Share


Meri-VHF (Very high frequency) on erityisesti paljon merellä liikkuville omiaan. Kalastajien keskuudessa lähes jokaisesta lohen vetouisteluveneestä löytyy VHF-puhelin. Cobra HH350 on mainio kannettava, kelluva ja kohtuuhintainen VHF-puhelin, joka ei vaadi mitään erityisasennuksia.

Vaikka matkapuhelinverkot ovat nykyisin melko kattavia, on veneilijän tärkein yhteydenpitoväline merellä edelleen meri-VHF-radiopuhelin. VHF:n merkitys korostuu erityisesti onnettomuuden sattuessa, sumussa tai pimeässä. Se mahdollistaa suoran radioyhteyden veneen ja meripelastuskeskuksen tai veneiden välillä silloinkin, kun matkapuhelinverkossa ei ole kuuluvuutta tai matkapuhelin on kastunut tai siitä on akku loppu. On myös mahdotonta tietää näköetäisyydellä ajavan veneen kipparin puhelinnumeroa eli VHF on ainoa tapa tavoittaa ohiajava vene/laiva hätätilanteessa.

Meri-VHF-järjestelmä toimii pääosin samoilla säännöillä ja periaatteilla kaikkialla maailmassa. Kannattaa muistaa, että Meri-VHF-radiopuhelimen käyttö edellyttää radiolupaa ja henkilökohtaista pätevyystodistusta.

Pätevyyden saadakseen täytyy suorittaa Viestintäviraston järjestämä rannikkolaivurin radiotutkinto. Sen suorittaminen ei vaadi mitään suuria ponnistuksia, Rannikkolaivurin radioliikenneoppaan hallinta perustasolla riittää. Lisätietoa tutkinnosta: Rannikkolaivurin VHF-radiotutkinto

Cobra HH350 VHF täynnä käteviä ominaisuuksia

Cobra on kelluva, ladattava ja koteloitu IPX7-standardin mukaisesti (kestää hetkellisen upotuksen veteen). Se on siis omiaan käytettäväksi esimerkiksi avoveneessä, joita kalastajien veneet usein ovat.

Laitteesta saa erittäin hyvän otteen karhennettujen otepintojen ansiosta ja muutenkin käyttö hanskat kädessä onnistuu hienosti. Esimerkiksi on/off on reilun kokoinen käännettävä kytkin. Kumiset, selkeät lukitusmahdollisuudella olevat näppäimet on valaistu oranssilla valolla ja näyttö itsessään on todella kirkas. Tangentti löytyy vasemmasta yläkulmasta ja se on hyvin pitävää kumia.

Laitteesta löytyvät kaikki huvivenekanavat L1, L2 ja L3 esiasennettuina. Vapaa-ajankalastajat saavat käyttää myös kanavaa F3. Hätäkanava 16 on punaisen pikanäppäimen takana. Joustava antenni ruuvataan päätyyn kiinni.

Käytössä

Cobran maksimi lähetysteho on 6 W ja kohinanpoistotoiminnolla varustettu mikrofoni mahdollistaa yllättävän hyvän äänenlaadun yhdessä kaiuttimen vedenpoistotoiminnon kanssa myös tuulessa ja sateessa.

Cobrassa on litiumioniakku, jonka käyttöaika valmiustilassa syksyn ulko-olosuhteissa on useita päiviä. Mikäli käytät laitetta hands freenä ja pidät sitä esimerkiksi pelastuspuvun alla, on akussa kestoa käytännössä lähes koko syyskauden reissuille. Akku voidaan ladata joko verkkovirralla tai tupakansytyttimestä. Huomioi, että puhelin tulee laittaa mukana tulevaan telineeseen latauksen ajaksi.

Puhelin pysyy hyvin mukana joko käsiremmin tai vyökiinnittimen avulla ja se on sen verran lujaa tekoa, että käytännössä sen säilyttäminen tapahtuu veneen pulpetin päällä muun elektroniikan seurana. Cobrasta löytyy myös lähtevän ja tulevan signaalin voimakkuuden näyttö sekä kanavamuisti. Oranssi/harmaa väri on lisäksi näyttävä ja näkyvä.

Cobra HH350 täyttää useimpien tarpeet VHF:n suhteen ja pienikokoisena sekä kannettavana sitä on kätevä käyttää kaikissa tilanteissa. Laitteen hinta on maltilliset 159 euroa. Osta omasi täältä: Maritimin verkkokauppa

Cobra MR HH 350 tekniset tiedot

-Teho: 1 - 6 W
-Mitat: 121 x 67 x 53 mm
-Paino: 272 g
-Kaikki NOAA-sääkanavat
-Valaistu näyttö ja näppäimet
-Näppäinäänet: On/Off
-3-kanavan vahti
-Hands-free toiminto
-Näyttää lähtevän ja tulevan signaalin voimakkuuden
-Kanavamuisti
-Kanavien skannaus
-Näppäinlukko
-Käyttöjännite 12 V
-Kolmen vuoden takuu

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt