Share

Kalaveneen köydet ovat kuluvaa tavaraa ja etenkin syksyn tuulten myötä veneen liike laiturissa ollessaan lisääntyy. Lisääntynyt liike aiheuttaa myös köysille kulumaa, jonka voi ehkäistä Roblinen kulutussuojalla.

Moni vene on kiinni joko aisapaikalla tai peräpoijussa. Köyden toisessa päässä oleva karbiinihaka kiinnitetään usein aisaan tai poijuun ja veneen puolella köydet on solmitaan knaapeihin, jotta kulloinkin sopivan pituuden määrittäminen on helppoa.

Kulutus on suurinta juuri veneen puolella

Jos asiaa ajattelee liikkeen kannalta, on vene käytännössä jatkuvassa liikkeessä vaikka keli olisi aivan tyynikin. Liike kuluttaa köyttä pikkuhiljaa ja vaikkei se katkeaisikaan, on kulunut köysi ikävän näköinen.

Kulutussuoja suojaa kaikkia köysiä pikkurahalla

Tunnetun köysivalmistajan, Roblinen, valikoimiin kuuluu myös kestävästä Cordura-kankaasta tehty kulutussuoja, joita saa eri köysien paksuuksille räätälöitynä. Yhden suojan hinta on 3,90 euroa, joten niitä voi samalla ostaa enemmänkin, jotta kaikki käyttökohteet saadaan hyvin katettua.

Esimerkiksi moottoripyöräasusteissa käytetty Cordura on punottua kangasta, joka on noin 10 kertaa puuvillaa ja kolme kertaa polyesterikuitua vahvempaa. Nyt kokeiltu suoja oli tehty 12 mm köydelle.

Yksinkertainen ratkaisu

Suoja pujotetaan köyteen ja sijoitetaan sinne, missä kulutusmahdollisuutta on havaittavissa. Valmistaja suosittelee sitä etenkin pleissattuihin lenkkeihin, jossa ei käytetä karabiinihakaa, mutta luonnollinen käyttötarkoitus on myös köyden knaapissa kiinni oleva osuus, jolloin köyden käyttöaikaa voidaan selvästi pidentää.

Punaista 50 sentin pituista suojaa voidaan myös käyttää esimerkiksi ankkuriköyden päässä näyttämään missä köyden pää on, sillä ilman kelaa käytetty ankkuriköysi on aina kuivuttuaan sikin sokin.

Pidä köydet kunnossa ja hanki oma suojasi suoraan Maritimista (saatavilla eri paksuuksille)http://maritimshops.fi/fi/tuotteet/96036813/koyden-kulutussuojat

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt