Lowrance esitteli 3D-tekniikkaa hyödyntävän kaikuluotaimen

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Vielä muutama vuosi sitten ei olisi tullut mieleenkään, että veneen alta saisikolmiulotteista kuvaa kuluttajille suunnatuilla laitteilla. Niin vaan on elektroniikan kehitys kovaa, että pääsimme lokakuussa mukaan testaamaan uutta Lowrance StructureScan® 3D –luotainta.

.

 

Lowrance on käyttänyt aiemmin termiä StructureScan kertomaan siitä, että kyseessä on viistokaikuluotain. Nyt mukaan tulee 3D kertomaan siitä, että kyseessä on kolmiulotteista kuvaa tuottava luotain. 3D on täysin yhteensopiva uusimmissa Lowrance HDS Gen3 ja samaan konserniin kuuluvien Simrad NSS- EVO2 –laitteissa. 3D-kuvaa tuottaakseen Gen3-laitteeseen tulee asentaa erillinen 3D-moduli, johon voi Ethernetin kautta liittää kolme eri näyttöä ilman laajennussarjoja. Myös erillinen 3D-anturi tarvitaan. Tämä anturi tuottaa tarvittaessa kaikkea kolmea kaikukuvaa: perinteistä DownScan-kuvaa, viistokuvaa sekä 3D-kuvaa. Perinteistä kaikukuvaa varten tarvitaan edelleen perusanturi. Mikäli käytössä on iso näyttö, voi kaikukuvan jakaa näytölle kolmessa eri laadussa.

Käytännössä

Maahantuojan esittelyssä oli Lowrance HDS Gen3 12-tuumaisena. Laitteistoon oli liitetty 3D-moduli sekä 3D-anturi. Lisäksi mukana oli Simradin NSS, johon oli yhdistetty Forward Scan –kaiku eli eteenpäin näyttävä luotain, jonka suurimmat hyödyt tulevat hieman isommissa veneissä esimerkiksi rantautumispaikkaa hakiessa. Luotaimen anturi asennetaan runkoon.

3D-näkymään totuttautuminen

Ensialkuun 3D-näkymä tuntuu oudolta, jotenkin pelimäiseltä. Silmä ei ole tottunut tarkastelemaan vedenalaisia näkymiä tästä perspektiivistä. Kun mukana on perinteinen ja viistonäkymä, on 3D:n tuottamaan informaatioon helpompi tutustua. Perinteisessä näkymässähän yksittäiset kalat näkyvät kaarina ja kalaparvet eri muotoisina massoina pystysuunnassa. Viistokaiussa veneen sivulla olevat kohteet piirtyvät omassa suunnassaan ja etäisyydessään näytölle. Niiden taakse muodostuu varjo, josta ei tule signaalia, jolloin kuva pystytään muodostamaan.

3D yhdistää tavallaan perinteisen ja viistonäkymän täysin kolmiulotteisesti. Se muodostaa kuvan sivusta ja takaa. Mitä tarkemman zoomauksen ottaa, sitä kapeampi näkymä on, mutta vastaavasti tarkempi. 3D toimii ainoastaan veneen liikkuessa. Kalastajalle 3D tuo selkeän edun siinä missä kerroksissa ja kuinka laajana massana kalat ovat. Tätä on hyvin vaikea tulkita viistokaikuluotaimesta eikä perinteinen luotainnäkymä anna kuin tiedon pienestä alueesta.

3D on parhaimmillaan kalaparvien löytämisessä ja pohjan yleiskuvan muodostamisessa

Testipäivänä luotasimme Tammisaaren syyssilakan oleskelualueita. Mielestäni perinteinen ja viistonäkymä antavat selkeämmän informaation yksittäisten isojen kalojen sijainnista. Sen sijaan kalaparvien löytäminen on 3D:llä lastenleikkiä ja 3D paljastaa parven oikean laajuuden. Parvet eivät olleet tosiaankaan niin laajoja tai paksuja, kuin muut näkymät antoivat ymmärtää. Pohjan todelliset muodot paljastuvat 3D:n avulla helposti. Tuttu kuhapatti tai ahvenpenkka saa 3D:n ansiosta täysin uudet ulottuvuudet ja kalastus muuttuu varmasti tarkemmaksi. Esimerkiksi vedenalaiset kanjonit tai kuopat löytää 3D:n avulla helposti. Kun yksittäisten kivien, hylkyjen tai muiden kohteiden tarkasteluun ottaa vielä viistotoiminnon vierelle, ei pohjassa olevista kohteista jää epäilystä.

Kannattaa huomioida, että 3D näkyy parhaiten tummaa taustaa vasten. Liian haalea pohjaväri ei anna kolmiulotteiselle näkymälle täyttä arvoa. Kosketusnäytöllinen laite on loistava kun kuvaa täytyy päästä tarkastelemaan eri kulmista. Valmistaja kutsuu tätä ScanTrack-toiminnoksi. Sen avulla kuva kääntyy ja vääntyy aina sopivaan kulmaan. Näppärä ominaisuus on myös toiminto, joka avulla voit palata taaksepäin ja voit tarkastella niitä eri näytöissä.

Mikäli tallentaa kaikuluotaindatan 3D:nä ja tutustuu siihen tarkemmin ajan kanssa, oppii kalavedet tuntemaan etuajassa perinteisiä laitteita käyttäviin "kollegoihin" nähden.

Kenelle 3D on omiaan?

Vakaville urheilukalastajille, jotka haluavat kaiken mahdollisen tiedon, sekä välinefriikeille, jotka päivittävät aina uusinta tekniikkaa. Vapaa-ajan harrastajien lisäksi 3D on varteenotettava myös esimerkiksi erilaisessa kevyemmässä viranomaiskäytössä. Lisäksi 3D-anturin tarjoama viistoluotaimen kantama sivuille on maksimissaan 183 m puolelleen eli kantama on lähes kaksinkertainen verrattuna nykyiseen LSS-HD anturin tarjoamaan kantamaan.

3D-tekniikka on yhteensopivaa Lowrance Gen3 ja Simrad NSS-EVO2 -mallien kanssa.
Hintaa 3D:llä on 1245 euroa, joka sisältää 3D-moduulin ja anturin. Tuote on saatavilla joulukuussa 2015.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt