AdsConfKit

Kalastusvälineet kuntoon

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

KalassaKesälomakausi lähestyy ja touko-kesäkuun vaihteessa ensimmäiset aloittavat kesälomansa koulujen päättyessä. Mökkikalastuksen tulee olla hauskaa ja rentouttavaa, mutta saaliin saaminen tekee siitä vielä hauskempaa. Virvelikalastukseen, jos mihin sopivat hyvin väittämät "Hyvän harrastuksen pilaa helposti huonoilla varusteilla" ja "Köyhän ei kannata halvalla ostaa huonoa". Kallista sen ei tarvitse olla, mutta pieni harkinta ja puntarointi ennen hankintoja ovat paikallaan. Kokosimme kesälomakalastajalle muisti –ja vinkkilistan, jotta kesäterää ei edes pääse syntymään.

.

1 Vavan, kelan, siiman ja uistinten tarkistus

Siiman kunto on eräs useimmista ongelmakohdista. Siima kannattaa vaihtaa uuteen, mikäli epäilee sen kuntoa, sillä se on kalan ja kalastajan tärkein yhteys. Vavan pinta tulee tarkistaa päällisin puolin mahdollisten iskemien vuoksi, sillä vapa katkeaa varmimmin juuri iskemän kohdalta. Tarkista samalla myös vaparenkaat, kuluneet vaparenkaat syövät siimaa huomaamatta.

Liian ruosteiset koukut kannattaa vaihtaa kokonaan. Uistimista saa ruosteen pois kostealla liinalla tai kiillotustahnalla, esimerkiksi POL-nimisellä tökötillä. Mökkiläisten suosiman avokelan voi huuhdella makealla vedellä, mikäli on kalastettu suolavedessä sekä avata kelan kylki ja tiputtaa koneistoon pari tippaa öljyä.

Varmista, että kelan siimanohjain pyörii kunnolla.

 

2 Tarvikkeiden ja varusteiden läpikäynti

Perukkeet, leikarit, pihdit, veitsi ja haavi tarkastetaan. Käyrät perukkeet ja jumittuneet leikarit voi heittää suoraan roskiin. Mikäli kalastaa vähänkään enemmän hauki –tai kuhapitoisilla vesillä, voi perukemateriaaliksi valita joko fluorocarbonin tai ohuen taipumattoman teräsvaijerin.

Veitsi on hyvä teroittaa, varsinkin jos se on ollut tupissa koko talven. Haavin havaksen kunto tarkistetaan, jotta se ennätyskala ei ui haavista läpi.

Teleskooppivartisissa haaveissa on hyvä varmistaa teleskooppimekanismin toimivuus.

 

3 Kalastuslupa

Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluontoinen maksu. Jos olet 18-64 -vuotias ja harrastat muuta kalastusta kuin pilkkimistä tai onkimista, sinun tulee maksaa kalastuksenhoitomaksu. Mökkiläiset tahtovat usein unohtaa, että maksu on suoritettava vaikka kalastaisitkin vain omalla vesialueellasi.

Nuoret (alle 18-vuotiaat) ja ikäihmiset (yli 65-vuotiaat) saavat kalastaa yhdellä vavalla ja vieheellä ilman kalastuksenhoitomaksua. Alle 18-vuotiaiden ja 65 vuotta täyttäneiden tulee kuitenkin pyydettäessä todistaa ikänsä kalastuksenvalvojalle.

Kalastuksenhoitomaksusta kertyvistä varoista maksetaan korvaukset kalavesien omistajille, tuetaan kalatalousalueiden sekä kalastusalan järjestöjen toimintaa sekä katetaan valtiolle maksun keräämisestä aiheutuneet kulut.

Kalastuksenhoitomaksuvarojen käytöstä päättävät maa- ja metsätalousministeriö sekä ELY-keskukset.

Kesäkalastus on kivaa

Kalastus on hauskaa ja sitä voivat kaikki harrastaa. Mitä partamies tekee väärin?

Laiturilla on helppo aloittaa kalastus

Mökkilaituri on pienempien paras paikka opetella harrastus

 

Vinkkejä saaliiden parantamiseen (hauki, kuha, ahven)

Eikö kaloja löydy sieltä mistä ukkivainaa niitä tapasi pyytää? Vesiympäristön muutokset niin järvillä kuin merelläkin ovat muuttaneet jonkin verran kalojen oleskelupaikkoja, mutta kalat liikkuvat lähes aina ravinnon perässä.

Pääasiassa kannattaa aina kalastaa aluetta, jossa jokin asia muuttuu. Yleensä niillä alueilla vesi sekoittuu ja nostaa pohjasta ravinteita. Se houkuttelee pikkukaloja, ja niiden perässä isoja. Tutkimusten mukaan 10 prosenttia vedestä pitää sisällään 90 prosenttia kaloista.

Jotta kalat löytyisivät helpommin, on laadukas kaikuluotain siihen sopiva ratkaisu. Kannettavia kaikuluotaimia saa parilla kolmella satasella esimerkiksi Lowrancelta ja Humminbirdiltä. Raymarinen Wi-FISHin, avulla luotaimen näyttönä toimii älypuhelin tai tabletti.

 

Hauki

Hauki viihtyy vesikasvien lähellä

Hauki ottaa lähes kaikkiin vieheisiin. Siksi se on myös uistinkalastajan yleisin vahinkosaalis. Hauki saalistaa yksin ja vaatii yleensä kasvillisuutta tai pohjanmuotoja. Valon ja varjon raja on hauelle mieluisa vaanimispaikka. Kesän varmimmat haukipaikat ovatkin vesikasvustot ja kivikot.

Kesällä haukea kannattaa kalastaa nopealla kelauksella välillä uistinta pysäyttäen. Järvillä hyviä paikkoja ovat veden pinnan päälle kaartuvien puiden alustat. Parhaita uistimia ovat kelausta kestävät vaaput, jerkit sekä spinnerbaitit.

Heinäkuussa hauet siirtyvät mahdollisuuksien mukaan syvempään veteen, jossa on viileämpää. Heittämällä kannattaa kalastaa jigeillä syvemmän veden reunoja.

Vetouistelua syvän veden päällä järvillä kannattaa kokeilla. Mukavaa on myös kalastaa ruohosuojatuilla vieheillä matalassa, jossa on kasvustoa.

Kuha

Lomailijan kala on kuha

Kesällä kuhaa voi saada vuorokauden kaikkina aikoina, mutta se saalistaa pääasiassa

hämärässä veden pintakerroksissa, josta sitä on helppo tavoitella uistelemalla. Kesän parhaimpia kuhapaikkoja ovat kivikot, virtaavat salmet ja järvenselkien pikkukalaparvien reunustat.

Kuha kutee kesäkuussa matalissa kivikoissa ja silloin kuhan pyynti on tehokkainta erilaisilla jigeillä. Saaliit voivat kutuaikana olla hurjia. Tässä on suositeltavaa ottaa ruokakalat mukaan ja päästää loput jatkamaan sukua. Kuhan kutupaikka on mahdollista löytää kaikuluotaimella, sillä luotaimen näyttöön ilmestyvät penkassa näkyvät kalat ovat lähes sataprosenttisesti kuhia.

Viimeistään heinäkuussa kuhat ovat siirtyneet selkävesille. Siellä ne tankkaavat kaikkia solakoita parvikaloja, kuten kuoretta ja särkikaloja. Hauskinta ja tehokkainta kuhan pyyntiä heinäkuussa on vetouistelu. Kuha ei ota nopeaan vauhtiin, joten sähkömoottori tai soutaminen voivat olla avain onneen.

Ahven, Suomen yleisin kala

Aamuvirkulle ahventa

Ahvenen selkeimmät syöntipiikit tapahtuvat useimmin aamulla. Kalaa saa myös pitkin päivää, mutta parhaiten kaloja on tullut aamun tunteina kuuden kieppeillä. Kesäkuussa ahvenet saalistavat ahnaasti kudun jälkeen, mutta parvet ovat usein hajallaan. Tehokkainta on kiertää kivikkoja pikkuvaappua soutu-uistellen. Näin voi etsiä nopeammin laajalla alueella olevia ottipaikkoja.

Heinäkuussa kalanpoikaset ovat parveutuneet. Ahvenet alkavat saalistaa tiiviimmin parvissa ja pinta-ajot yleistyvät. Saalistavan ahvenparven tunnistaa siitä, kun veden pinnassa tapahtuu pintakäyntejä ja vesi lätisee. Keskikesän ahvenia pyydetään lipoilla tai tyynen kelin sattuessa hauskoilla pintavieheillä eli poppereilla.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt