Autopilottia asentamaan

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Autopilotin asennus, päivä päivältä amatöörin silmin

 PA280057-16692-270-210-80

Niin... Emppai ja Empaatti aiheuttivat Ruotsin reissulla sellaisia tunteita, että tulkitsin ne kateudeksi. Sillä penteleellä oli autopilotti veneessä, ja naureskeli kun selitin vastaiseen ajamisen vaikeutta reilussa aallokossa ja kalan haavimisen hankaluutta. Syttyi sellainen "matahtoo!!!"-tunne. Noh, mitäs kalamies moiselle voi.
Autopilotti on uistelijan paras kaveri, etenkin yksin uistelijan. Kahdestaankin saa laskemisen ja muut touhut nopeutettua tuplasti, kun ei tarvitse ratissa roikkua. Ja ulkomerellä ajaminen, ilman maamerkkejä, helpottuu huomattavasti...

.


Näillä siis itseäni preppasin, kun aloitin armottoman googlettamisen. Aika paljon tietoa saa myös kollegoilta (Kiitos Jupezku), etenkin juuri oikein suodatettua tietoa tärkeistä asoista. Esimerkkinä LS Pompes-ohjauksen klemmariliitokset, jotka on pakko prässäyttää kunnollisiksi.
Liikkeelle lähdettiin siis seuraavasta setistä:
- Tabletti vaihtuu oikeaan plotteriin, Garmin 720 löytyi sopuhintaan ja se sisältää kaiken mitä tarvitsen. Kaikuhan oli jo viime syksynä uusittu
- Moottorin data tulee plotterille nmea 2000-verkon kautta. Mercuryssä tähän tarvitaan joko mercmonitor-mittari (1000€) tai Mercury Gateway (alle 150€). Gateway on siis muunnin, joka muuntaa merkun oman kielen nmea 2000:ksi (Huom: Ei muuten onnistunutkaan vm.2006 merculla, on osittain Yamahan tekemä eikä tue Mercuryn lisälaitteita juurikaan)
- Pilotti. Emppain kokemusten ja Maritimin kanssa keskusteltuani valinnaksi tuli Simrad AP 24 VRF, joka sisältää osat simnet-verkon rakentamiseen. Simnet- verkko on nmea 2000-verkko, johon on laitettu pienemmät liittimet. Eli muunkin merkkiset laitteet uppoaa tähän muunnosjohdolla. Mukana on myös jakotukki, johon saa em. pilottikomponenttien lisäksi 2 muuta laitetta. Simrad on erinomaisessa maineessa, joten laadun suhteen saisin olla luottavaisin mielin
Samassa rytäkässä päätin hiukan parannella veneen sähköä, jotka oli jostain mystisestä syystä tehty linjaan. Eli katkaisijataulussa olevat namikat oli kaikki saman linjan sisällä. Eli, kun Ruotsissa painoin vhf:n tangenttia, ei napsahtanut vhf:n sulake, vaan hytin valon 3A sulake!!! Nerokasta! Ja kaikki oheislaitteet tietysti pimeäksi.
Asennus on nyt kaavailtu seuraavanlaiseksi:
- Pilotin ohjausyksikkö upotusasennuksena pulpettiin
- Pumppu t-liittimillä ohjauksen letkuihin ja sijoitus pulpetin alle ruumaan
- Kompassi ruumaan, keskelle venettä ja etuluukun reunan alle suojaan, tarkka paikka vielä auki...
- Ohjainyksikkö ruumaan myös, varmaan pelkääjän puolelle
Näillä spekseillä päätin että veneen ulkopuoliset hydrauliasennukset tulee hapokkaasta (hintaa n.50€/kpl) ja sisälle jäävät normaalia sinkittyä (5€/kpl). Tämä täysin kustannussyistä, ja veneen rungon sisällä ei merivettä ole. Liittimiä tulee siis 11kpl + 2 t-liitintä.

Ensimmäinen päivä
Vene pihassa, raahasin sen edellisenä iltana paikalle. Kantelin töiden jälkeen työkalut yksi kerrallaan veneeseen, aina tarvittaessa.
AP1-16678

Aloitin hommat tuumailulla, eli vaeltelin ympäri venettä avuttomana. Tulipa huomattua että ruuma olisi hyvä paikka laitteille, mutta sinnepä ei pulpetin takaa päässytkään suoraan. Eikä edes mutkan kautta… Jätin myöhemmäksi. Pumpun paikkana ajattelin myös ruumaa, mutta ei sinne helposti saa hydrauliletkujakaan vedettyä. Silti takaosa tuntui fiksuimmalta, eli pitänee teettää useamman metrin liitosletku pumpulle.
Ratin ja sylliterin liitokset:
AP2-16679AP3-16680

Sähköt veneessä on, kuten todettua, aika erikoiset. Niitä varten ostin uuden jakotukin, ja päätin vetää oheislaitteiden virran siihen. Noh, eipä sitten rasiasta löytynyt sopivia liittimiä, joten pienen piuhannyhdännän jälkeen sekin jäi seuraavalle päivälle.
Ainoa mitä sain tehtyä, oli plotterin uppoasennus. Eikä sekään ihan putkeen mennyt, vaikka onnistuikin. Pulpettiin reiän saaminen oli hiukan haasteellista kun lankomiehen saha olikin työmaalla, olin laskenut homman tietenkin sen varaan. Mysteeriksi jäi miten vhf:n puhelimen nmea0183-liittimen saa kiinni plotterin nmea0183- johtoihin, kun moista liitintä ei heti ollutkaan tarjolla…

Päivä 2
Tampereen kautta kotiin. Kotitöitä ja tunti-pari veneen kimpussa. Apiko-liittimet oli ostettu, joten jakotukin ensimmäiset liitännät sain tehtyä. Tärkein homma oli kuitenkin ohjauksen letkujen irroitus, jotta saisin ne pajalle ajoissa. Ohjeen mukaisesti avasin ilmausruuvin ja pumppasin ratilla öljyt ulos toisesta kanavasta. Sitten sama toiselle. Tai… Toisen avasin ja kokeeksi nappasin tukevan otteen koneesta ja nykäisin sitä. Yllättävän helposti se liikahti, ja niin liikahti öljytkin putkesta ulos… Hiukan rapatessa roiskuu…
AP4-16681

Kompassin paikka tulee ruumaan, mutta yrittänen saada sen ruuman kattoon. Pumppu varmaan taakse, tietämyskoje pulpetin alle ja liitännät samaan loukkoon muiden sähköjen kanssa. Suunnitelma muuttuu lennossa… Kuitenkin kokonaiskuva hommasta selkeytyy koko ajan, kun asiat etenee.
Tässä vaiheessa ymmärsin, kuinka tärkeää on jutella saman jumpanneen kavereiden kanssa, sekä lukea manuaalit huolella. Ne kun ovat erittäin laadukkaita, ainakin tämän Simradin osalta. Manuaalien ohjeet kattavat jopa ohjauksen ilmauksen, jota arvostan syvästi!

Päivä 3
Töiden ja kotitoimien jälkeen jäi reilu tunti aikaa tehdä jotain. Työpäivän aikana oli selvinnyt, ettei sylinterin kierteisiin löydy todellakaan helposti sopivia liittimiä, useampi liike levitteli käsiään, kun piti epästandardia happoista saada. Koivuhaan Nestepaineessa ottivat kuitenkin homman työn alle, ja sovittiin että jahtaavat happoisia liittimiä muualtakin. Menee kuulemma perjantaille, eikä silloinkaan kaikki ole varmaa… Just. Pidettiin kuitenkin pitkä suunnittelusessio ja piirreltiin paperille hahmotelmia, sekä kerroin miten olin ajatellut asian hoidettavaksi. Toki lupasin myyjille taiteellisen vapauden.
Kotona ehdin laittaa kompassin ruuman reunaan, johto tulee pinta-asennuksella, muttei sitä oikein muuten saanut tarpeeksi kauas sähköistä ja koneesta. Tästä Maritimilla varoittelivat kovasti, sähkölaitteet liian lähellä kompassia sekoittavat pilotin.

AP5-16682

AP6-16683

Sähköjä ihmettelin pitkään. Täysin järjenvastainen piuhaviidakko oli vastassani, ja yritin sitä yksi kerrallaan selvitellä. Toivon syvästi tapaavani noiden asentajan vielä joku päivä. Ei se liitinrima nyt niin kallis ole, etteikö voisi moista toteuttaa heti sillä! Apikoita tulee vielä kulumaan, ja monta pään rapsutusta päälle.
Pumpun päätin laittaa ”seinälle” pulteilla, siihen se istuu mainiosti. Tietokone tulee samaan loukkoon sähköjen kanssa, hiukan erilleen. Simnetin liitinriman liimasin peremmälle laitakoteloon, toivottavasti ei tarvitse sitä ruuvata kiinni. Simnet itsessään vaikuttaa äärettömän kätevältä, kaikki laitteet saa samaan verkkoon ja vain tietokone sekä pumppu vaatii oman virranoton! Ja nmea2k-simnet- muuntojohdoilla saa muut laitteet samaan verkkoon, todella hyvän kuuloinen juttu!
Perjantaille ei sitten jääkään kuin kaikki, piti lähteä lätkätreeneihin kesken asennuksen…

Päivä 4- Perjantai
Töiden ohessa sain Nestepaineen kanssa hoidettua letkut, kundien kanssa edellisenä päivänä pidetyt palaverit oli poikineet todella komean suunnitelman, joita alkoivatkin toteuttamaan heti aamusta. Ilmaukseen tuli kunnolliset ilmausventtiilit ohjauspäähän, ja pumpulle t-liittimet. Mukaan sain vielä mainion ilmauslaitteen, jolla saa öljyt valuteltua pillillä mihin haluaa. Eli sylinteriltä lähtee kaksi letkua, jotka käy pumpulla välissä ja lisääntyy kolmannella ja siitä ratille. Mitään asiasta ymmärtämättömälle tuli lähes liikuttunut olo, kun ammattimiehet laittoivat osaamisensa peliin, ja valmista tuli. Iso kiitos sinne!
Seuraava rosvosektori olikin sitten kotona. Ruoanlaiton ja syömisen jälkeen menin laittamaan letkuja paikoilleen, niin uusi liitos (paluulinja) olikin sitten erikokoinen, vaikka ranskan inssi oli sen samaksi muiden kanssa ilmoittanut! Jo on pentele että voi monta lapsusta mahtua yhteen ohjaukseen! Luottotoimija Nestepaine oli jo kiinni, joten ikh kutsui, siellä saattaisi jotain olla… Ja olikin, erittäin ystävällinen myyjä rakenteli sulkemisajan ylikin minulle muuntimen väliin, ja tuuletellen ajelin kotiin. Aikani ähräsin liitintä kiinni, mutta eihän ne tällä kombolla enää kiinni mahtuneet… Kerran luulin saaneeni mahtumaan, tuloksena puolisen litraa öljyä lattialla… Saunaan ja miettimään seuraava siirto…
Lauantai, varsinainen asennuspäivä
Noh, aamulla yhdeksältä olin taas ikh:n tiskillä, ja sieltä löytyi kuin löytyikin sopiva kulmaliitin! Taas villit tuuletukset kotimatkalla ja saman tien kasaamaan. Pikku säädöllä kaikki meni kuin menikin paikoilleen, mutta tilaa ei juurikaan jäänyt. Vaihtoehtoja oli huomattavan vähän, ottaen huomioon että useampi hydrauliliike oli tarjonnut ei-oota, vain Nestepaine sai homman tehtyä. Mutta sain ne kuitenkin sopimaan. Taas kerran ihmetytti että miksi ihmeessä pitää lähdöt olla noin lähekkäin?
(Kuva: Tähän piti saada vielä paluulinja sopimaan…)
AP7-16684

Ilmaaminen oli mielenkiintoinen projekti, yksin tehdessä piti viritellä pullo roikkumaan öljyjä varten, ettei tarvinnut litratolkulla heittää hukkaan. Onneksi oli tuo ilmauspatentti tullut mukaan, ilman sitä olisi veneen pohja ja sitä kautta meidän piha lainehtinut öljystä. Kun jutun tajusi, oli se aika yksinkertaista. Varmuuden puuttuminen tekee siitä vaan hankalaa.
Sähköjen kanssa painittuani huomasin että johtoa oli hyvinkin koripallon kokoinen mytty, ja kaikki tarpeellisia. Pitänee ottaa nippusidesulkeiset joku kerta uistellessa... 

AP8-16685

 

Pumpun paikaksi tuli kuitenkin laidan ja pulpetin välissä oleva työskentelytila, koska se sinne istahti lähes itsestään. Tila oli siitä kätevä, ettei erillistä kiinnitystä tarvinnut, vaan solumuovisen pehmusteen päälle työnnettynä kiilautui pumppu optimaaliseen asentoon laitakoteloon. 

Sitten pilotin asetuksia katselemaan. Simradin pakkauksesta löytyi manuaalit ja asennusohjeet joka laitteen osaan erikseen ja yhdessä, ei ollut homma kuin luetun ymmärtämisestä kiinni. Pieni klikki syntyi tilanteessa, kun olin laittanut moottorin toisen sähköjohdon ”ground”- liitäntään, joka piti jäädä tyhjäksi. Ja ihmettelin kun ei kääntynyt toiseen suuntaan… 12v virta siis tulee SUPPLY-liitäntään, ja pumppu DRIVE motor-liitäntöihin
AP9-16686

Lue se manuaali…
Loppujen lopuksi kone alkoi kääntymään molempiin suuntiin riittävällä vauhdilla. Laite osasi koekäytön aikana upeasti kertoa mitä pitää vielä testata, joten aikalailla näppäilemällä homma sujui.
Maritimissä neuvoivat että lopulliset säädöt laite tekee itse koeajolla, joten kärry perään ja perheen voimin ilta-ajelulle merelle. Samalla paatti jäisi rantaan odottamaan seuraavan päivän todellista testiä, lohenuistelupäivää ulkomerellä. Koeajo sujui upeasti, tilaa ei lopulta tarvittukaan kuin alle maili. Erikoinen tunne olla ensimmäistä kertaa veneessä, jota ajelee keinoäly.
AP10-16687

Miten neuvoisin henkilöä, joka aikoo itse asentaa autopilotin?
- Tutustu ohjeisiin hyvin. Lue niitä, kunnes kyllästyttää, ja lue vielä kerran. Lue joka asennusvaiheen jälkeen uudestaan, koska opit koko ajan lisää
- Mieti asennus, mieti jopa niin tarkasti että kannat romut veneeseen ja vetelet ne omille paikoilleen. Yllätykset vähenee. Itsellä yllätyksinä tuli ruuman suljettu rakenne, pompesin omalaatuiset liitinratkaisut ja rattipumpun takana oleva puutteellinen tila (pulpetin sisällä). Mittaa etäisyydet! Testaus kannattaa suorittaa niin ettet piilota mitään, vaan kaikki on mahdollisimman levällään
- Jos nykyisen ohjauksen letkut epäilyttää, teetä uudet tai ainakin liitokset. Käytä ammattilaisia (Kuten tässäkin kehuttu Nestepaine ), säästät huomattavan paljon omaa pähkäilyä. Irrota kaikki mitä saat irti, kuvaa loput, ja vie osat mukanasi liikkeeseen. Simradissa paine on noin 50bar, joka on riittävä rikkomaan huonot osat
- Puhu näiden ammattilaisten kanssa miten systeemi kannattaa rakentaa, ja mitä vaihtoehtoja on. Muista teettää (meri)veden kanssa kosketukseen joutuvat osat happoisesta!
- Varaa aikaa. Itse yritin tehdä muutaman tunnin illassa, ja se ei toiminut

- Varaudu muuttamaan suunnitelmiasi


Miten neuvoisin tekemään?


- Ennen pilotin hankintaa, mene liikkeeseen ja keskustele myyjän kanssa. Tai soita, laita sähköpostia yms. Mieti mikä malli sopii veneeseesi, huomioi ohjauksen ominaisuudet
- Osta pilotti, ja vie se veneeseesi. Hahmottele miten se pitää asentaa. Muista että ohjauksen letkut voi haaroittaa missä tahansa matkan varrella, jopa suoraan rattipumpun takana tai pilotin pumpulla t-liittimillä. Muista että letkun pituus ei ole sama kuin matka, siihen tulee mutkia
- Tyhjennä ja irroita ohjauksen letkut kaikkine liittimineen ja vie ne ”alan liikkeseen”. Turha yrittää itse tehdä tätä kohtaa, koska liitokset on se vaikein asia koko projektissa. Keskustele myyjien kanssa!
- Simradin APR 24 tarvitsi vain 2 sähköliitäntää, toisen SimNet-verkolle ja toisen pilotin tietokoneelle. Pumppu ottaa tietokoneelta virran, tähän tuli 15A sulake, eli ihan ohuin johto ei käy, ja johto piti tehdä itse. Menihän siinä minuutti…
- Kasaa koko laitteisto kiinnittämättä veneeseen kiinteästi kuin pakolliset osat. Voit todeta vielä tässä vaiheessa viat ja vuodot
AP11-16688- Varaudu vuotoihin, öljyä on todella hankalaa pestä pois veneestä! Tämäkin virhe tuli tehtyä
- Asennuskuva on tärkeä, Simradissa se onneksi oli erittäin selkeä:
Tuossa siis 12/24v motor supply johto/liitäntä pitää tehdä itse, ja drive unit on pumppu.

AP12-16689
Ennen kaikkea pidän tärkeänä miten ohjauksen letkut vedetään. Veneessäni homma tehtiin näin:
AP13-16690

Luonnollisesti ilmaus on hyvinkin tärkeä, se kannattaa tehdä huolella. Samalla saat helposti vaihdettua ohjaukseen uudet öljyt.
Pilotin asennus ei ole rakettitiedettä, ja jokainen sen osaa tehdä. Mutta se vaatii aikaa ja mielenkiintoa opetteluun, jos osaamista ei entuudestaan ole.

Työkalut, joita käytin:
- Lenkkisarja ja jakoavain
- Ruuvimeisselisarja
- Akkukone ja sähkösaha
- Apikopihdit ja paljon erilaisia liittimiä
- Muutama metri punaista ja mustaa johtoa. Käytin 1,5mm paksuutta.

Helpommillaan asennus on T-liittimien ja pumpun letkujen teettäminen sekä osien laittaminen paikalleen, ilmauksen, verkon ja sähkön kytkennän jälkeen homma on valmis. Itse pilotti ei vaadi sen enempää, mutta asennuksen kohde määrää työn määrän.

Ensimmäisen kalapäivän tunnelmia:
Uskomaton laite! Ilman peräsinkulma-anturiakin riitti laitteessa ohjauskyky täydellisesti lohen uisteluun. Vaikka ulkona oli yli metrin aallokko, pystyin kuskina istumaan kädet taskussa, aina välillä napista suuntaa hienosäätäen ja vaihtaen. Uistellessa sopiva käännös oli 20 astetta kerrallaan.
Tuskin maltan odottaa että saan SimNet-NMEA2000 välijohdon, jolloin saan plotterilta tiedot pilotille ja ohjattua sitä plotterin näytöltä! Upea fiilis, kun ei tarvinnut koko päivää pyöritellä rattia hiki päässä, ja ennen kaikkea, ei tullut vahinkokäännöksiä. Niitä saattaa ulkomerellä tulla herkästi, kun kiintopisteet puuttuvat. Ei siis tullut myöskään sotkuja. Kalojen kanssa pelaaminen jäi vielä odottamaan tulevaa.
Kalapaikoille ajaminen oli mahtavan helppoa, ei tarvinnut kuin katsoa plotterilta oikea suunta ja antaa veneen mennä. Yleensä ulkomerellä tulee muutama ylimääräinen mutka, kun ajelee kohti ulappaa. (Kuvassa vauhtia on n.20 solmua)
AP14-16691

Tarina jatkuu…

Kun sain plotterista vedettyä johdon SimNet-verkkoon, aukeni taas uusi taivas! Sen lisäksi, että pystyt laittamaan veneen menemään kohti sormella tökättyä pistettä, voit myös tehdä reitin valmiiksi. Tämähän on erinomainen väline, kun lasketaan vapoja ahtaammilla vesillä, tai halutaan pysyä koko ajan oikealla reitillä/syvyydellä. Nimittäin myös syvyyskäyrän mukaan navigointi onnistuu… Sitä ei kuitenkaan käyttämälläni kartalla (Bluechart G2) voi käyttää, vaan vaatisi Vision-version. Suomen epätasaiset pohjat ei välttämättä ole tähän kuitenkaan ideaalit.
Pilotin hienosäätöjä kannattaa kokeilla ahkerasti. Itsellä pilotti toimi loistavasti 5km/h vauhdissa jo tehdassäädöin, mutta Saimalla raksivauhdeissa (2,4-2,8km/h) huomasin, että tuulen vaikutusta pystyy minimoimaan säätämällä responsen kovemmalle (Response HI hitaassa ajossa) sain veneen vastaamaan nopeammin keulan heittelyyn tuulessa. Myös poikkeama reitiltä kannattaa säätää pienemmäksi, koska reittiä ajaessa tulee tuulisella kelillä liian tiukkoja käännöksiä, jos reittipoikkeama on liian suuri. Automaattiset ajokuviot vaikuttivat myös lupaavilta, saa uistimiin liikettä tyynelläkin kelillä. Sopiva kääntösäde 5km/h vauhdissa on 20 astetta minuutissa, hitaammissa vauhdeissa en vielä ehtinyt kokeilemaan. Luulen että 10-15 astetta/min on aika passeli. C-käännös sopii hyvin kalaparven luo palaamiseen, lazy S ja zigzag uistinten elävöittämiseen. Voin vain kuvitella, mitä reittiajo ja kuviot tuovat tulevaisuudelle… Käännökset reitillä pitää hyväksyä, jos suunnanmuutos on yli 10 astetta (oletus, voi muuttaa). Reitti kannattaa tehdä mahdollisimman monella käännöksellä, ja käännösten kannattaa olla loivia (alle 20 astetta), jotta homma toimisi kunnolla. Myöskään kaikki ajokuviot eivät ole käytössä ilman plotterilta saatavaa paikka/nopeustietoa, joten laitteiden yhteen kytkeminen kannattaa. Jos veneestä löytyy nmea2000-yhteensopiva plotteri, sen liittäminen SimNetin yli pilottiin ei maksa kuin muutaman kympin hintaisen piuhan verran!
Lopuksi vielä video reitin luonnista ja pilotin käytöstä plotterin välityksellä.
http://www.youtube.com/watch?v=02EV0dpaJfE&feature=youtu.be

Lisätietoja pilotista:
www.maritim.fi
Ja hydrauliikasta:
www.nestepaine.fi

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt