Viikon venevaruste, osa 6

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Maritim veneilijän verkkokauppaKalamies.com ja venevarusteiden aarreaitta Maritim veneilijän verkkokauppa tarjoavat joka viikko kesäkauden ajan uuden kalaveneisiin ja miksei muihinkin veneisiin sopivan varusteen esittelyn. Luvassa on aiheeseen liittyviä skaboja Kalamies.comin Facebookissa ja paljon hyviä vinkkejä onnistuneeseen veneilyyn.

VIIKKO 6

.

LENCO TRIMMITASOT JA KYTKIMET

9*12 tuuman kokoiset Lenco Standard Mount -merkkiset trimmitasot asennettiin vuoden 2008 Faster 515 -alumiiniveneeseen, jossa vauhdista vastaa Yamaha 80hp 4-tahtimoottori. Moottorissa on 13 3/4*19 tuuman teräspotkuri, jolla trimmattavuus oli jo valmiiksi hyvä. Trimmitasot asennettiinkin kahdesta syystä - puhdas uteliaisuus tuunata venettä sekä tarve saada trimattua kovan tuulen sivuttaisajoon parempi runkolinja. (Huom. kuvissa on samat tasot, mutta asennettuna eri veneeseen, oman veneeni ollessa jo vedessä)

Ensimmäinen pohdinta tapahtui sähkömekaanisen ja hydraulijärjestelmän välillä. Verkosta löytyy monenkirjavaa keskustelua puolesta ja vastaan. En myöskään halunnut ylimääräisiä kaapeli- ja asennusreikiä aluveneen peräpeiliin. Lisäksi arvotin korkealle sähkötrimmien nopean reagoinnin itse käytännössä ja huoltovapauden. Pohdin hetken verran led-katkaisin paneelin hankintaa mutta päädyin standardikytkimeen, koska halutun trimmituntuman tuntee hetkessä eikä aikaa led-valojen vilkuilulle ole vauhtiajossa pienveneellä.

Jätin koko paketin asennuksen ammattifirmalle, joka kävi testaamassa eri asennuskohdat parhaan lopputuloksen varmistamiseksi. Samalla he hitsauttivat alumiiniset asennuspalikat veneen peräpeiliin, jolloin trimmitasot kiinnitettiin hapon kestävillä ruuveilla ilman turhia reikiä veneen runkoon. Yleisesti ottaen alumiini, sähkö ja vesi ei ole optimaalinen yhdistelmä. Toisaalta en ole kuullut tai huomannut, että aluveneitä olisi erityisesti ruostunut asennuksen jälkeen. Joka tapauksessa ennen asennusta asensin levyihin sinkit sekä toiset sinkit kiinnitin rungon ja sylinterin kiinnityskohtaan. Sähköt on vedetty pääkatkaisijan taakse eli periaatteessa vuotoa ei pitäisi tapahtua. Vajaan vuoden käytön jälkeen paketti on kuin pakasta vedetty.

Käyttökokemuksia

Vene on pääasiallisesti käytössä meritaimenen kalastuksessa, jolloin liikutaan ulkosaariston rajalla, joskus kovassakin kelissä. Olen erittäin tyytyväinen nykyisen kokonaisuuden ominaisuuksiin. Veneessä ei ole nousulistoja, jolloin sivutuuleen ajaessa saan trimmeillä korjattua neutraalin runkolinjan, jolloin vesi ei lennä sisään ja vene menee aalloista kepeästi yli ilman laukkaamista.

Terävään ja isoon vasta-aallokkoon ajaessa trimmeillä saa keulan painettua voimakkaasti alas, jolloin voin ajaa kovassakin kelissä plaanivauhdilla entisen ryömintävauhdin asemesta. Vastaavasti myötäseen ajaessa keulan voi keventää. Huomasin myös trimmien positiivisen vaikutuksen kulutukseen matka-ajossa. Normaalilla kelillä voin nostaa moottorin trimmin melko ylös ja rauhoittaa Lencoilla keulan, jolloin kulutus tippui n.10% 21-22 solmun matkanopeudella. Kulutuslukemia on helppo seurata koneen tiedoista, jotka näkyvät ruudulla. Teoriassa säästän noin litran tunnissa eli kaudessa noin 100 litraa.

Raportin kirjoitti Santtu Poutanen

Levyt voi hankkia suoraan Maritimilta http://kauppa.maritimshops.fi/fi/trimmilevysarja-9-x-12-12v-ens/9519040722/dp?openGroup=1768531

Katkaisinpaneeli löytyy tarvittaessa samasta paikasta
http://kauppa.maritimshops.fi/fi/standard-katk.paneeli-124-12v/9519040760/dp?openGroup=1768574

Lenco 5133 trimmitaso

Lencon trimmilevyt ovat taatusti jämäkkää ja toimintavarmaa tavaraa.

Lenco Maritim trimmeri

Lenco paneli

Tavallisessa paneelissa ei ole muuta kuin kytkimet.

lenco led-paneli

Ledpaneelissa kytkimien lisänä on valot, jotka kertovat trimmitason asennon

Lisää viikon venevarusteita löydät täältä.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt