Olosuhteet määrittelevät vieheen, osa 2

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

haukiperho 016Kalojen aktiivisuus suhteessa uistimeen

Tässä kaksiosaisessa artikkelisarjassa Tom Berg paneutuu ottivieheen valintaan ja siihen, miten olosuhteet määrittelevät vieheenvalinnan. Sarjan toisessa osassa keskitytään kalojen aktiivisuustasoihin ja niiden vaikutukseen vieheen valinnassa. Tom Berg on vieheenvalintaa helpottavan uuden Kalaguru-palvelun kehittäjä ja pitkän linjan kalamies. Kalaguru.fi

 

 

Aktiivisuustasot luokittain

 Erittäin passiivinen kala

Erittäin passiivisen kalan olosuhteita on kohtalaisen usein. Yleensä jos tämän tyyppinen jakso osuu päälle, saattaa se pysyä vallitsevana olosuhteena melkoisen pitkään. Syksy 2016 oli vallitsevasta olosuhteesta varsin hyvä esimerkki. Silloin yleensä on vahvan korkeapaineen jakso, jolloin ilmanpaine pysyy tasaisena, ja tuuli on kevyttä. Hyvin usein tuulen suunta on epäedullinen, joka vaikeuttaa kalastusta entisestään. Korkeapaineen myötä merivesi on tasaisesti alhaalla, ja se tekee ainakin merellä kalastettaessa elämästä pykälän hankalampaa.

Erittäin passiivisen kalan olosuhteessa on vaikeaa tai jopa mahdotonta saada hyviä saaliita, mutta oikeilla valinnoilla voi päästä kohtalaiseen tulokseen. Uistinvalinnoissa on tärkeää käyttää tummia uistimia, ilman peilaavia metallipintoja. Jigatessa suosittelen käytettäväksi läpikuultavia jigejä tai mustia hileitä kimaltelevien hileiden sijaan. Kannattaa käyttää pieniä uistimia, ja uittaa niitä hitaasti mahdollisuuksien mukaan. Rasiasta kannattaa poimia runkoja, joilla on maltillinen tai olematon uinti.

land 26

Erittäin passiivisen kalan olosuhteet tekevät kohtalaisestakin onnistumisesta varsinaisen työvoiton.

 

Passiivinen kala

Passiivisen kalan olosuhde on luokkaa parempi, ja se näkyy välittömästi saaliissa. Hyviä onnistumisia tulee erityisesti kalan ollessa helposti tavoitettavissa. Tyypillisesti passiivisen kalan olosuhde on silloin, kun ilmanpaine on tasainen, mutta tuulensuunta on edullinen. Merellä, jos olosuhteet ovat muutoin tasaiset, saattaa veden nousu hieman aktivoida kaloja. Myös kuun asennon muutokset saattavat muuttaa olosuhteen luokasta toiseen.

Passiivista kalaa kalastettaessa kannattaa panostaa tummiin väreihin ja olosuhde kestää jo tummemmat metallipinnat kuten kuparin ja kullan, mikäli uistimen kokonaisväritys on riittävän tumma. Jigeihin käyttäisin tummia peilaavia hileitä tummassa kumissa. Uitto saa olla rauhallista, mutta kala kestää jo normaalikokoisia uistimia. Uistimen uinti saa mieluummin olla maltillista.

ILP6

Erittäin passiiviselle kalalle tarjotaan tummia mattapintaisia uistimia, passiiviselle kalalle puolestaan tummaa metallipintaa kuten kuparia ja kultaa.

 

Kohtalaisen aktiivinen kala

Kohtalaisen aktiivisen kalan löytää yleensä silloin, kun tuulee edullisesta tuulensuunnasta, Ilmanpaine liikkuu kohtalaisella nopeudella ylös tai alas tai meriveden korkeudessa tapahtuu muutoksia. Kohtalaisen aktiivinen kala reagoi jo vaaleampiin uistimiin ja kestää, tai jopa vaatii peilaavia metallipintoja. Suosi keskivaaleita uistinvärejä, ja käytä niihin sopivia peilaavia metallipintoja. Kohtalaisen aktiivista kalaa kalastettaessa on lupa odottaa hyviä saaliita, koska kala liikkuu aktiivisesti. Voit uittaa uistimia normaalisti ja käyttää normaalikokoisia uistimia. Uistimen uinti saa olla voimakasta ja jigatessa voi käyttää painavampia päitä.

VT8

Kohtalaisen aktiivinen kala reagoi vaaleasävyisiin uistimiin ja peilaaviin metallipintoihin.

 

Aktiivinen kala

Aktiivisen kalan kalastaminen on ns. kalastuksen jokamiesluokka. Tässä olosuhteessa kaikki onnistuvat, ja saalista tulee hyvin. Kalan aktivoi yleensä voimakas ilmanpaineen muutos ja edulliset tuulensuunnat. Myös kuun asennolla saattaa olla vaikutusta asiaan. Aktiivinen kala suosii vaaleita värejä kuten valkoista, keltaista ja chartreusea. Usein myös voimakkaasti peilaavat metallipinnat ovat aktiivisen kalan toivomuslistalla. Voit uittaa uistinta normaalisti tai voimakkaasti, ja voit myös käyttää kookkaampia uistimia.

ILP7-1

Aktiivinen kala suosii vaaleita värejä kuten valkoista, keltaista ja chartreusea.

 

Erittäin aktiivinen kala

Erittäin aktiivinen kala on yllättäen haasteellinen pyydettävä. Toteutuakseen olosuhde vaatii todella voimakkaita ilmanpaineen muutoksia, jota samalla siivittävät edullisesta suunnasta puhaltavat tuulet. Oikeilla uistinvalinnoilla päästään kuitenkin erittäin hyviin tuloksiin ja voidaan myös tavoittaa isompaa kalaa. Erittäin aktiivinen kala vaatii yleensä voimakkaasti peilaavan metallipinnan. Uistinväreinä kannattaa käyttää vaaleita, vedessä hyvin erottuvia värejä. Uistimet saavat olla kookkaita, ja niitä voi uittaa reippaasti.

Yhteenvetona voin todeta että passiivisia kaloja kalastetaan tummilla ja mattapintaisilla uistimilla, uittaen hitaasti. Aktiivisia kaloja vastaavasti kalastetaan räikeillä ja voimakkaasti peilaavilla uistimilla. Aktiivisen kalan kalastuksessa voi ja usein myös pitää käyttää voimakkaasti uivia uistimia ja voimakasta uittoa.

012

Vieheenvalinnan onnistuessa on hymy herkässä.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt