Pintaa syvempää kaikuluotausta

Käyttäjän arvio:  / 6
HuonoinParas 
Share

J280px Kalantunnistus-7211okaisen kaikuluotaimen omistaja on varmasti nähnyt luotaimessaan joko kalasymboleita, pikkukalaparvia tai houkuttelevia banaaneita. Usein veneessä myös pohditaan mitä kaloja pinnan alta mahtaa löytyä. Kaikuluotain on esimerkiksi jigikalastuksessa ehdoton.

.

 

 

 

banaani
Paljon vesillä olevat osaavat sanoa melkoisen tarkasti mitä kalaa mistäkin löytyy, joko kaiun muodon perusteella tai sitten vain ”perimätiedon mukaisesti”. Kuhan kalastajat ovat lähes varmoja, että tietävät missä kuha lymyilee samoin kuin ahvenenkin kalastajat. Haukea kalastaessa kaikuluotain ei ole niin tärkeä, mutta esimerkiksi potentiaalisen ravintokalan löytämiseen siitä on paljon hyötyä.

Joskus tilanne on kuitenkin sellainen, että vaikka kaiussa on paljon tavaraa, niin silti ei kala syö. Välillä petokalakin on passiivinen, mutta kaiussa näkyvä kala voi olla jopa väärää lajia.

Kalastusopas Ari Paataja ehdotti, että menisimme kokeilemaan marraskuussa kaikuluotausta hänen vakiopaikoilleen, joista pyydetään kuhaa, ahventa ja haukea. Pyysimme mukaan lisäksi sukelluskalastajat Kimmo Karjalaisen sekä Kimmo Paakin Saaristomeren Sukeltajista, jotka lähettäisimme pinnan alle kameroiden kanssa heti sopivat kaiut oli paikallistettu. Mukana oli lisäksi videokuvaaja Harri Harjunpää, jonka kuvaama video julkaistaan tällä samalla paikalla.

Kalantunnistus

Kuha

Kalantunnistus-7113

Kalapaikka oli varsin syvä, noin 8-10 metriä. Keskellä oli suurempi kivi, joka ympäriltä kuhia on usein tavoitettu. Luotasimme sitä huolella ja Ari väijyi kaikua silmä kovana. ”Nyt löytyi banaaneita”, hän sanoi, ja sukeltajat hyppäsivät veteen. Sameahkon veden johdosta sukeltajien piti käyttää tehokkaita lamppuja, jotta näkivät jotain.

Pohjasta paljastui kuhia, mutta myös särkikaloja. Kuhat olivat sukeltajien mukaan pienissä pohjan kuopissa parkissa. ”Kuhien evät liikkuivat koko ajan pohjan tuntumassa nostaen hienoa pölyä ja niiden havainnointi oli vaikeaa”, kumipukuiset miehet kertoivat.

Kalantunnistus-7138

Ahven

Etenkin syksyllä ahvenet ovat pulskeimmillaan ja niistä saa hienoa evästä. Tehokkaimmat pyyntimuodot ovat erilaiset jigaustavat kuten drop shot sekä pienillä kalajigeillä jigaaminen.

Ari ajoi veneen parkkiin rinteeseen, heitti merkkipoijun paikalle, josta kaiku paljasti hurjan määrän kalaa noin 9-12 metrin syvyydessä. Jälleen sukeltajat alas ja totuus paljastuisi. Sukeltajien mukaan paikalla oli huomattavia määriä pannukarkeaa ahventa, mutta joukossa oli myös paljon isoja särkiä tai säynäviä, joiden erottaminen kaiussa on melkoisen vaikeaa.

Kalantunnistus-7133

Hauki

Hauet siirtyvät loppukaudesta matalaan veteen tankkaamaan talven varalle. Ne siis löytää todennäköisesti matalista lahdista ja kaislikoista. Onnistuimme luotaamaan valtavan pikkukalaparven, joka peitti kaikuluotaimen näytön lähes ylhäältä alas. Parvi oli liikkeessä hyvinkin syvässä paikassa, jossa vettä oli lähes 20 metriä. Syvänteen reunoilla oli hylly, jossa kasvoi kaislaa. Hauki saalistaisi varmasti näitä pikkukaloja.

Kalantunnistus-7178

Sukeltajat menivät parven keskelle ja ilmoittivat sen olevan ennakko-odotusten mukaan salakkaa. Parven reunoille jääneet kalat olivat lähellä penkkaa, jossa otaksuimme hauen vaanivan. Näin olikin, sillä sivukaikuluotain paljasti ”tukin” penkassa ja heti kohta salakat syöksyivät ilmaan hauen jahdatessa niitä kita ammollaan. Sukeltajat kävivät vielä varmistamassa hauen koon noin metrin haueksi.

Kalantunnistus-7190

Miksi projekti tehtiin?

Halusimme varmistaa mitä kaloja pinnan alla oikeasti oli. Sitä helposti otaksuu asian olevan kuten lehdissä lukee, aina asia ei kuitenkaan ole niin. Nyt koe tehtiin syksyllä, tilanne voi kalalajien kannalta olla toinen kesällä.

Katso mitä kaikkea pinnan alta löytyi: https://www.facebook.com/video.php?v=388156564675250

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt