Olosuhteet määrittelevät uistimen värin, osa 1

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

FM KalastusmuodotKalojen aktiivisuus suhteessa uistimeen

Tässä kaksiosaisessa artikkelisarjassa pitkän linjan kalamies Tom Berg paneutuu ottivieheen löytämiseen ja siihen, miten olosuhteet määrittelevät vieheenvalinnan. Sarjan toinen osa julkaistaan viikon kuluttua. 

 

Jokainen kalastaja tietää että kalojen aktiivisuus vaihtelee päivittäin ja usein jopa saman päivän aikana. Syönti vaihtelee, osin aktiivisuustasojen vaihdellessa, ja osittain esimerkiksi vuorokausirytmin mukana. Uistinkalastajana minua kiinnostaa erityisesti kalojen aktiivisuus suhteessa uistimiin ja erityyppisiin kalastustapoihin. Kalojen aktiivisuutta suhteessa uistimiin ei saa sekoittaa kalojen luontaiseen syönnösaktiivisuuteen, vaikkakin ne selvästi ovat jossain määrin suhteessa toisiinsa.

 Iskurefleksi

Uistimella pystytään laukaisemaan saalistajan iskurefleksi, vaikka kalat olisivatkin muutoin hyvin passiivisia. Iskurefleksin laukaisemiseksi pitää vain löytää oikeantyyppinen tarjous vallitseviin olosuhteisiin nähden.

Olen pitkään seurannut uistinvalmistajien myyntipuheita pikkukalaa jäljittelevästä uistimesta, ja kokemuksen kautta tullut siihen tulokseen että oikeasti luonnon syöttiä tarkasti jäljittelevää keinotekoista syöttiä ei ole olemassa, pois lukien ongintaan tarkoitetut keinotekoiset ratkaisut.

Aina kun viehe ui vedessä, siirrytään pois kalojen luonnollisesta ravinnon hausta iskurefleksin laukaisemiseen. Miten muuten voidaan selittää se että kaloille kelpaavat räikeät, vilkkuvat ja voimakkaasti uivat uistimet kun samaan aikaan pikkusärki liukuu kaislikon reunassa mahdollisimman huomiota herättämättä. Keväisin saadaan ennen kutua mereltä isoja haukia, jotka ovat aivan matojen peitossa odottamassa kudun käynnistymistä. Näillä kaloilla on mielessä lisääntyminen, ei ravinnon hankinta.

VauhtitaimenViehekalastuksessa pyritään laukaisemaan kalan iskurefleksi, eikä niinkään jäljittelemään sen luontaista ravintoa.

Aktiivisuustaso

Kuitenkin keinotekoisilla vieheillä saadaan hyviä saaliita, vaikkakin ottiuistimet vaihtelevat päivittäin. Tämä muutos johtuu kalojen aktiivisuustason muutoksesta. Peräkkäisinä päivinä kalastavat porukat saattavat saada samoista paikoista hyvin saalista, mutta aivan eri uistimilla. Eniten ottiuistimien muutos pistää silmään, jos sääolosuhteet pysyvät samoina. Jossain tilanteessa taas ottiuistin pysyy samana vaikka valon määrä, tai veden kirkkaus vaihtelevat peräkkäisinä päivinä. Mistä tämä kaikki johtuu?

001

Kalojen aktiivisuustaso vaihtelee olosuhteiden mukaan.

 

Aktiivisuustasoon vaikuttavat tekijät

Parinkymmenen vuoden kokemuksella olen huomannut että kalojen aktiivisuuteen suhteessa uistimiin vaikuttavat keskeisesti seuraavat eri tekijät:

 1. Ilmanpaine vaikuttaa veden paineeseen ja sitä kautta kalojen ilmarakkoon, jolla on välitön vaikutus kalojen aktiivisuuteen. Voimakkaat ilmanpaineen muutokset vaikuttavat kalojen käyttäytymiseen välittömästi.
 2. Tuulen suunnalla on myös vaikutusta, mutta ei aivan niin paljon, kuin on yleisesti luultu. Tuuli vaikuttaa erittäin paljon kalojen sijoittumiseen, joten tietyn ”huonon” tuulensuunnan vallitessa vanhat hyvät paikat saattavat olla tyhjiä.
 3. Kuun asento vaikuttaa myös selvästi, ja eri kalalajeihin hieman eri tavalla.
 4. Meriveden korkeuden muutokset ovat tunnetusti kalastajien seurannan kohteena, eikä syyttä. Meriveden korkeus vaikuttaa paitsi kalojen aktiivisuuteen, myös niiden sijoittumiseen vesistössä.
 5. Tummat värit; Musta, tummanruskea, tummansininen, tummanvihreä ja tummanharmaa.
 6. Keskivaaleat värit; Vaaleanruskea, harmaa, sininen ja vihreä.
 7. Vaaleat värit; Valkoinen, chartreuse, kirkas oranssi, keltainen, pinkki.
 8. Peilaavat metallipinnat; kupari, kulta/messinki, hopea/alpakka/nikkeli
 9. Mattametallipinnat; mattakupari, mattakulta, mattahopea.

Näiden lisäksi lähestyvä kutu on usein kaloja passivoiva elementti, samoin kudun jälkeinen kiivas syöntijakso aktivoi kaloja.

land suspijerkki 053

Kalojen aktiivisuustasoon vaikuttavat ainakin Ilmanpaine, tuuli, kuun asento ja meriveden korkeus.

Ottiuistin ja aktiivisuustaso

Jotta saadaan hieman paremmin kiinni kalan aktiivisuustasosta ja osataan tehdä oikeita valintoja vesillä uistinta vaihdettaessa, kannattaa omaa uistinrasiaa luokitella eriväristen uistimien mukaan. Itse olen jaotellut uistimet tummuus- vaaleus -akselilla kolmeen eri luokkaan, ja metallipintojen osalta peilaaviin pintoihin ja mattapintoihin. Näiden yhdistelmien kautta olen päässyt viisiluokkaiseen jakoon, joka on osoittanut toimivuutensa erityisesti vaikeissa tilanteissa.

Uistimien tummuus- vaaleusluokat pääpiirteittäin;

Metallipinnat pääpiirteittäin;

Peilaavat metallipinnat välkehtelevät vedessä, riippuen valon määrästä, veden väristä ja kirkkausasteesta.

Myös mattametallit ”peilaavat”, kun valon määrä ja veden kirkkaus ovat sopivia.

 

ILP7-1

Olen luokitellut vieheeni värien mukaan. Kalojen aktiivisuustaso vaikuttaa viehevalintaan.

 

Jatkamme kalojen aktiivisuustason vaikutuksesta vieheen värivalintaan ensi viikolla sarjan toisessa osassa.

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt