Share

Lowrance Gen3 Sonar Front HDS7 Gen3 Sonar Front Angle ViewKuten muussakin elektroniikassa, on kalastuselektroniikassakin trendinä tarjota enemmän ominaisuuksia edullisempaan hintaan. Meitä kalastajia tämä luonnollisesti hyödyttää huomattavasti kun uuden elektroniikan ostamisen kynnys pienenee.

.

 

Markkinajohtaja Lowrancen Tomi Nurmi kertoo, että esimerkiksi viistoluotaustekniikoiden tulo edullisiin jokamiesluokan laitteisiin on hyvä esimerkki nykytrendeistä. Hän poimii esimerkiksi nelituumaisen Elite-sarjan CHIRP/DownScan-luotaimen, joka maksaa vain 289 euroa.

 

Kilpailija Raymarine tarjoaa uutta Wi-FiSH –laitettaan hintaan 247 euroa. Siinä on ideana ostaa wi-fi ”kaikumokkula” ja liittää se älypuhelimeen tai tablettiin, joka toimii laitteen näyttönä ja mokkula pysyy veneessä kiinteänä samoin kuin mukana tuleva anturikin.

 

Humminbird panostaa sivukaikuluotaukseen. Esimerkiksi uuden Helix-sarjan yhdistelmälaitteen, jossa on sivukaiku, saa itselleen alle 800 eurolla.

 

Kaikki valmistajat ovat parantaneet selkeästi laitteiden yhteensopivuutta ja tarvittavat lisämoduulit, wi-fi sekä viihdejärjestelmät voidaan liittää vaivattomasti yhteen ja hallinnointi tapahtuu älypuhelimen tai tabletin kautta.

Helposti käyttöön

Lowrancen Tomi Nurmi sanoo, että vaikeasti omaksuttavat ja käytettävät laitteet ovat vain muisto. “Ensimmäistä kertaa käynnistettäessä suoritetaan ohjattu asennus, jossa laite opastaa vaihe vaiheelta eteenpäin. Tämä jälkeen laite on käyttökunnossa ilman valikoissa pyörimistä”.

Näyttöjen kirkkaus ja tarkkuus parantuneet

Nykyisin lähes jokainen myytävä luotain tai yhdistelmä laite omaa erittäin laadukkaan näytön. HD-resoluutio on monella jo standardi ja näyttöjen kirkkaudet ovat sillä tasolla, että suora auringonvalo ei ole ongelma.

Entistä tarkempaa kuvaa veden alta ja pohjan muodoista

Tuttu kalapaikka muuttuu laadukkaalla nykyluotaimella aivan kuin uudeksi. Yleistynyt CHIRP-teknologia, jossa anturi lähettää signaalia useilla eri taajuksilla, auttaa tässä selkeästi ja tehokkaan päätelaitteen prosessori muokkaa signaalista näytölle selkeän kuvan. Kannattaa siis ehdottomasti päivittää kaikuluotain viimeistään nyt.

Keulasähkömoottori mukana järjestelmässä

Keulasähkömoottorit ovat yleistyneet selkeästi viime vuosien aikana. Nykyään keulamoottori keskustelee sujuvasti päätelaitteen kanssa ja sen voi laittaa kulkemaan esimerkiksi tietyn syvyyskäyrän mukaan. MotorGuide keskustelee Lowrancen ja MinnKota Humminbirdin kanssa valmistajien yhteistyökuvioista johtuen.

Omien karttojen tekoa sisävesiltä

Suurinta kehitystä on tapahtunut omien karttojen teon suhteen. Omien karttojen teko on mahdollista laitteen sijainti- ja luotaustietoja keräämällä, jonka jälkeen laitevalmistajan karttaohjelmisto muokkaa tiedoista kartan. Mitä enemmän informaatiota ohjelmistolle annetaan, sitä tarkempi kartta muodostuu. Lowrancella ohjelmisto on Insight Genesis ja Humminbirdillä AutoChart. Raymarine käyttää Navionics+ Sonar Chart –ohjelmistoa. Meillä Suomessa karttojen teko onnistuu vain järvillä aluevalvontalaista johtuen.

Omien karttojen teko käytännössä

Esimerkiksi Lowrancen Insight Genesis -palvelun avulla siirretään tallennetut kaikuluotainlokit palvelimelle, joka muuntaa tiedot kartaksi. Vesille lähdettäessä kytketään luotainkuvan tallennus päälle. Kun päivä on pulkassa, otetaan muistikortti laitteesta ja siirretään tallennetut karttadatat Insight Genesiksen palvelimelle, jossa kartta muodostetaan. Uusimmissa Lowrancen HDS Gen3-laitteissa tätä välivaihetta ei enää edes tarvita. Humminbirdin Onix-mallien käyttäjät voivat hyödyntää omaa AutoChart Live –ohjelmaa, joka tekee kartan reaaliajassa ilman välivaiheita. Tosin edullisimman laitteen hintakin on jo 2000 euron tietämissä.

Poimintoja uusimmista laitteista

Lowrance Elite 4” CHIRP/Downscan – edullinen, mutta täysiverinen kaikuluotain

Lowrancen Elite-sarjan CHIRP/DownScan-luotain

Lowrancen Elite-sarjan CHIRP/DownScan-luotaimessa on hyvä hinta-laatu-suhde

Lowrancen HDS-sarjasta lanseerattiin kolmas sukupolvi, jossa esimerkiksi karttojen tekeminen sekä laitteen päivitettävyys ovat aivan uudella tasolla.

Lowrance HDS Gen3

Lowrance HDS Gen3 –sarja – suositun Gen2:n seuraaja entistä hiotumilla ominaisuuksilla

Raymarinen Dragonfly on ollut todella suosittu. Uusi malli jatkanee samaa rataa.

Raymarine DragonFly 5

Raymarine Dragonfly 4 & 5” – edullinen ja suosittu “all in one” CHIRP-laite

Raymarine WiFiSH – heille, jotka eivät tarvitse kaikua kuin satunnaisestiWiFish

WiFiSH laitteen näyttönä toimii älypuhelin tai tabletti
Wi-Fish

WiFiSH-laitteeseen yhdistetyn tabletin näytön kuvakaappaus

 

Humminbird Helix 5 SI GPS – Sivukaiullinen yhdistelmälaite 16:9-näytöllä

Humminbird Helix 5si

Humminbird Helix on uusi tuotesarja edullisempaan hintaluokkaan täysillä ominaisuuksilla

MotorGuide Xi5 PinPoint SW GPS – kehutut GPS-ominaisuudet suolavesimallina

Motorguide

MotorGuide Xi5 PinPoint GPS:n suolavesimallin tunnistaa valkoisesta väristä

MinnKota Ulterra – keulakone, jonka nostamiseen ja laskemiseen ei tarvi lihasvoimaa

minnkota ulterra

MinnKotan Ulterra nousee ja laskee konevoimalla suoraan kaukosäätimestä

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt