Siimasoppaa aloittelevalle kahden-käden perhomiehelle

Käyttäjän arvio:  / 1
HuonoinParas 
Share

Lohiperhostelun siima-politiikka tuntuu olevan aina se vaikein pointti aloittaa harrastus. Vaikka asia on loppujen lopuksi aika yksinkertainen, niin se saadaan yleisesti näyttämään aika vaikealta. No, tiettyjen asioiden jalustalle nostamista tapahtuu, mutta kyllä kaikki lohta perholla jahtaavat tekevät lämpimän paskan ja sokerikin suussa sulaa.

Tässä pieni priiffaus siimojen saloihin.

.

Vantaanjoella heittelemässä.


 

Normaali WF-siima isoissa luokissa:

Ihan perussiimoja. Oikeastaan ampumapää omalla runnerillaan. Yleensä aika lyhyt klumppi, joku 12-15metrinen. Aika harvat käyttää.

Esimerkkinä vaikkapa 3M:n Ultra 4.

 

Käsitteitä:

Klumppi= siiman kartion paino-osa. Puhekielessä koko kartio.

Ampumapää= Lyhyt perhosiima, joka tarvitsee juoksusiiman kaverikseen.

 

Short spey:

Eli kevyeen speyheittoon tehty ns. Aloittelevien spey-heittäjien siima. Kartion pituus 15-18 metrin pintaan. Yleensä kevyin ja helpoin heittää spey-siimoista. Jotkut katkaisee siiman klumpin päästä ja liittää siihen erillisen juoksusiiman, eli tekee siitä normaalia pidemmän ampparin. Ei paras spey-siima, jos haluaa heittää tosi pitkiä, kisa heittoja. Kalastuskäytöön aivan riittävä.

 

Mid-Spey:

Vähän jo haastavampi versio. Klumppi yleensä noin 20m. Alkaa jo mukavasti rullaamaan. Ei ehkä ihan eka siima aloittelijalle. Vaatii tilaa ympärilleen.

 

Grand-Spey:

Klumppi alkaa olla jo 25-35 metriä. Vaikea heittää, mutta osaavissa käsissä todellinen spey-peli. Esimerkkinä vaikka XLT, josta on vielä todellisille vilttihatuille olemassa Competition malli, jos haluaa alkaa tavoittelemaan yli 40metrisiä heittoja.

Vaatii ihan sairaasti tilaa.

 

Skagit-Spey:

Ampumapää tyyppinen siima, joka tosin voi olla vieläkin lyhyempi ja raskaampi. Pääosa klumpin painosta sijaitsee ihan vavan pään juuressa. Käytännössä ainoastaan vedestä lähteviin, ns: skagit-tyylisiin alaheittoihin. Hyvät Skagit-siimat toisaalta toimii myös normi alaheitossa hyvin.

Aika uusi juttu Suomessa, mutta ahtaiden paikojen spesiaalina tosi käyttökelpoinen.

Harjoittelua Lankkarilla

 

Ampumapää:

Käytetyin ja helppoheittoisin siimatyyppi aloittelijoille. Lyhyellä pätkällä oppii aika nopeasti siiman käsittely taidot, siitä sitten on helppo siirtyä eteenpäin, jos tuntee tarvitsevansa.

Niitä on myynnissä eri mittaisia ja painoisia, vaan kuinka löytää se oikea? Amppari on kumminkin tosi henkilökohtainen juttu, ettei sitä oikein kokeilematta voi hankkia. Esim. Minä ja veljeni heitetään täysin erillaisia amppareita samalla vavalla. Kun veljeni tykkää raskaista ja pitkistä, ite en noita osaa oikein heittää.

Miten sitten löytää se oikea ampu? Kokeilemalla, ainoa konsti. Toisten sulle tekemä amppari, vaikka se sopisi vavalle, ei välttämättä sovi sinun tyyliin heittää. Ja helpompi on sovittaa ampupää tyyliin, kuin tyyli ampupäähän.

Visionin ACEt on hyviä ampuja suoraan paketista, jos ei halua/osaa pätkiä sitä oikeaan mittaan itselleen. Guidelinen PowerTaperit sitten taas kokeneemmalle kaartiille, joka titetää mitä on tekemässä.

Tippi-siimat:

Kaikkia spey, skagit ja ampumasiimoja on saatavina ns. tippisiimoja. Se tarkoittaa sitä, että ne on paketissa on siima, josonka kärkeen on jo tehtaalla suunniteltu lisättäväksi tietyn mittainen kärki. Ne 99% tapauksissa tulee siimapaketin mukana. Siinä on yleensä 4 tai viisi  vaihtoehtoista kärkeä mukana. Kelluva, Intermediate(1-uppoava), 2-uppoava ja 4-uppoava.

Tutustu harkitsemasi siiman spekseihin.

Olento-pseij

Siimaluokka:

Vavassa on ns. Valmistajan suoittelema ATFM luokka, joka on kahdenkäden standardissa eri, kuin yhdenkäden vastaava. Se yksinkertaistettuna tarkoittaa tiettyä ennalta sovittua gramma(oikeastaan graini) määrää per metri.

Vavat ovat myös yksilöllisiä, johtuen juuri tuosta kuka on oppinut heittää mitäkin. ATFM luokat ovat vaan suuntaa antavia. Jotkut vavat on selvästi ali-luokitettuja, eli vavassa lukee esim. ATFM->10. Vaikka se toimii todellisuudessa paremmin siimaluokalla 11 tai 12. Kyse on vaan valmistajan kädestä, miltä se on tuntunut.

Varsinkin nykytyylin nopeat Skandinaaviseen ampukäyttöön tehdyt vavat ovat ali-luokitettuja.

Suurin osa kumminkin onneksi tottelee sitä präntättyä siimaluokkaa, mitä siinä vavan varressa lukee. Tietty osa amppareistakin on niin pitkiä, että täyspitkänä ne vastaa isompaa siimaluokkaa ja kun siitä napsaisee pari metriä pois, niin pituus sekä luokka putoaa.

Yli-luokitettuja vapoja on aika harvassa.

Kokeilu tässäkin on se avainkysymys. 

Lohenpoikanen oikeilla siimoilla.

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt