Sidontanurkka: Ympärisidottu putkiperho

Käyttäjän arvio:  / 0
HuonoinParas 
Share

Foorumilla sattui silmään Kymijoen junnupäivästä juttua, jossa kyseltiin perhojen yms. tarvikkeiden perään.

Tyhjentelin rasioista ylimääräiset, mutta kun viime syksynä tuli tehtyä inventaario ei paljoa ylimääräisiä löytynyt. Sidontapenkin ääreen siis. Tehtävä: nopea ja helppo sitoa ja ehkä kalastavakin? Jep, se on vanha kunnon ympärisidottu bucktail -siipinen putki. Näillä on tullut omakin sidontaharrastus aloitettua. Silloin perhot tehtiin käsissä topsipuikkoon lankan ompelulankaa. Noh, ainakin joku on muuttunut. . Noita tuli sitten muutama kokeiltua ja tykäistyin heti. Sitominen kestää n. 5 min, materiaalit löytyy about jokaiselta (tai
parilla kympillä kaupasta), ja ihan kalastavan näköinenkin.

Kyhäsin sitten tylsyyttäni STEP-BY-STEP ohjeet ko. flugasta. Toivottavasti on jollekin apua.

1. Tarvikkeet: Putkea (väri vapaa), villaa/fluoroa/jotain josta saa iskupisteen, mustaa kettua
, mustaa bucktailia, Polar Chenillea ja pikaliimaa + perussidontavälineet.2. N. 4cm putki kiinni penkkiin. Putken pituus on makuasia, kannattaa tehdä eri kokoja. Perushaarukka voisi olla 2-6cm. Kiinnitykseen on monia kikkoja huovutusneulasta klemmariin. Virkkuukoukku on aika jees. Pohjutus takaosaan.


3. Iskupistemateriaalin kiinnitys. Tuo on jotain Flossia. Materiaali vapaa. Itse pyörittelen suoraan rullalta niin ei mene materiaalia hukkaan. Helpompi katkaista pätkä, jos on sidonnassa alkutaipaleella.
4. Runko. Ketun pohjavillasta saa hyvää runkomatskua. Moni putkiperhon siotja ostaa kettua monessa eri värissä, niin turha ostaa enää dubbingeja samoissa väreissä. Ketun pohjavillat vain talteen. Eli runko dubataan ketusta.

Pohjavillat talteen.


5. Seuraavaksi Polar Fibrea antamaan vähän kimallusta ja väriä perholle. Jos ko. materiaali ei ole tuttua kts. http://mistpool.com/productˍinfo.php?cPath=25&productsˍid=49 Hyvää materiaalia ja yhdestä paketista riittä parille sitojalle loppuiäksi. Myös kivat värit tarjolla. Tuota parin sentin pätkä, joka pyöritetään eturungoksi. Itse tykkään pyörittää häkiläpihdeillä.

6. Perhoin vaikein osa, joka ei ole vaikea sekään, jos siitä ei tee vaikeaa, eli siipi. Ensin sopivan paksu nippu Bucktailia (kokeile eri määriä), joka sidotaan ensin putken päällä ja pari lankakierrosta, mutta ei kovin kovaa kiristystä. Tämän jälkeen karvat levitetään kynsillä takaisesti putken joka puolelle ja kiinnitys.

7. Viimeistely. Karvojen leikkuu, unohda sakset ja ota käyttöön partakoneen terä. Jos ei löydy, osta. Itse tykkään jättää millin pari karvoja sidoksen yli, jotta ne imaisevat pikistä hieman itseensä ja perhosta tulee kestävä. Rumempihan tuo on, mutta aivan sama. Sitten putken leikkaus ja pään poltto sytkärillä.

8. Valmis suttu. Näitä, kun sarjassa vääntää niin se on about 5min/perho. Sitten voi lisäillä kierteitä ym., jos näkee tarpeelliseksi.Ja näitähän ei kannata yksittäin sitoa.


Enemmän ympärisidotuilla kalastaneet voisivat kommentoida tuota siiven pituutta/paksuutta. Itse en ole näillä pahemmin kalastanut, joten sidon pääasissa silmän perusteella.

Vaikka perho ei ihan täysin onnistuisikaan on se silti aina hyvä kalastusperho. Spinflugassakin nopeus ja kestävyys ovat tärekitä ja menekkihän on kova.

Loppukevennys.
Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt