Share

Esittelimme Fellmarinen nerokkaan langattoman hätäkatkaisijan asennuksen ja käyttöperiaatteen viime marraskuussa. Nyt laitetta on testattu keväästä lähtien ja tulokset ovat vakuuttavia.

Mistä on kyse?

Norjalaisen Fellmarinen kehittämä Mob+ (aiemmin nimenä WiMEA) hätäkatkaisija perustuu siihen, että laite on kytketty moottorin kaukosäätölaitteeseen. Moottori ei käynnisty ilman Mob+:n aktivoimista. Käyttäjän mukana pidettävä lähetinyksikkö tulee parittaa Bluetoothilla veneyksikön kanssa. (Lue lisää laitteen toimintaperiaatteesta http://www.kalamies.com/55-kalamiehen-vehkeet/veneet-ja-varustus/833-maritim-venevarustevinkit-osa-10-ennakkoesittelyssae-fell-marine-wimea-veneen-langaton-haetaekatkaisija)

Käyttö

Veneessä oleva yksikkö piippaa kun se aktivoidaan ja siinä palaa nelipykäläinen valo, joka ilmaisee kuljettajalla olevan lähetinyksikön CR2032-pariston varaustilan. Poiskytkentä tapahtuu vastaavasti lähetinyksikköä painamalla. Lähetinyksikköä voi pitää joko ranteessa rannekkeen sisällä, roikottaa kaulasta tai kiinnittää esimerkiksi pelastusliiviin.

Mob+ katkaisee perämoottorista virran välittömästi mikäli yksiköt joutuvat yli 15 metrin päähän toisistaan tai lähetinyksikkö joutuu veden alle. Sade- tai roiskevesi ei haittaa. Mob+ voi olla samanaikaisesti käytössä jopa neljällä matkustajalla, mutta tällöin kaikille tarvitaan oma lähetinyksikkönsä.

Kokeilimme toiminnan itse hyppäämällä lähetinyksikkö kaulassa veteen, jolloin lähetinyksikkö painui veden alle. Moottori sammui välittömästi ja veneyksikkö piippasi 6 sekunnin ajan. Laite toimi aivan kuten se on suunniteltu.

Tilanteen jälkeen moottori voidaan käynnistää uudestaan joko kaverin tai veteen pudonneen toimesta. On toki eri asia pääseekö veneeseen nousemaan, mutta ainakaan moottori ei käynnisty ja vene on mahdollista tavoittaa.

Miksi Fellmarine Mob+?

Harva käyttää perinteisiä remmejä ranteessa ajaessaan. Kovassa käännöksessä tai merenkäynnissä voi kuitenkin tipahtaa veteen ja jos vene jatkaa kovalla vauhdilla, se ennen pitkää kääntyy ja voi pahimmassa tapauksessa ajaa veteen joutuneen yli. Vene voi myös ajaa itsensä karille ilman kuljettajaa. Mob+ tarjoaa helppokäyttöistä turvaa kaikkiin tilanteisiin ja soveltuu loistavasti myös veneilyä aloittelevien pikkukippareiden turvavarusteeksi.

Hanki omasi suoraan Maritimin verkkokaupasta. Peruspaketin hinta on kohtuulliset 229 euroa sisältäen vene –ja lähetinyksiköt. Lisävarusteena voi ostaa esimerkiksi rannekkeen tai kaulahihnan.

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt