Silikonimuotin valmistus

Käyttäjän arvio:  / 9
HuonoinParas 
Share
Joskus saattaa tuntua siltä, että kauppojen tasuri- tai muut lyijyviehevalikoimat eivät vastaa omia tarpeita. Tässä tapauksessa kannattaa suunnitella itse oma viehemalli, josta taas tehdään valumuotti. Muotin voi tehdä usealla eri tavalla ja tässä jutussa on selostettu valumuotin valmistus muottisilikonista. Silikonin etuja ovat hyvä valujälki, muotin hyvä kestävyys ja muotin suht helppo valmistus kotikonstein.

silikonimuotti_00 .

Valumuotin tekemiseen tarvitset seuraavat välineet:

  • muottisilikonia, esim. kevrasta wackerin M 4470
  • kovettimen, tässä jutussa käytetty hidasta kovetinta T 37
  • rasian, johon muotti tehdään
  • sekoitusastian silikonille
  • vaa´an
  • muovailuvahaa
  • irrotusainetta, esim. cab-lakka
  • sekä tietysti mallin, jonka perusteella muotti tehdään

Muotin tekoon tarvitaan kaksi samanlaista rasiaa. Korurasiat ovat ainakin pienempien muottien tekoon hyviä, tässä tapauksessa ei kuitenkaan koruliikkeissä juoksemisesta huolimatta löytynyt sopivaa rasiaa joten jouduttiin uhraamaan kaksi Kuusamon vuosiuistimen rasiaa.

Ensimmäinen vaihe on sahata toisesta muotista kansi pois, ja täyttää toinen rasia muovailuvahalla.

Kun nämä toimenpiteet on suoritettu, on aika asettaa malli muovailuvahaan niin, että siitä on puolet vahan sisällä. Muovailuvahaan kannattaa kaivertaa hieman koloa mallille, ettei varsinkaan isommissa muoteissa muovailuvahan pinta nouse mallia siihen painettaessa kuprulle. Kun malli on asetettu vahaan, kannattaa mallin ja vahan välinen rako painella varovasti esim. kynnellä umpeen koska silikoni tunkeutuu pieniinkin koloihin.

Image
Malli ja rautalanganpätkät on asetettu muovailuvahaan. Tulevan valuaukon mallin voi kyllä tehdä kokonaankin muovailuvahasta.


Tässä vaiheessa kannattaa myös asettaa rautalanganpätkät tulevien ilmanpoistoaukkojen paikalle sekä myös valuaukon kohdalle jokin kartiomainen pala kuten kuulakärkikynän pää. Näin säästytään ilmanpoistoaukkojen ja valuaukkojen vuoleskelulta valmiiseen muottiin. Tässä on aseteltu myös muita lenkkejä ja härpäkkeitä, että samalla muotilla voi valaa myös painouistimia.

Kun kaikki tarvittava on aseteltu muovailuvahaan, laitetaan muovailuvaharasian päälle aikaisemmin sahailtu rasia, josta tulee nyt reunat valua varten. Lopuksi vielä tiivistetään sauma esim. ilmastointiteipillä.


Image
Paketti valmiina silikonia varten


Seuraava vaihe onkin silikonin sekoittaminen. Tarvittavan silikonin määrä on järkevää laskea etukäteen, niin kallista tavaraa ei mene hukkaan. Varsinkin neliskulmaisesta muotista määrän laskeminen on helppoa. Täytyy vain muistaa että silikoni ( M 4470) painaa 1.44g/cm3 ja kertoa muotin tilavuus vielä sillä.

Silikonin sekoittaminen vaa´an päällä on kätevää, niin tietää milloin oikea määrä tavaraa on purkissa. Seuraavaksi lisätään kovete. Sopiva määrä on 3-4% silikonin painosta. Kovettajan mukana tulevassa pipetissä on mitta-asteikko, jolla on helppo mitata kovetteen määrä. Sekoitusastiaksi käy vaikkapa viili tms. purkki. Seos kannattaa sekoittaa kunnolla mutta silti rauhallisesti, ettei muodostu liikaa kuplia.

Kun seos on sekoitettu, se saa seistä hetken, että kuplat nousevat pintaan. Lopuksi seos kaadetaan muottiin ja annetaan kuivua n. vuorokausi. Tässä vaiheessa ei irrotusaineita vielä tarvita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että puinen tms. "huokoinen" malli on hyvä lakata. Vaikka silikoni ei juuri tartukaan puuhun, se silti imeytyy hieman puun syihin ja muotista tulee epätasainen. Mallin teossa huolellisuus on muutenkin tärkeää: mitä siistimpi malli, sitä siistimpi muotti ja siistimmät valut loppujen lopuksi.
 

Image
Silikoni ja kovete on sekoitettu

Image

Ensimmäinen muotinpuolisko on valettu ja odottaa jähmettymistäKun silikoni on kovettunut, niin muotin ensimmäisen puoliskon voi irrottaa rasiasta, kannattaa kuitenkin olla rikkomatta rasiaa, koska sille voi olla käyttöä jatkossakin.


Image
Ensimmäinen muotinpuolikas valmiina


Muovailuvaha irrotetaan nyt toisesta rasiasta ja ensimmäinen muotinpuolisko asetetaan sen tilalle. Ensimmäisen puoliskon ja rasian pohjan väliin olisi hyvä pistää jotain, että ensimmäisen puolikkaan pinta olisi rasian reunan tasalla. Seuraavaksi asetellaan malli, rautalanganpätkät ja muut härpäkkeet valmiin puoliskon koloihin samoin, kuin alussa muovailuvahaan. Tässä vaiheessa pitää lisätä myös kohdistusnastat, esim. ruuvit ensimmäiseen puoliskoon. Ruuville kannattaa tehdä pieni kolo, se ei muuten uppoa silikoniin.

Sitten onkin vuorossa irrotusaineen laitto. Irrotusainetta voi ostaa silikonin mukana mutta esim. cab-lakkakin käy, kunhan se on kuseenohutta. Ideahan on vain saada aikaan kalvo, koska muuten muotinpalaset vulkanoituvat yhteen kuivuessaan. Irrotusainetta laitetaan siis vain silikonin päälle, mallia ei tarvitse käsitellä. Kannattaa kuitenkin tarkistella varsinkin mallin ja silikonin välinen sauma hyvin, ettei silikonia jää vähääkään paljaaksi.
 
Image
Irrotusaineella käsitelty muotinpuolikas, rasian saumat vielä teipillä tiiviiksi ja silikonia päälle


Sitten vain sama operaatio kuin edellisenä päivänä eli silikonin sekoitus, kaato muotin ensimmäisen puoliskon päälle ja vuorokauden odottelu.

Seuraavana päivänä puoliskot voi irrottaa toisistaan, raaputella irrotusaineen pois ja voilà, muotti on valmis. Pari ensimmäistä valua (2-5) kannattaa valaa ilman lankoja, koska muotista irtoaa kaasuja ja ensimmäiset valut ovat huonolaatuisia.

Image
Valmis muotti, reunat voi siistiä vaikkapa saksilla

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt