Vieheenrakennuksen SM 2010 satoa: Rapis 160mm

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share
Olen Hyvinkäältä lähtöisin, -73 syntynyt henkeen ja vereen kalamies. Olen viihtynyt jo pikkupojasta asti Faijan mukana luonnon keskellä. Faija kuskasi minua ja velipoikaani mukanaan metsälammilta Vantaan- ja Kytäjoen rannoille ja myös isommille vesille. Aina ei pikkupoikana jaksanut keskittyä itse kalastukseen, velipojan kanssa saatettiin rakennella katajasta jousipyssy ja oksista nuolet Faijan kalastaessa Hyvinkään metsälammilla.

 

. Aloitin vieheenvalmistuksen vuosituhannen vaihteessa käytyäni kansalaisopiston vieheenrakennuskurssin. Alkuun vuoleskelin balsasta vetovaappuja kuhalle ja taimenelle.

Ensimmäisellä "uistelureissulla" Tammisaaren vesillä sain reilu 2kg hauen kurssilla tehdyllä
vaapulla ja fiilis oli sen verran hyvä, että innostus jatkui entistä voimakkaampana. Omilla vaapuilla alkoi tulla kalaa sen verran hyvin, että pian rupesin poistamaan pakeistani kaupallisia vaappuja.

 

Jerkinvalmistus alkoi syksyllä 2005 Janne "Jio" Ovaskan opissa. Sattuman kauppaa tutustuin kaveriin ja hommasin pakkiini pari maestron jerkkiä.

Ensimmäinen merireissu oli ikimuistoinen. Siiman jatkeena oli Jion Leppis ja kalan tuloa ei voinut estää. Paluuta ei ollut. Pakkohan se oli kokeilla miten itse saisin jerkin tehtyä. Jion vinkeillä ensimmäiset jerkit valmistuivat jo samaisena syksynä 2005. Ja kas kummaa, niillä sai kalaa! Sen jälkeen innostus ei ole ottanut laantuakseen ja jerkkejä on kertynyt nurkkiin jo aika läjät.

 

Monta kisaa jäi väliin, vaikka aikomus oli osallistua monta kertaa. Lopulta rohkaisin mieleni ja lähdin mukaan kisaan. Lähinnä osallistumiseni tarkoitus oli olla esimerkkinä aloitteleville vieheenvalmistajille ja palautteen saaminen jerkkini uinnista. Päätin jo alussa, että kisaan lähtee mallistostani parhaiten kalaa antanut 160mm Rapis.

 

Idea foliojerkkiin lähti puhtaasti siitä, että niitä on kovin vähän nähty. Samalla mietin, miten jerkkiin saisi kunnon peilauspintaa aikaiseksi. Ensin ajattelin tehdä Dremelillä aihioon suomukuvion, mutta idea jäi kuitenkin puolitiehen ja päätin liimata aihion pintaan alumiiniteipin ja jättää tyllikankaan teipin alle. Ideahan on aikaisemmin jo nähty kalastuspalstoilla vaapun pinnassa, nyt päätin kokeilla miten se toimii jerkissä.

Värit pyörivät pitkään mielessä. Päädyin perinteiseen savukalaan, folion takia. Maalasin ensin kuultokullan kylkiin, kuulto-oranssin kyljen alaosaan, kuultoruskean kylkien yläosaan. Toki ensin piti maalata selkä ja maha valkoiseksi, jonka jälkeen selkään musta ja mahaan oranssi. Maaleina Deka-lack ja Createx.

 

Jerkki on painotettu VMC 8650 3/0 koukuille hitaasti uppoavaksi. Jos koukut vaihtaa numeroa isommaksi, tai jopa 5/0, saa jerkin hieman nopeammin uppoamaan.

 

Jerkkini ui sekä kelalla, että vavalla uitettuna. Vavalla jerkkiin saa ylös-alas liikettä sopivan rytmin löytämällä. Pari nopeaa napautusta ja hetken tauko ja sama uudestaan ja jerkki saattaa singota mihin tahansa.

 

Tomi "Toku" Kujala

http://www.elisanet.fi/tomi.kujala

 


 

rapis 160mm toku

 

 

rapis 160mm toku

 

rapis 160mm toku

 

 

rapis 160mm toku

 

 

Toku pajallaan

 

 

Toku ja ysin hauki

 

Suomen mestari ja ysin hauki

 

 


Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt