaitetta, voi jäällä kulkea kuitenkin esimerkiksi Navionicsin oman karttaohjelman ja älypuhelimen kanssa. Sinne voi merkata veneen plotterin kartalta potentiaalisia kalapaikkoja.

Kalojen löytäminen talvella

Talvella kaloja löytää sekaparvista eli monen lajin edustajia voi olla pienelläkin alueella. Varsinkin savipohjilla (luotain piirtää pohjan keltaiseksi) kalamassaa on paljon ja monessa eri kerroksessa. Sieltä löytää useimmiten kuhia.

Talvella etsitään kalaparvia

Muuta aluetta matalammat pohjapatit, virtapaikat sekä vedenalaiset rinteet ovat olleet perinteisesti pilkkijöiden suosiossa. Näiltä paikoilta voi kaiun kanssa hyvin aloittaa. Kannattaa luodata alue mahdollisimman nopeasti, jotta saa yleiskäsityksen mitä pinnan alta löytyy. Näin voidaan päättää mitä sinne tarjotaan. Täkykalaa, perinteistä pilkkiä vai jopa vertikaalijigiä.

Kuha on napannutEsimerkiksi jigin havainnointi näytöltä sekä altapäin nousevat kalakaaret antavat talvikalastukselle täysin uuden ulottuvuuden. Kun näytöltä näkee todelliset kalat, on kalastus on huomattavasti viihdyttävämpää verrattaessa pelkkään avantoon tuijotteluun ja sormien herkkänä pitämiseen. Syötin vaihtamiselle saadaan aivan eri syyt kun havaitaan petokalan hylkäävän tarjoilun.

Pyydön pudottaminen juuri haluttuun syvyyteen on helppo tehdä sen näkyessä ruudussa. Joskus petokalojen ottisyvyydet poikkeavat saaliskalaparvien uintisyvyyksistä. Jos saaliskalaparven oleskelusyvyys vaihtelee, mutta petokalojen iskukerros pysyy esimerkiksi pari metriä niiden yläpuolella, pilkkikaikua käyttävä kalastaja pystyy vaihtamaan uintisyvyyttä tarkasti luotaimen antaman signaalin perusteella.

Tutustumme vielä Lowrance Ice Machine Elite 4x Chirp –uutuuteen ennen pilkkikauden alkua.

Lisäoppia pilkkikaiulla kalastamisestaVideo: Kaikuluotain ja pilkkiminenPeter Lahti opastaa kaikuluotaimen käyttöä jäällä

 

Suurhauki pilkillä

Amerikkalainen set up kevyemmästä päästä - hauki sitä vastoin ei ole kevyt, pilkkikaiku näkyy kuvassa pulkan päällä

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt