Share

Handy Dock on ruotsalainen venevarusteisiin ja etenkin veneiden kiinnittämiseen erikoistunut tuotemerkki. Nerokas teleskooppihaka vapautettavalla kiinnityskoukulla sopii kaikkien veneiden varusteeksi pienestä kalastusveneestä aina isompiin moottoripursiin.

Handy Dock –järjestelmään kuuluu oikeastaan kaksi eri tuotetta, jotka integroituvat yhdeksi kokonaisuudeksi: teleskooppihaka joko 95-165 tai 110-200-senttisenä sekä varsinainen kiinnityskoukku. Vastaavat tuotteet tunnetaan veneilypiireissä nimellä "keksi", mutta Handy Dock on enemmän kuin pelkkä koukulla varustettu kepukka.

Tukeva ja selkeä käyttää

Teleskooppihaan materiaali muistuttaa olemukseltaan paljon keulasähkömoottoreiden rikiä. Tuntuma on eittämättä jämäkkä ja kestävän oloinen. Valmistaja kertoo haan olevan vahvistettua lasikuitua, joka ei reagoi suolaveteen millään lailla. Vaikka perinteinen alumiininen "keksikään" ei ruostu, se kerää kuitenkin ajan kuluessa suolaa liukumekanismiin ja hapettuu jonkin verran.

Yleensä teleskooppiratkaisuihin liittyy tietynlainen heppoisuus, mutta Handy Dockin tukeva lukitusmekanismi herättää luottamusta. Teleskooppi vapautetaan jämäkästä salvasta ja jatkovarsi liukuu sujuvasti aihiossaan ennen kuin stoppari pysäyttää sen.

Monitoimisuus vakuuttaa

Handy Dockissa on kiinteänä perinteinen koukku, jolla voi tarttua laituriin tai poijuun venettä liikuttaakseen. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Uutta on sen sijaan varren päähän kiskoasennettava koukkuosa, joka on valmistettu sitkeästä komposiittisekoitteesta. Koukkuosassa on lukitusmekanismi, jonka avulla se saadaan lukitettua joko poijuun, kaiteeseen tai vaikka toiseen veneeseen.

Lukitus vapautetaan vapautussalpaan kiinnitetyn köyden (veneen kiinnitysköysi tai tai muu irtoköysi) avulla napakasti vetämällä. Koukkuosa irtoaa tarvittaessa teleskooppihaasta jääden karbiinihakatyylisesti lukittuna esimerkiksi poijurenkaaseen kiinni, jolloin veneen kiinnittäminen esimerkiksi kovassa tuulessa helpottuu.

Handy Dockin suunnittelijat ovat saaneet rakennettua koukun mekanismista sellaisen, että sen voi helposti vapauttaa vaikka kuormitus olisi kova. Koukkuosia on saatavilla kahta eri mallia sekä 23 että 33 millin paksuiseen kohteeseen kiinnittymistä varten.

Handy Dock painaa käyttövalmiudessa noin puoli kiloa ja varret ovat kelluvia tietyin rajoituksin, sillä varsissa on ilmanvaihtoaukot ilman poispäästämistä varten niitä kokoon laitettaessa. Handy Dock on nimensä mukaisesti kätevä eikä yhteishinnaltaan noin 70 euron arvoinen kokonaisuus ole mitenkään yläkantissa laatuun ja käytettävyyteen nähden. Vanha "keksi" kannattaa päivittää nykyaikaan!

Hanki oma Handy Dock suoraan Marimitin verkkokaupasta:
http://maritimshops.fi/fi/tuotteet/68699938/handy-dock

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston  rekisteriseloste  Ɩ Sivuston yleiset säännöt