Uistinvalinta ja veden väri

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

IMG 0740Veden väri ja kirkkaus vaikuttavat yhdessä valon ominaisuuksien kanssa uistimen erottuvuuteen vedessä. Mielestäni keskeisin kysymys on veden perusväri, koska siitä riippuu miten vallitseva valon väri pääsee tunkeutumaan veteen ja edelleen uistimen pinnalle. Se myös määrittää miten valo heijastuu takaisin uistimen pinnalta ja erottuu ympäristöstään.

Artikkelin kirjoittaja Tom Berg on vieheenvalinnassa auttavan Kalaguru-palvelun tuottaja. Kalaguru-palvelun löydät osoitteesta https://kalaguru.fi

 

 Kaksi perusväriä

Suomessa veden värejä on kahdenlaista; vihreä ja ruskea. Vaikka vesi olisi kuinka kirkasta tahansa, värjää se valkoisen riittävällä syvyydellä jompaankumpaan suuntaan. Yleisesti ottaen merivesi on perusväritykseltään vihreää, pois lukien isojen jokien valuma-alueet, jotka saattavat olla ruskeita. Myös Suomenlahdella lännestä itään mentäessä muuttuu veden perusväritys asteittain hieman ruskeampaan suuntaan. Syynä on todennäköisesti Kymijoen haarat, jotka tuovat Suomenlahdelle ruskeampaa vettä.

Useimmat makeanvedenaltaat Suomessa ovat ruskeansävyisiä, vaikkakin osittain erittäin kirkkaita. Kirkkaatkin altaat taittavat lopuksi kuitenkin aina ruskeaan tai joissain tapauksissa vihreään. Erittäin kirkkaissa vihreissä vesistöissä on vihreän perusvärityksen merkitys hyvin pieni, käytännössä olematon.

 

Veden kirkkauden vaihtelut

Veden väri vaihtuu harvakseltaan, mutta veden kirkkaudessa saattaa olla eroja päivittäin. Jos veden väri vaikuttaa uistimen erottuvuuteen, niin yhtä suuri merkitys on veden kirkkaudella. Yhdessä valon kanssa veden kirkkaus vaikuttaa uistimien erottuvuuteen ja erityisesti eri metallipintojen peilaavuusominaisuuksiin.

Vedenkirkkaus ja uistinvalinnat

Veden ollessa todella sameaa suosin yleensä mattapintaisia uistimia, koska sameassa vedessä metallit eivät välttämättä peilaa ja peilatessaan ovat liian voimakkaita. Nyrkkisääntönä on että näkösyvyyden pitää olla mieluummin lähempänä metriä, ennen kuin peilaavat metallipinnat toimivat kunnolla. ”Maitokahvissa” käytän ainoastaan maalattuja viehepintoja.

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Mattakupari ja mattahopea muuttuvat peilaaviksi kun valo vähenee.

 

 

Vedenkirkkauden ja valon yhteistyö

Valon väri tunkeutuu veteen suunnilleen näkösyvyyden verran. Vihreä vesi toistaa hyvin punaisen ja keltaisen valon, ruskea vesi ainoastaan punaisen. Suurin vaikutus tällä on silloin kun kalastetaan suhteellisen matalassa.

 

Ruskea vesi

Perusväritykseltään ruskea vesi toistaa parhaiten tummempia metallipintoja, kuten kuparia ja kulta/ messinkiyhdistelmiä. Kirkkaat metallipinnat ja erityisesti nikkeli, saattavat mennä mustaksi, etenkin silloin kun kalastetaan syvemmältä, tai ilman auringonvaloa. Mattametalleista mattakulta ja mattakupari muuttuvat peilaaviksi valon ja veden kirkkauksien ollessa sopivia.

Mattakulta peilaa silloin kun auringonvaloa pääsee veteen. Mattakupari muuttuu peilaavaksi pilvisellä kelillä, ja erityisesti silloin, kun valoa on vähän. Mattahopea ei juuri toistu vaan näkyy tummahkona mattapintana.

Väreistä voimakkaimmin toistuvat punaisen skaalan värit, erityisesti punainen ja oranssi. Tummemmista sävyisä vaaleanruskea toistuu myös hyvin, johtuen osittain veden ruskeasta sävystä. Valkoinen, keltainen ja chartreuse näkyvät vaaleina, mutta eivät toista omaa väriään ruskeasävytteisessä vedessä.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ruskeassa vedessä toistuvat parhaiten punaisen ja ruskean skaalan värit.

 

Vihreä vesi

Vihreässä vedessä kaikki metallipinnat toistuvat hyvin veden kirkkaudesta ja valosta riippuen. Kristallinkirkas vihreä vesi toistaa parhaiten kirkkaita metalleja kuten hopeaa ja nikkeliä. Kirkkaat metallit toistuvat sekä auringonpaisteella että pilvisellä kelillä olettaen että kirkas metalli on valittu oikein. Hopea vaatii vähiten valoa, sen jälkeen alpakka jo lopuksi nikkeli. Markkinoilla olevat alumiinipinnoitteet toistuvat myös hyvin synkällä kelillä. Parhaiten erottuvuuden huomaa kuin uittaa uistinta vedessä. Kun vihreä vesi on himan sameampaa, auringonpaisteella toistuvat myös kulta/ messinki -yhdistelmät.

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkkaat metallit; nikkeli, rosteri, uushopea ja hopea.

Kaikki mattametallit erottuvat vihreässä vedessä, aina veden kirkkaudesta ja valaistusolosuhteista riippuen. Mattahopea muuttuu peilaavaksi valon vähentyessä ja todella synkällä kelillä se erottuu paremmin kuin hopea, koska se ei tarvitse niin paljoa valoa erottuakseen. Kelin muuttuessa todella synkäksi kirkkaassa vihreässä vedessä myös mattakupari muuttuu peilaavaksi.

Erottuvin väri vihreässä vedessä on valkoinen. Se heijastaa eniten valoa ja erottuu parhaiten ympäristöstään. Myös chartreuse, keltainen ja vaaleanvihreä ovat erottuvia värejä ja nimenomaan tässä järjestyksessä.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Vihreässä vedessä toistuvat parhaiten vihreän ja keltaisen eri sävyt.

 

Ajatukset yhteen

Ruskeasävytteisessä vedessä erottuva väriskaala on kapeampi kuin vihreässä vedessä. Koska punainen häviää valon aallonpituuksista johtuen ensin vedessä, ovat uistimet jo muutaman metrin syvyydessä harmaaskaalan eri asteita. Tällöin merkitseväksi ominaisuudeksi nousevat uistimen tummuus ja vaaleusasteet sekä peilaavuusominaisuudet.

Vihreässä vedessä erottuvat värit toistuvat huomattavasti syvemmälle joten erot uistimissa ovat selkeämpiä. Kuitenkin syvemmällä kalastettaessa vihreässä vedessä ollaan saman tilanteen edessä, eli vieheet erottuvat ainoastaan harmaaskaalassa, ja erottavaksi ominaisuudeksi jäävät ainoastaan tummuus- vaaleusasteet ja peilaavuusominaisuudet.

 

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt