Rakenna kannettava jigikaiku

Käyttäjän arvio:  / 2
HuonoinParas 
Share

280px IngressikuvaPimeinä talvi-iltoina jää hyvin aikaa seuraavan avovesikauden valmisteluun ja kaikenlaiseen kalastukseen liittyvään askarteluun. Kalastusta varten suunniteltu kaikuluotainteknologia kehittyy tällä hetkellä huimaa vauhtia. Kaikuluotaimella onkin monessa veneessä yhä keskeisempi merkitys kalojen etsimisessä ja myös itse pyyntitilanteessa. Varsinkin kuhan pelaagisessa vertikaalijigauksessa, jossa on elintärkeää nähdä sekä pyyntikohteena oleva kala että jigi kaiun näytössä samanaikaisesti, kaiusta muodostuu tärkeä työkalu, jopa niin tärkeä, että mielestäni jokaisella veneessä olijalla tulisi olla käytössä oma kaikuyksikkönsä, näyttöineen antureineen. Tässä artikkelissa kerron miten kokosin oman, eri vesikulkuneuvojen välillä helposti siirreltävän erittäin laadukkaan, vertikaalijigaajan kovimmatkin vaatimukset täyttävän kaikuluotaimen.

.

 

Miksi keksiä pyörä uudelleen?

Kannettavia kaikuluotaimia on myynnissä ilman rakenteluakin, miksi siis tehdä oma, kun kaupasta saa valmiin, ja luultavasti paremman laitteen? Siksi, että kaupasta saatavat laitteet eivät ainakaan toistaiseksi todellakaan vastaa laadultaan tai käytännöllisyydeltään huippukomponenteista itse kasattua, kannettavaa kaikuluotainyksikköä. Toivon mukaan tilanne muuttuu jatkossa ja markkinoille puskee laadukkaita kannettavia kaikuluotaimia. Vielä tämä ei kuitenkaan ole tilanne. Teemme siis itse.

Mistä kannettava kaikuluotainyksikkö koostuu?

Jigauskäyttöön optimoitava kaikuluotainyksikkö koostuu näytön lisäksi anturista, virtalähteestä eli akusta ja kiinnitystelineestä jonka avulla näyttö ja anturi saadaan kiinni veneeseen. Tätä artikkelia varten valikoin parhaat mahdolliset komponentit sillä halusin koota kaiun joka erottaa jigin ja kalat mahdollisimman hyvin ollen samalla kestävä ja helppokäyttöinen. Yksikön vaivaton ja nopea siirtely eri alustojen välillä kuului myös kriteereihini . Päädyin Raymarine Dragonfly 7” –näyttöön ja sen mukana tulevaan kaksitaajuusanturiin, sekä hovihankkijani Aditan kautta tilattuun pieneen lyijyakkuun ja RAM-Mountsin laadukkaisiin kiinnikkeisiin.

 

Näyttö

Näytöksi valikoitui siis Raymarine Dragonfly 7” -näyttö antureineen. Seitsemäntuumainen näyttö on tarpeeksi iso jotta sen voi jakaa kahteen erilliseen näkymään ilman että niiden seuraaminen menee liian vaikeaksi, mutta samalla tarpeeksi pieni jotta sen viitsii kantaa mukanaan esimerkiksi kaverin veneessä vieraillessa.

Kaksitaajuuksisen Dragonflyn näyttö on erittäin selkeä ja helppolukuinen. Lisäksi laite on käyttöjärjestelmältään looginen ja helppokäyttöinen. Dragonflyn näytön saa jaettua ja yleensä käytänkin sitä niin, että näytössä on samanaikaisesti näkyvissä valokuvamainen CHIRP DownVision -näkymä, joka erottelee helposti pohjassa kiinni makaavat kuhat esimerkiksi kivistä, sekä laajempikeilainen näkymä jotta jigi pysyy näytössä kaikissa tilanteissa.

Kosketusnäytöllisessä Raymarine Dragonflyssa on sisäänrakennettu, Navionicsin karttakorttejahyödyntävä karttaplotteri joten hyvän kalapaikan tai esimerkiksi hyvänkokoisen kaiun löydettyäni pystyn tallentamaan reittipisteen kahdella napinpainalluksella, missään vaiheessa kaikunäkymästä poistumatta. Dragonflyn häiriönsiteokyky on mainio, mikä on omiaan silloin kun veneessä käytetään samanaikaisesti kahta tai useampaa kaikuluotainyksikköä. Itse asiassa Dragonfly ei ole toistaiseksi ottanut häiriötä minkään muun valmistajan laitteesta.

Muut palikat

Jotta kaikuluotainyksikkö olisi oikeasti kannettava, tulee sen olla helposti eri veneiden välillä siirreltävä. Nopean siirtelyn sekä tarpeeksi tukevan kiinnityksen kalastustilanteessa mahdollistaa mielestäni parhaiten Ram Mountsin kiinnitystelineet. Päädyin tilaamaan Ram Mountsin Claw-mallin kiinnikkeet jotka sopivat hyvin veneiden välillä liikuteltaviin kokonaisuuksiin. Claw-kiinnike kiristetään käsipelillä ilman työkaluja veneen kaiteeseen ja siinä se pysyy kelissä kun kelissä.

Anturitelineen modasin tavaratalosta ostamastani halpistelineestä siten, että irrotin telineestä veneeseen tulevan rimpulamaisen kiinnikkeen ja laitoin RAM:in Claw-kiinnikkeen alkuperäisen tilalle. Koska halpisteline oli turhan lyhyt hiemankin korkeamman laidan omaavaan veneeseen, jatkoin sitä verkkomerkin putkella. Lopputuloksesta tuli yllättävänkin tukeva. Ei niin tukeva, että telinettä voisi pitää vedessä plaanissa ajaessa mutta toisaalta koko Claw-kiinnikkeen idea on, että anturin saa nostettua ala-asennosta veneen kyljen päälle sekunnissa parissa, jolloin se ei tunnu rasitteelta edes kaikkein lyhyimmillä siirtymillä.

Akun tilasin niinikään Aditasta. Kannettavaan kokonaisuuteen en halunnut liian raskasta tai tilaavievää akkua ja siksi päädyin kevyeeseen 9 Ah lyijyakkuun. Akkua voi pitää missä asennossa tahansa joten sen voi sulloa esimerkiksi reppuun, kelluntarenkaan sivutaskuun tai veneen pulpetin “hansikaslokeroon” kyljelleen käytön ajaksi.

Asennus

Kaiku, anturi, ja niiden väliset piuhat, kuten myös virtapiuha tulevat samassa paketissa. Itse koottavaksi jää oikeastaan vain anturiteline sekä RAM-Mount –kiinnikkeiden asennus anturitelineeseen ja kaiun näyttöön.

Anturitelineen kokosin, kuten jo ylempänä mainitsinkin, halpistelineestä johon vaihdoin alkuperäisen tilalle RAM-Mountsin kiinnikkeen ja jota jatkoin verkkomerkin alumiiniputkella. Toisen RAM-kiinnikkeen asensin kaikuyksikön näyttöön.

Käytännössä

 

Seuraavassa artikelissa käymme kalassa ja perehdymme tarkemmin juuri rakennetun kaikuluotainkokonaisuuden lukemiseen ja käyttöön välivesijigauksessa.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt