Vieheenrakennuksen SM 2008 satoa - RP-Vaappu

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

RP-Vaapun suunnittelin 80-luvulla Oulujoen taimenia ja lohia varten.  Sitten perhokalastus vei miehen kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen aloitin uistelun moottoriveneellä. Saaliskalana oli kuha, jota yritin puolitoista kesää kaikilla tunnetuilla kuhauistimilla, mutta melkein turhaan. Kerran kauniina kesäpäivänä laitoin perään parikymmentä vuotta vanhat omatekoiset ja sitten alkoi kuhaa tulla. Sen jälkeen olen tehnyt omaa ja nykyisin myös kavereiden kalastusta varten RP-vaappuja.

Image


.

Vaapun malli on melko kaareva ja muista poiketen suurella porraslevyllä varustettu, jolloin uintisyvyydeksi saadaan 3-4 metriä siiman pituudesta riippuen. Vetonopeuden olen pitänyt noin 4,5 km/h, jolloin kuhan koko on yleensä kahdesta kilosta ylös päin.  Hyvillä ahvenpaikoilla kannattaa hidastaa nopeuteen 3,5 km/h, jolloin tulee paremmin isoa ahventa. Harmittava seikka on, että myös hauki on liian kiinnostunut RP-vaapusta - sitä tulee joskus riesaksi asti.

 

Materiaaleista sen verran, että runko on balsaa, myös apassista koetin, mutta uinti ja kalastavuus ei ollut niin hyvä. Pinnoitus probionaatilla 8 kertaa, maaliksi asetoniohenteinen automaali. johon CABin lakka päälle, uintilevyn laitto ja 2 kerrosta probia päälle ja sitten lopuksi CABin lakkaa 2 kerrosta. Runkolanka 1mm jäykkä rosteri joka on toki hankalaa muotoilla mutta sitä viritystä ei isokaan kala saa muutettua.

 

Tänä keväänä aloitin myös uudelleen soutamisen Oulujoessa ja hyvällä menestyksellä. Saaliina on ollut useampi taimen, suurin 2kg, yksi kuha 2kg ja paljon haukia, suurin vajaa 7kg. Myös kaverini ovat saaneet Oulujoesta useita taimenia sekä kuhia. Viime kesänä kaverit saivat hyvin saalista Tampereen ympäristöstä ylöspäin aina Inarin taimeniin asti. Viime kesän suurimmat olivat minulla Oulujärven vesistöstä kuha 4,5 kg, ahven 750 g, 11,5 kg ja 14,5 kg hauet peräkkäisinä päivinä myöhään syksyllä.

 

Tällä hetkellä on kokeilussa myös kahta pienempää samaa mallia, jos vaikka iso lohikin niihin ottaisi, sillä näihin pitempiin malleihin ei ole yli kymmenen kilon lohi ottanut. Kaksi pienempää uistinta oli koeuitossa juhannuksen aikaan Torniojoella:  toisella 7.0 kg ja toisella 10.8 kg lohet. Itse uitin isompia Kivesjärvellä samaan aikaan saaliina yli 30 kuhaa, kokoluokkaa 1-3.5 kg, joista suurin osa jatkaa kasvamista.

KIREITÄ SIIMOJA KAIKILLE, soitellaan.


Valmistaja Risto Pesola (perho10) Oulu p.044-3242000  risto.pesola(ät)pp1.inet.fi


Image
Image
Image
Image
Image
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt