Share


 Lujitemuoviset veneet ovat suosittuja kalastajien keskuudessa, mutta ajan kuluessa niiden pinta rupeaa muuttumaan kauaksi siitä mitä ne olivat uutena. Pienet kolhut, naarmut sekä pinnan haalistuminen ja liituuntuminen tekevät aktiivikäytössä olevasta veneestä nopeasti kulahtaneen näköisen. Siistin näköisellä veneellä on kiva kalastaa ja siihen kehtaa ottaa muitakin kyytiin.

 Venehuoltoliikkeet tekevät mieluusti veneen kiillotus -ja kunnostustöitä, mutta hintalappu saattaa monella tulla vastaan. Veneen kiillottaminen uuden veroiseksi ei ole mikään ongelma kotikonstein, kunhan talosta löytyy vain asiallinen epäkeskohiomakone ja kiillotuskone, johon hiomatyynyn ja kiillotuslaikan voi kiinnittää.

Moni muistaa kotimaisen Mirkan pääasiassa hiekkapaperista, mutta yritys on käytännössä kaiken hiomisen ja kiillotuksen erikoisosaaja. Helsinkiläisen venetarvikekauppias Maritimin valikoimista löytyy erityinen Mirkan veneenkiillotuspaketti kaikkine tykötarpeineen edullisesti alle satasella, joten päätimme kokeilla mihin tee se itse –mies pystyy.

TESTIVENE

Testiveneenä toimi kovien kalamiesten Hannu Huttusen ja Markus Tandefeltin viiden vuoden ikään ehtinyt Scout, jolle ei ollut tehty koskaan mitään – vain kovaa ajoa. Scoutin tummansininen kylki oli toiselta puolelta haaleampi, sillä toiselle puolelle oli osunut voimakas aamupäivän aurinko ja veneessä oli jos jonkinlaisia pieniä naarmuja.

Valkoinen sisäosa oli pahasti liituuntunut (eli pinta oli mennyt mataksi) ja pulpetin pleksissä oli erilaista naarmua ja kiveniskemää traileroinnista johtuen. "Saas nähdä mitä saadaan aikaan", miehet tuumivat.

ALKUVALMISTELUT JA KÄYTÄNTÖ

Huolehdi, että veneen pinta on puhdas ja kuiva. Työskentelylämpötilan tulisi olla yli viisi astetta, mieluiten 10.

Epäkeskohiomakoneisiin ja kiillotuskoneisiin voi kiinnittää erilaisia aluslevyjä, joihin kiinnitetään kiillotuksessa käytettäviä kiillotussieniä, hiontalaikkoja –ja pyöröjä.

Mirkan paketti sisältää kaksi erilaista 150 mm Abralon-pyöröä (Abralon on Mirkan kehittämä hiontatuote) karkeuksissa 2000 ja 4000, joista 2000 on karkeampi. Työ aloitetaan suihkuttamalla suihkepullolla vettä veneen pintaan ja hiomalla pintaa epäkeskohiomakonetta käyttäen 2000:lla.

Erityisesti sinisessä pinnassa nähdään helposti kun pinnasta irtoaa väriä toimivan hionnan merkkinä. Hiominen tehdään matalilla kierroksilla, eikä konetta paineta, vaan työstetään pintaa koneen omalla painolla.

Pyyhi liinalla (suosittelemme mikrokuituliinan käyttöä) suurimmat hiontamönjät pois ja jatkaa työtä hienommalla 4000 pyöröllä.

4000-hionnan jälkeen Abralon-pyöröt vaihdetaan paketissa mukana tulevaan Mirkan lampaanvillasta tehtyyn kiillotuslaikkaan, jota käytetään hiomakoneen kanssa. Laikkaan puristetaan noin kolme reilua tippaa keskikarkeaa Polarshine 10 –kiillotusainetta, joka niin ikään löytyy paketista.

Ennen kiillotuskoneen käynnistämistä aine levitetään painamalla kiillotuskonetta laikan kanssa veneen kylkeä vasten ja levittämällä tuotetta. Tämä menettely estää aineen roiskumisen naamalle. Kiillota liikuttamalla konetta mieluiten kahdeksikkoa tekemällä, jottei kuumuus kasva lämpiminä päivänä liian suureksi. Älä paina kiillotuskonetta ja käytä matalia kierroksia (800-1000 kierrosta)

Vene käsitellään kauttaaltaan lammasvillaisella kiillotuslaikalla aina kiillotusainetta tarpeen mukaan lisäillen. Kiillottamisen jälkeen pyyhitään ylijäämät pois liinalla.

Kiillotuslaikka vaihdetaan puhtaaseen ja pursotetaan Polarshine 3 –kiillotusainetta pieni määrä laikalle. Tämä on hienojakoisempaa kuin 10 ja sisältää luonnollista karnauba-vahaa mahdollisimman kiiltävän pinnan aikaansaamiseksi. Toteutus muuten samoin kuten edellä.

Loppuviimeistelyyn käytetään paketissa mukana tulevia erityisiä Mirkan kiillotukseen suunniteltuja mikrokuituliinoja, joilla veneen pinnat kiillotetaan käsin kevyesti painamalla. Mikäli lopputuloksesta halutaan vielä parempi, voi mukaan ostaa vielä suihkutettavan Polarshine Nano Waxin. Tämä vaha suihkutetaan vielä Polarshine 3 –käsittelyn jälkeen.

Kannattaa myös huomioida, että veneen pleksinen tuulilasi on myös mahdollista käsitellä samalla tavalla kuin veneen sisus tai kylki. Ajatus pleksin hiomisesta voi hirvittää, mutta lopputulos Mirkalla on priimaa.

Hanki oma kiillotuspaketti kampanjahintaan 95 euroa täältä (paketti sisältää työohjeet):

http://maritimshops.fi/fi/tuote/48594388/9519401268/mirka-kampanja-veneenkiillotussetti/45608870/1

Videolta pätkä käytännön touhua: https://www.youtube.com/watch?v=WNC_oWXrJcg

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt