Maritim venevarustevinkit osa 7 - Crewsaver-pelastusliivit

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Kalastajille ja muille paljon vesillä liikkuville on ollut jo pitkään selvyytenä pistää liivit päälle heti kun veneeseen noustaan. Lain mukaan moottoriveneessä ja yli 5-metrisessä purjeveneessä täytyy olla oikeankokoiset ja tyyppihyväksytyt pelastusliivit jokaiselle veneessä olijalle. Laki ei, kumma kyllä, määrää pitämään liivejä yllä.

Merivartioston ja poliisin mukaan paukkuliivien yleistyttyä niitä näkee yhä useammalla päällä nykyisin. On hyvä muistaa, että veneilyonnettomuuksissa hukkuneilla vain murto-osalla on ollut asianmukaiset pelastusliivit päällä. Paukkuliivien myötä liiveihin on tullut erilaisia toiminnallisuuksia ja säätömahdollisuuksia, joita perinteisissä kelluntaliiveissä ei ole ollut. Liivien toiminta perustuu kaasupatruunaan, joka laukeaa hydrostaattisesta paineesta kun on jouduttu veteen. Laukaisu voi tapahtua myös kosteuden mukaan, jossa patruuna laukeaa sulakkeen vettyessä.

Hyvien paukkuliivien valinnassa toivottuja ominaisuuksia ovat kääntävyys, noste, kelluttavuus ja käytännöllisyys

Crewsaver-liiveissä kaikki ominaisuudet täyttyvät. Britannialainen valmistaja on erikoistunut valmistamaan pelastusliivejä –ja lauttoja sekä niihin liittyviä varusteita. Liivien vakiovarusteiden lisäksi niihin on ostettavissa esimerkiksi merkkivaloja, AIS-lähettimiä, turvaveitsiä, yms. lisävarusteena. Kaikkien liivien ilmakammiot on muotoiltu siten, että ne jättävät riittävästi tilaa kasvojen ympärille näkemistä, hengittämistä ja liikkumista parantamaan. Lisätietoa valmistajasta www.crewsaver.com

Edullista liiviä kaipaavalle Crewsaver Crewfit 165N Sport -automaattiliivi

Alle satasen maksava Crewfit 165N Sport on muotoiltu erittäin ergonomiseksi käyttäen Crewsaverin 3D-kehonmallinnustekniikkaa. Liivi istuu oikean muotoilun ansiosta todella hyvin päälle ja säätövaroja riittää raavaammallekin kalastajalle.

Huomioitavaa on myös erittäin kompakti koko ja paino, sillä vaikka liivillä on nostetta 165N, on sen ilmakammiot saatu puristettua harvinaisen pieneen kokoon. Liiviä ei käytännössä huomaa kalastaessa päällään. Kiinnityssolki on muovia.

Hanki omasi suoraan Maritimin verkkokaupasta OSTA CREWFIT 165 Sport

Vaativaan käyttöön Crewsaver Crewfit 180N Pro

149 euron hintaiset 180N Pro –liivit ovat omiaan opaskäyttöön tai muille vaativissa oloissa pitkää kautta kalastaville. Liivien olemus on tukevampi ja ne ovat kooltaan hieman isommat kuin 165N Sport –liivit suuremmasta nostokyvystä johtuen. Pro-mallissa on myös enemmän ominaisuuksia.

Istuvuus on 3D-mallinnustekniikan ansiosta erinomainen vaikka tukevuutta on selkeästi Sport-mallia enemmän. Istuvuuteen voi itse nopeasti vaikuttaa kylkien takapuolella sijaitsevilla kylkikiristyshihnoilla riisumatta liiviä. Liivistä löytyy myös laukaisimen ilmaisinikkuna ja kiinnityssoljet ovat terästä.

Liivit helposti Maritimin verkkokaupasta
OSTA CREWSAVER 180N Pro

Crewsaverin 165N Sport ja 180N Pro -liiveissä on eräs todella hyvä innovaatio kalastajan kannalta: haararemmin kiinnityskohta ei ole keskellä vaan enemmän kyljessä. Etenkin kelatessa tästä on huomattava hyöty kun kampi ei pääse sotkeutumaan haararemmiin.

Äärimmäisiin olosuhteisiin Crewsaver Ergofit 290N Extreme

Tämä liivi ei varsinaisesti ole edes tehty kalastuskäyttöön, vaan avomeripurjehtijoille ja erittäin vaativiin merellisiin ammatteihin. Joskus on kuitenkin hyvä tutustua myös tuotteisiin, jotka edustavat alansa äärimmäistä osaamista.

Todella jämäkkä liivi on painava, mutta hämmentävän hyvin istuva ja miellyttävä päällä. Tätä liiviä ei voi laittaa päälle vaan se pitää käytännössä pukea, jotta se toimisi kuten on suunniteltu.

Kiinnityssoljet ja haararemmit ovat kaksinkertaisia. Liivissä on erillinen roiskehuppu, jos joutuu todella isoon aallokkoon sekä valo että paikka AIS-lähettimelle, jonka avulla uhri voidaan löytää vaikka keskeltä pimeää aavaa. Kammiot ovat isot ja muotoiltu ergonomisesti. Liiveissä on myös kilpapurjehtijoille tärkeä numerointimahdollisuus. Crewsaver Ergofit 290N Extremen hinta on 479 euroa. 

MUISTA: Paraskaan liivi ei toimi, jos sitä ei ole puettu oikein

Paukkuliivi tulee pukea vaatekerrosten päälle napakasti istuvaksi ja kiinnittää ehdottomasti haararemmi. Haararemmi estää parhaiten täyttyvän liivin nousemisen korviin. Haararemmillä on huomattava merkitys liivien antamalle oikealle kellutusasennolle. Sen avulla pystytään vetämään ilmakammioita alas, jolloin liivi ei nouse ja pyri karkaamaan pään yli.

Teksti Antti Zetterberg, kuvat Sami Pitkänen.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt