”Autopilotti on uisteluveneen tärkein elektroninen varuste”

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

image4-1Yhä useampi vetouistelija hyödyntää autopilottia harrastuksessaan. Autopilotista on huomattava apu varsinkin erikoistilanteissa kuten ison kalan väsytyksen aikana. Aktiivisesti vetouistelua harrastava Kristian Ahlgren avasi Kalamies.comille Raymarine Evolution -sarjan autopilotin hyödyntämistä vetouistelussa. Samalla tartuimme mahdollisuuteen hieman selvittää Kristianin kalastustaustaa ja ajatuksia vetouistelusta ja kalastuksesta yleisellä tasolla.

 

 

Kristian Ahlgren, kerro hieman itsestäsi sekä kalastustaustastasi. Miten kauan olet kalastanut ja miten / mihin suuntaan kalastuksesi on vuosien saatossa kehittynyt?

image3Olen 28-vuotias perheenisä Ylöjärveltä. Perheeseen kuuluu kaksi pientä lasta, vaimo ja parin kuukauden päästä koirakin. 

Kalastukseen tutustuin muistaakseni jo alle kouluikäisenä isän ja vaarin matkassa. Talvisin pilkittiin ja kesäisin heitettiin sitten haspelilla. Iän myötä harrastus muuttui kuitenkin totisemmaksi. Ensin ajettiin mopolla lammelta toiselle, sitten kevytmoottoripyörällä ja lopulta autolla. Sitten pitikin saada vene ja homma oli sitä myöden selvä.

Vaikka välillä heitettiin jopa perhoa lapissa joella, uistelu vei täysin mukanaan. Viimeisen parin vuoden aikana myös heittokalastukseen on kulunut satoja tunteja. Voisi siis todeta, että en ole vetouistelija, vaan ihan vain kalamies. 

 

 

 

 

 

 

 Mökkiuistelua Lentualla Kuhmossa 

 

 Kerro lisää kalastuksestasi. Milloin, miten ja mitä kalastat?

Sekä paikka että kohdekala valikoituvat vuodenajan ja kuukauden mukaan. Talvisin huolletaan välineitä ja nuollaan edellisen kesän mahdollisia haavoja kilpauistelun puolelta. Parina talvena olen käynyt länsinaapurissa Vätternillä, jottei kalastus pääsisi täysin unohtumaan. 

Sitten seuraakin merilohikausi, joka on oma ehdoton suosikkini uistelun saralla. Lohenuistelu on maagista puuhaa. Juuri kun luulet osaavasi vähän onkia, saatat vetää viikon tyhjää. Se opettaa nöyräksi. Lohta kalastan milloin missäkin: Bornholmissa Tanskassa, Etelä-Ruotsissa tai vaikka ihan ”kotovesillä” Selkämerellä. Tulevan kevään kalastan lohta Ahvenanmaalla sekä Selkämerellä.

 Lohikautta seuraa kisakausi uistelussa. Kilpaillut olen pääosin Häme-Cupin kilpailuissa.  Kilpailukaloina hauki, kuha ja ahven, joten kaikki ovat lähellä sydäntä. Kuitenkin kesäkalastuksessa huikeimpia hetkiä ovat auringonlaskussa ”pläkässä” uistellut kuhat Näsijärvellä. 

Kun kisakausi on saatu päätökseen, saakin keskittyä hupikalastukseen. Syksyisin tykkään jigailla ahventa merialueella sekä uistella lohikaloja Näsijärvellä. 

image4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ennätyslohi, 20+ kg.

 Millaisella kalustolla kalastat?

Työkalunani on Suomessa vähemmän tunnettu Ryds 600BF. Suomessa taitaa kyseistä Ruotsalaisvalmisteista venettä olla kaikkiaan 3 kpl. Ruotsissa vene onkin paljon yleisempi. Venettä vauhdittaa uusi Mercury F150 EFI. 

image9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa Ryds keväällä 2017 Porin Anttoorassa.

Elektroniikkapuolesta Rydsissä vastaa Raymarine. Veneessä on kaksi Axiom-sarjan monitoiminäyttöä. 9” laite toimittaa karttakoneen virkaa. 12” laite on kaikunäyttö. Joku voisi kuvitella laitteet toisin päin, mutta koska minulla on Axiomissa kaikukanavia useampi näkyvissä samaan aikaan, niin päätin ottaa kaikukoneeksi tuon isomman laitteen. 

Veneeni pulpettiin on asennettu Ray70 VHF AIS-vastaanottimella. Radiopuhelin on ennen kaikkea turvaksi hätätilanteeseen joutuessa, mutta myös alusten väliseen kommunikointiin. VHF-radion kautta voi kysyä tutuilta kalatapahtumista, tai muuten vaan kuunnella radioliikennettä. AIS-vastaanotin antaa tietoa ympäröivistä suuremmista aluksista. Kaupallisissa aluksissa kun AIS-lähetin on pakollinen.image5-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työhuone. Oikean puoleinen Axiom 9” RAM-mount systeemillä kiinni. Saa sitten käännellä karttaruutua mielen mukaan. Keskellä Axiom 12” ja oikealla teline RAM-mount teline iPadia varten. Talakaiteesta löytyy toinen kuula, jonne telineen voi halutessaan siirtää. 

 

 Veneen kurssista huolehtii Evolution-sarjan autopilotti. EV100-pilotilla ollaan keikuttu mitä mielenkiintoisimmissa keleissä avomerellä vailla mitään murheita. Autopilottia pidänkin veneen tärkeimpänä varusteena kun puhutaan uistelukäyttöön varustellusta veneestä.

Targakaareen olen asentanut Quantum tutkan. Quantum on erittäin energiatehokas ja kevyt kupumallinen tutka-antenni. Se painaa ainoastaan 5,6kg ja sen kevyt paino mahdollistaa sen, ettei veneessä ole pakko olla kattoa asennusta varten. Tutkakuvaa katselen langattomasti wifiä pitkin pääosin overlayna kartan päällä. Tutka kertoo ympäröivistä aluksista aina muutaman metrin päästä alkaen. Tutkalla erottaa myös reimarit ja asiallisesti merkatut verkot. Tutka onkin osoittautunut oivalliseksi apulaiseksi verkkoja väistellessä pilkkopimeässä kuhanhajuisessa kesäyössä. 

Miten hyödynnät autopilottia kalastuksessasi?

image1-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kuvassa pilotin ohjainlaite p70R. Kuva: Kalastajan Kanava.

 

Autopilottini koostuu neljästä osasta: EV1 gyrostabiloitu anturi, ACU-100 keskusyksikkö, P70R hallintalaite ja hydraulinen pumppu.

Kuten totesin jo aiemmin, minulle tärkein varuste uisteluveneessä on autopilotti. Se antaa kipparille mahdollisuuden pelata vapojen kanssa vehkeitä laskiessa, nostaessa ja tietenkin kalaa väsytellessä. Voin piirtää ennalta reitin plotterille ja laittaa pilotin seuraamaan reittiä, tai voin määrittää yksittäisen reittipisteen jota kohti pilotti lähtee ajamaan. Tämä Evolution-sarjan autopilotin ominaisuus toimii muidenkin valmistajien plottereilla, kunhan ne voi kytkeä NMEA-2000 verkkoon. Erittäin tarkan kompassin ansiosta kippari voi rohkeasti kääntää selkänsä ruorille ja keskittyä nauttimaan täysillä itse kalastuksesta. 

Autopilottia voi ohjata monella eri tavalla. Yksin tai kaksin kalastaessa hyvä lisävaruste on hankkia pilottiin kaukosäädin. Evolution-sarjan pilotteihin on saatavilla kahta erilaista kaukosäädintä: S100 sekä SmartController. Molemmat kaukosäätimet yhdistetään järjestelmään Seatalk-väylää pitkin

Varsinaisia pilotin hallintalaitteita on kahta mallia, p70R ja p70Rs. Toisessa on painikkeet kääntymistä varten ja toisessa rulla, jota kääntämällä pilotti kääntää venettä.

Pilottia voi tietenkin ohjata myös monitoiminäytöltä, minun tapauksessani Axiomin näytöltä. Pyyhkäisemällä Axiomin vasenta reunaa vasemmalta oikealle avautuu pilotin hallintapaneeli. Hallintapaneelista löytyy astenäppäimet 1 ja 10 molempiin suuntiin.

Monitoiminäytöt ovat yhdistettävissä mobiililaitteisiin, ja sitä kautta myös autopilotin ohjaus onnistuu esimerkiksi iPadin kautta.

Evolution-sarjassa hydraulipilotteja on kolme eri versiota: ev100, ev150 sekä ev200. Näistä uusin ev150 on tarkoitettu varsin laajaan ohjaussylinterien kokoluokkaan 80-230cc. 


Autopilotti auttaa eniten kun on ”tilanne” päällä

Suurimman avun pilotti tuo sinä hektisimmän hetken aikana kun siiman päässä on iso kala ja kipparin pitää käydä haavimassa kala tai kelaamassa se veneeseen. Uistelukilpailuissa on usein niin paljon hässäkkää veneessä, ettei käsiä ole koskaan liikaa. Ei aina välttämättä siksi, että kalaa tulisi niin hyvin vaan sitä kuuluisaa ylimääräistä hössötystä piisaa. Näihin tilanteisiin autopilotti on tärkeä apu. Myös ennalta suunniteltu ja kartalle toteutettu reitti on minun suosiossani ja käytänkin sitä toimintoa paljon. Etenkin niissä tilanteissa, kun kalapaikka on jo selvillä ja kalastavat ajolinjat on ajettu kartalle. Silloin on helppo lisäillä reittipisteet viivojen päälle ja laittaa pilotti seuraamaan reittiä. 

image2-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa tehty reitti Axiomiin ja lähdetty ajamaan suoraan neljättä pistettä kohti. Kuva: Kalastajan Kanava 

 

image3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvassa autopilotti pyytää kuittaamaan käännöksen. Käännökset pitää kuitata turvallisuussyistä johtuen. Kuva: Kalastajan Kanava 

 

 Pilotti on pidemmillä siirtymilläkin oivallinen apuväline. Etenkin ulkomerellä, kun siirtymät ovat pitkiä. Kai sitä on tullut laiskaksi, kun ei malta tuntia taikka puoltatoista ohjata plaanissa kulkevaa venettä. Raymarinen laitteisiin pääset helpoiten tutustumaan Venemessuilla helmikuussa. Tulkaa heittämään helout ja esittämään kiperiä kysymyksiä. 

Kireitä piuhoja!

image5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oheisen linkin takana Kristian kertoo siitä miten veneily-elektroniikkaa voi käyttää vetouistelussa: https://www.youtube.com/watch?v=iTv0C9-V2Cw

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt