Share

Navilight LED valoSyksyn tullen illat pimenevät hurjaa vauhtia. Syyskuussa vielä jotenkin ehtii kalaan töiden jälkeen, mutta lokakuussa homma on jo erittäin haastavaa. Innokkaimmat kalastajat kuitenkin haluavat ottaa koko kalapäivästä kaiken irti, joten sanonta "pimeästä pimeään" pitää paikkansa. Usein hetki ennen täyttä pimeyttä on ottihetki.

Kun kalastusta on jatkettu niin pitkään, ettei enää näe kunnolla heittää, täytyy takaisin rantaan ajaa pimeässä. Ilman veneen kulkuvaloja se on paitsi laitonta, mutta myös typerää, sillä ilman valoja liikkuvalla veneellä ei ole onnettomuuden sattuessa mitään oikeuksia.

.

Kalastusveneen kulkuvaloista

Kalastusveneet ovat usein soutuveneestä alle 7-metrisiin veneisiin asti olevia avo– tai HT-veneitä. HT-veneet ovat enemmän vetouistelijoiden suosiossa. Lain mukaan vähimmäisvaatimuksena soutuveneessä tulee olla saatavilla valkoista valoa näyttävä lamppu tai lyhty. Alle 7-metrisessä moottoriveneessä taas vähimmäisvaatimuksena on näköpiirin ympäri näkyvä valkoinen valo.

Käytännössä tämä hoidetaan esimerkiksi kiinteällä veneen sähköihin liitetyllä valomastolla. Suurin osa kalastajista ja muista veneilijöistä on varustellut veneensä myös puna-vihreällä sektorivalolla.

Nerokasta LED-tekniikkaa

Navisafe on norjalainen valaisinvalmistaja, joka valmistaa nykyaikaisia led-tekniikkaan perustuvia valaisimia vaativaan käyttöön. Ledien virrankulutus on niin pientä, että valaisimet toimivat noin 15 tuntia paristoilla tai ladattavilla paristoilla. Eli riittää hyvin esimerkiksi 20:een 45 minuutin mittaiseen pimeäpaluuseen. Navisafen kanssa ei tarvitse mitään kiinteitä sähkövetoja.

Ominaisuuksista

Navisafe 360° on nimensä mukaisesti kaikkiin suuntiin valkoista valoa näyttävä. Tuotessarjasta löytyy myös saman näköinen sektorivalo. Valon kantomatkaksi valmistaja ilmoittaa 2 merimailia eli noin 3,5 kilometriä. Väite on helppo uskoa, sillä valo on todella kirkas. Navisafen muita hyviä ominaisuuksia ovat täydellinen kelluvuus eli jos se sattuu tipahtamaan, se kelluu aina oikein päin.

Vaikka onkin kirkas kulkuvalo niin se ei häikäise

Sektorivalot estävät häikäisyn

Kelluva kulkuvalo

Kaiken muun lisäksi Navisafe kelluu

Valo pysyy menossa mukana pakkauksessa tulevalla näppärällä magneetilla, jonka aluslevy kiinnitetään esimerkiksi pulpetin yläosaan. Magneetti on niin vahva, että sen irtoaminen ei veneilykäytössä ole käytännössä mahdollista. Lisävarusteena on saatavilla erillinen teleskooppijalka, jolla valo saadaan toivottuun korkeuteen helposti. Valmistajalta löytyy myös kaidekiinnityssarja tarvittaessa tai Scottyn vapatelineeseen integroitu jalka.

Valossa on viisi eri toimintoa: jatkuva 360° valo, vilkkuva 360° valo, iso ja pieni kiilavalo sekä säästötoiminto. Toimintoja ohjataan oranssista napista keskeltä ja käynnistämiseen vaaditaan hieman pidempi painallus. Valon paino on paristojen kanssa 155 g.

Kulkuvalo magneettikiinnitys

Lukitus tapahtuu magneeteilla

Toimiiko?

TOIMII. En tajua, miksi olen käyttänyt perinteistä valomastoa hehkulampulla. Lamppu hajoaa aina rytkytyksessä ja valomasto on tiellä. Navisafe on helppo tuoda vaikka taskussa mukaan ja iskeä tulille kun sitä tarvitsee. Yksinkertaisesti loistava tuote sanan varsinaisessa merkityksessä. Löysin Navisafelle aluksi paikan ohjauspulpetissa olevan valoheittimen jalustasta, jossa se on ehkä hieman liian matalalla ja pitänee hankkia teleskooppijalka, jotta valon saa ajon ajaksi niin korkealle, ettei se haittaa näkyvyyttä ajaessa. Valo on niin kirkas, että sen havaitsee jo mainiosti myös alkavassa hämärässä, joten kannattaakin kytkeä se valmiiksi päälle.

Kirkas kulkuvalo

Ledien kirkkaus on huippuluokkaa

Navisafe LED kulkuvalo on kevyt ja näppäränkokoinen

Navisafe:n Navilight 360 2NM kulkuvalo on näppärän kokoinen

66 euron hinta saattaa tuntua aluksi kovalta, mutta kun on kerran Navisafen kanssa sinuiksi päässyt, ei muuta valoa halua käyttääkään. Tervetuloa nykyaikaan!

Osta tuote suoraan täältä: maritimshops.fi/fi/navi-light-360-led-navigointivalo

Lisätietoa valmistajan sivuilta: http://www.navisafe.com/

Teksti ja kuvat Antti Zetterberg

 

Kalassa pimeällä, kohta tarvitaan kulkuvaloa

Illan vikat heitot ja sitten kotiin...

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt