Kalamies väsää: Kahluusauva

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Kaupastahan saa hyviä kahluukeppejä, mutta ne ovat kovin kalliita ja usein tylsän näköisiä. Sauva on vielä niin helppo rakentaa itse, ettei kannata turvautua kaupan keppeihin ellei sitten hae jotain erityistä ominaisuutta, kuten teleskooppia.


.

Kyllä, metsästä tempaistu puukepukka toimii hyvin sauvana ja vanha suksisauvahan on kuin tehty kahlaamiseen, mutta…kuka itseään kunnioittava kalamies kehtaa kahlata vanhalla suksisauvalla? Aivan liian moni.

Sauvoja on helppo tehdä monia erilaisia. Tässä yksi "ylemmän keskiluokan" kepukka Wink

Homma alkaa siitä, että käydään joella kalassa (myös lampi tai meri käy), josta löydetään katkenneen virppavavan takakahva. Jos ei kahvaa tuppaa löytymään niin vanha varavavan varavapa palasiksi tai sitten kehittää jotain muuta mahtavaa sauvaan kädensijaksi.

Muut tarvikkeet:

-Varsi. Vanhasta suksisauvasta, alumiiniputkea tms. vain mielikuvitus on rajana.

-Varren toiseen päähän painoa + joku tulppa/kärki

-Epoksia

-Naru keppiin

Haemme siis mummolan alakerrasta vanhan rottinkisauvan. Sompa jorpakkoon ja vanha kahva irti. Samalla katsomme sopivan pituuden. Itse tykkään, että sauva on yhtä pitkä kuin kahluuvara eli sauva yltää tasamaalla kahlareiden yläreunaan. Näin kahlatessa tietää minne astua. Jos keppi ei yllä pohjaan, pitää jättää menemättä…tai vetää takki tiukalle ja mennä vauhdilla.

Ennen käsittelyä.

Käsittelyn jälkeen.

Virppakahvasta kelankiinnike huitsiin, joka tapahtuu seuraavasti; Maggaraa rillatessa vanha kattila täyteen vettä ja tulelle. Kelankiinnike sinne uimaan, ja kun vesi kiehuu niin nykäisee kiinnikkeen irti.

Sitten poralla varren pään reikä suurennetaan sopivaksi ja sovitetaan kahva paikoilleen. Epoksi väliin ja itse tykkään tehdä epoksista tuollaisen ”winding checkin”, muuten korkin reuna jää kovin rumaksi.

Sitten alumiini vesihiomapaperilla puhtaaksi ja naru keppiin. Naruksi jotain mihin koukku ei tartu (sama pätee haavin naruun). Esim. perhosiiman pätkä tai paksu monofiili sopii loistavasti. Naru kannattaa sijoittaa kahvan alapuolelle varteen, jotta kepin kahva pysyy pinnalla, kun keppi roikkuu koskessa. Narun voi laittaa myös pieneen silmukkaruuviin, jonka laittaa kahvan päähän.

30 min ja keppi on valmis. Kyllä taas kehtaa kahlailla…

Muutama kepukka:

Ylinnä työkalu koviin koskiin; tosterisauva. Keskellä nyt rakennettu fiinimpi malli ja alimpana peruskepakko.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt