Pikkukoneella kalaan

Käyttäjän arvio:  / 5
HuonoinParas 
Share

280px mercury perassaVaikka 50, 100 tai jopa 150 hv koneella onkin mukava ajaa, matka taittuu ja meno on reipasta, niin tehokas kalastus onnistuu hienosti myös pienemmällä koneella. Iso kone ei kuitenkaan takaa saalista. Pieneen koneeseen liittyy myös paljon vähemmän vaivaa ja huolta eikä kalapaikoille ajettaessa tarvitse liikaa ujostella.

.

 

Esimerkiksi ruotsalaiset vertikaaliigaajat käyttävät hyvin usein pientä vene –ja moottorikalustoa, eikä saaliissa tarvitse hävetä kunhan kaikuluotain on kunnossa.

Miinuspuolena pikkukoneilla on se, että kuormankesto on heikko eikä mihinkään kovin pitkiin siirtymiin ole järkevää kymppiheppaisella lähteä.

Onkin hyvä itsekin laskea tehot 100 hv:sta 9,9:ään ja katsoa mitä saadaan aikaan.

Mercury FourStroke F9,9 hv & Höga Rodd 430

Kokeilimme moottoria käytännössä lokakuussa hauenkalastusreissun yhteydessä. 38 kiloa painava moottori kulki hienosti auton peräkontissa ja nostaminenkin onnistui yksin. Toki kaksistaan homma sujuu paremmin, mutta kyllä moottorin siirtäminen yksin on täysin mahdollista. Asentaminen perälautaan on yksin vähän riski, mutta hyvältä laiturilta operoitaessa ei asiassa ole ongelmaa.

Vene oli ruotsalaisvalmisteinen lujitemuovivene Höga Rodd 430, jonka suurin suositeltu koneteho on 15 hv. Vene ei missään tapauksessa ole kovin merikelpoinen, joten ajoimme sillä läpi käytännössä haukilahtia sekä pieniä sisäselkiä. Miehitys oli kaksi henkeä.

Ominaisuuksia

Mercuryn ehdoton etu on kääntyvä monitoiminen ohjauskahva, jonka voi nostaa yläasentoon mikäli tarvitsee ajaa seisaaltaan. Hyvä ominaisuus, mutta olen itse sen verran pitkä (185 cm), että tästä ominaisuudesta pääsivät nauttimaan minua noin 10 cm lyhyemmät kaverit. Vaihteita käytetään kahvasta eli mitään vipua ei ole, vaan vaihde kytkeytyy päälle kun kaasua vääntää joko eteen tai taakse. Keskialueella on vapaa/tyhjäkäynti. Kahvasta tapahtuu käytännössä kaikki moottorin hallinnointi heti käynnistyksen jälkeen.

Kuolleen miehen kytkin sijaitsee välittömästi ohjauskahvan vieressä ja moottorin kääntökitkan säädin on hyvin esillä punaisena moottorin jalustassa.

Kippi toimii hieman eri tavalla kuin aiemmin koeajamissani pienkoneissa: vaihteen tulee olla kytkettynä eteenpäin. Kun moottorin nostaa yläasentoon sammutettuna, pitää vaihde laittaa eteenpäin, jotta kippaaminen on mahdollista. Hieman erikoinen ratkaisu, joka vaati ohjekirjan lukua.

Kone käyntiin ja menoksi

Sähköstarttiin tottuneelle käynnistysnarun kiskominen oli aluksi virkistävää, mutta kovin montaa kertaa ei päivän aikana konetta viitsinyt päälle kiskoa. Tähän malliin mahdollista saada sähköstartti, mutta silloin menetetään helppo liikuteltavuus.

Nykyaikainen nelitahtinen moottori lähtee helposti käyntiin. On hyvä muistaa, että pikkukoneissa on kaasuttimet, joten ryypyn kanssa pitää vähän pelata ennen käynnistystä. Käytännössä bensan pumppaus ja ryypyn nosto yläasentoon riitti mainiosti ja kun kone oli lämmennyt, riitti pelkkä narusta vetäminen.

Melutaso oli hyvin pieni täydellä kaasulla ajettuna ja keskustelu keulamiehen kanssa sujui mallikkaasti. Tyhjäkäynnillä Mercurysta kuului vain pieni pihinä, joka ei kalapaikoilla haitannut yhtään.

Mercuryn kulutus nosti hymyn huulille. 12 litran tankki oli täysi kun lähdimme kolmen päivän reissulle. Käytännössä ajoa tuli päivän aikana noin 10-12 merimailia ja vasta kolmannen päivän aamuna piti bensaa lisätä, tankissa oli edelleen jäljellä noin neljä litraa. Pääsimme kuitenkin heittämään ihan laadukkaissa paikoissa ja vaikka siirtymät menivätkin hitaammin kuin omalla veneellä, ei niin kiire ole, ettei varttia voisi odottaa. Eikä saaliskaan ollut huono: 9,34 kg/110 cm hauki paikasta johon ei isommalla veneellä välttämättä olisi heti mennyt.

Mercury FourStroke F9,9M

Paino 38 kg
Tankin koko 12 litraa
5 trimmin asentoa sekä matalan veden ajoasento
Hinta ovh. 2680 € / kampanjahinta 2490 €
Lisätiedot & jälleenmyyjät: www.mercury-marine.eu    

Testiryhmässä Antti Zetterberg, Matti Jännäri & Jan Friström

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt