Vieheenrakennuksen SM 2010 satoa: Onnivaappu

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share
Nimeni on Jouni Koitto ja olen kotoisin Lempäälästä. Eli varsinkin Lempäälän kosket on tulleet tutuksi. Saaliina yleensä Kuhaa, kirjolohta ja joskus taimentakin. Kalamies.comissa minut löytää nimimerkillä Juoni.

 

Ikää on 40 vuotta ja siitä iästä jo useampia vuosia tullut kalastettua. Vaappuja on tullut aiemmin tehtyä ihan käsin vuolemalla ja ensimmäiset vaappuni olivat käsin maalattuja. Maalausjälki kuin 5-vuotiaan sormiväreillä tehty, mutta silti jo ensimmäisillä omatekeleillä tuli kalaa. Jossain vaiheessa tuli hommattua halpa ruisku ja 3d-jyrsin. Sillä tein jonkin aikaa jos jonkinmoista vaaputinta.

 

.

Vasta viime vuonna aloitin tosissani suunnitelemaan vaappua joka olisi ulkomuodoltaan erilainen kuin muut ja selkeästi tunnistettavissa muista vaapuista. Tietenkin vaapun piti olla myös toimintavarma, koska pääasiassa kalastan koskissa. Painokuvani pohjalta lähdin suunnittelemaan vaappusarjaa (painokuvissani todella selkeä selkäevä).

 

Kokoja tuli 3kpl: 9cm, 6cm (kisavaappu) ja 4cm. Selkäevän muotoa jouduttiin hieman laskemaan koska halusin sorvautaa aihioni, jotta saisin aina samanlaisia ja oma 3d-jyrsimeni ei sovellu sarjatuotantoon vaan pääasiassa protojen tekemiseen. Eli Onnisarja on tarkoituksella tehty ihan myyntiäkin ajatellen. Tosin sitä ei valmistu montaa sataa vuodessa koska päätyöni tuotannonsuunnittelijana ja 2v poikani vie suurimman osan ajastani. Iltaisin tai viikonloppuisin ei ehdi montaa vaappua tekemään ja myynti on lähinnä tarkoitettu harrastukseni kustantamiseksi. Vaappujen valmistaminen on se toinen ja toinen on itse kalastus.

 

Onnivaapun syntymäpaja

 

Onnivaapun syntymäpaja ja jyrsin

 

Maalausasema

 

Onnivaapun maalausasema

 

Materiaaliksi valitsin ehdottamasti Abassin koska se on huomattavasti kestävämpää kuin balsa ja etuna balsaan on myös se, että vaappuun ei tarvitse lisätä lisäpainoa heittokalastuksessa. Lisäksi halusin vaapusta mahdollisimman viritettävän ja abassi tunnetusti myös kestää enemmän nokkalenkin taivuttelua kuin balsa. Jo kisavaappuakin sai viritettyä kylkiä keinuttelevasta uinnista aivan pieneksi tirinäksi. Ihan normiviritykset: lenkkiä ylös tai alas ja sivuille.

 

Onnivaappu kestää kovaakin vetoa ja siksi se mahdollistaa myös nokkalenkin virittämisen niin, että viehe ui esim puoli metriä sivussa. Näin saa aikaiseksi myös sivupotkuja. Porraslevy oli suosikkini nokkalevyistä vaikka kokeilin myös muitakin vaihtoehtoja. Porraslevy oli varmin ja vaikka sillä sai koskikestävyyttä. Porraslevyllä lähti Onnivaappu uimaan myös erittäin hitaalla vauhdilla.

 

Kisan huomattuani innostuin ja huomasin, että kaikki vaappuni, paitsi protoni, olivat testissä. Lisää en sillä hetkellä ehtinyt tekemään ja siksi laitoin protoversion kisaan, jotta saisin sinne edes jonkun vaapun mukaan. Mielestäni kisa oli todella hyvä idea, varsinkin kun laitetaan huutokaupan tuotto hyvään tarkoitukseen. Toivottavasti tälläinen kisa järjestetään uudestaankin. Siihen tulisin paneutumaan 100% ja kisaviehekin olisi jo mielessä.

 

Onnivaapusta valmistuu joskus talven aikana Onnivaappu spesiaali. Tämän teen alusta loppuun omalla 3d-koneellani ja siinä on sitten jo evää ja muotoa hieman enemmänkin.

 

Samaan aikaan lähettäessäni vaapun kisaan sain jo ensimmäisiä tiedusteluja vaapuistani, että josko ne olisivat myytävänä. Olin jaellut/antanut niitä testattavaksi ja jo viikko testivaapun lähettämisen jälkeen oli maalaus ja lakkauskin saanut paremman pinnan. Ikävä kyllä näitä ei ollut vielä kisaan lähettää.

 

Nyt kisan jälkeen valmistuneissa Onnivaapuissa on myös tarkkaan laskettu lakkakerrokset ja se mitenpäin se kastetaan ja kuinka monta kertaa. Eli halusin siitä vielä enemmän takapainoisen, jotta se ei sotkeentuisi siimaan niin helposti. Koukkukoko on muuttunut, nyt koukkukoko on numero kuusi. Runkolanka hieman paksumpaa, mutta pehmeämpää, jotta erilaiset viritykset olisivat vieläkin helpompia. Eli tuotekehitystä on ollut kisan jälkeenkin.

 

Kisan jälkeen on perustettu myös T:mi Onnivaappu ja kotisivu www.onnivaappu.fi on vielä tätä kirjoittaessa hyvin keskeneräinen.


 

Terveisin

Jouni Koitto

040 758 2280

jouni.koitto(ät)mail.com

Keskitie 3
37560 LEMPÄÄLÄ
www.onnivaappu.fi

 

 

 

Onnivaappu, Jouni Koitto

 

Onnivaappu, Jouni Koitto

 

Onnivaapun selkäeväprofiili

 

 

Onnivaappu, Jouni Koitto

 

 

 

 

 

Onnivaappu ja saalis

 

Onnivaappuun nasahtanut kirjolohi

 

Onnivaappu ja kirjolohet

 

Lisää nasahtaneita

 

Onnivaappu ja kirjolohi sekä kuha

 

Kelpaa se kosken yökaloillekin

 

 

Onnivaappu ja taimen

 

Ja taimenelle myös

 

 
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt