Kevennetyt tasurit

Käyttäjän arvio:  / 7
HuonoinParas 
Share

SYP tasapainoHurjat huhut kevennettyjen tasapainojen tehosta ovat levinneet tasapainopilkkijöiden keskuudessa jo parin vuoden ajan. Kiinnostus heräsi myös täällä Jyväskylässä värikkäiden nettikeskusteluiden pohjalta. Nimimerkkien Tinca ja Carassius taakse kätkeytyvien sankareiden mielestä kevennettyjä oli saatava siiman päähän aivan ehdottomasti, muuten ei ahven ennätykset paranisi toivotulle tasolle. Ongelmaksi osoittautuivat kevennettyjen tasareiden heikko saatavuus ja opiskelijan lompakolle korkeahko hinta. Ainoaksi vaihtoehtoehdoksi jäi siis tehdä pyytönsä itse. Ja toisaalta kun tekee itse niin tietää tarkalleen mitä saa...

.

Carassiuksen kanssa pistettiin heti pieni aivoriihi pystyyn ja suunnittelun tuloksena syntyi useita erilaisia toteutusvaihtoehtoja. Muutaman epäonnistuneen proton jälkeen päädyttiin yksissä tuumin seuraavanlaiseen valmistustyyliin.

Valmistus aloitetaan valamalla tasapainolle keskusrunko. Teen keskus rungon niin, että siitä tulee tasapaksu. Tärkeintä keskusrunkoa suunnitellessa on, ettei lyijyrungon painopiste mene rungon keskilinjan yläpuolelle (tällöin tasapaino rupeaa kaatumaan uitossa ja alakoukku tarttuu siimaan).  Valaminen tapahtuu aivan samalla tavalla kuin tavallisen tasapainojenkin. Itse valmistan muotin kipsistä, koska sen valmistus helppoa, halpaa ja hajutonta.

tasurin lyijyaihio
Kevennetyn tasapainopilkin alkuaihio

tasurin lyijyaihio
Ja sama sivulta katsottuna

Kun keskusrunko on valmis, aloitetaan keventeiden liimaus. Itse käytän keventeenä balsaa. Balsalla on keventeenä muutama erinomainen puoli, joista tärkeimpinä voisin mainita sen helpon muotoiltavuuden ja hyvän keventävän ominaisuuden.

tasurin aihio balsattuna
Aihioon on liimattu balsaa

Liimaksi käy esimerkiksi normi epoksi. Jos haluaa imeyttää balsaviilut lakalla, se kannattaa tehdä jo ennen keventeiden liimausta, sillä pidempiaikainen imeytys ohennepohjaiseen lakkaan saattaa liuottaa epoksin keventeen ja keskusrungon välistä. Ennen liiman levittämistä keskusrungolle tehdään lyijyyn puukonkärjellä pieniä ”reikiä”, jotta liima tarttuisi paremmin. Seuraavaksi liimataan keventeet molemmille kyljille ja aihio jätetään kuivumaan puristinten väliin.

Liiman kuivuttua alkaa tasarin lopullisen ulkoasun muotoilu. Tästä eteenpäin valmistus muistuttaa paljolti vaapun valmistusta.  Aihion koukut kannattaa suojata työvaiheiden ajaksi esim. teippaamalla - se säästää niin sormia kuin koukkujakin. Muoto ja jätetyn keventeen määrä vaikuttavat valmiin tasapainon uintiin huomattavasti. Mitä enemmän kevennettä sitä rauhallisemmat liikkeet.

Hiottu tasuri


Tasuri hionnan jälkeen

Hiottu tasuri


Ja sama sivusta katsotuna

 

Kun haluttu muoto on saavutettu, on pohjalakkauksen vuoro. Pohjalakkaus kannattaa tehdä huolella ja koukut putsailla kastojen välissä. Halutessaan voi tasarin vuorata vielä foliolla ennen maalausta.  Maalausta varten olisi hyvä olla käytössä kynäruisku, jotta ulkoasusta tulisi siisti.

Folioitu tasuri

Kevennetty tasuri on enää maalausta vailla

Maalauksen jälkeen kastetaan tasari vielä muutaman kerran pintalakkaan. Pyrstölevy liimataan Uhu Allplast 'illa ennen viimeistä pintalakka kerrosta. Allplast sulattaa hiukan propionaatista tehtyjä perälevyjä ja näin muodostaa tiukan sauman liiman ja levyn välille. Itse en ota kantaa mikä lakka mihinkin vaiheeseen olisi paras, jokainen käyttäkööt niitä lakkoja millä omasta mielestään pääsee parhaaseen tulokseen.

Kun kaikki nämä proseduurit on suoritettu, pitäisi kädessä komeilla kevennetty tasapainopilkki.Valmiit tasapainot

Kevennettyjä tasureita ja helposti

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt