Share

Tämä artikkeli on opas yksinkertaiseen ja toimivaan lenkki- sekä reikämorrin valmistukseen. Mormuska (morri, mormu, mormyska) on painokoukku, jonka valmistamisessa vain mielikuvitus on rajana, kun aloitat tamppien viilauksesta ja lopetat väriyhdistelmiin, mätipalloineen kaikkineen.


.

Tarvittavat työvälineet ja materiaalit

 • Alasin, joka saa mielellään olla lyijyä. Innon ja kokemuksen siivittämänä huomaat kohta omistavasti useampia alasimia: eri kovuisia ja jokaiselle morrimallille omansa.
 • Vasara
 • Tampit eli kuviointimeistit
 • Sakset kilpien leikkaamista varten. Tarkoitukseen sopivat mallit löydät esim. Fiskarsin valikoimista. Erään suositeltavan mallin kuvan löydät alempaa tästä artikkelista.
 • Viiloja morrin kilpien viilaamiseen. Esimerkiksi Stihl moottorisahan ns. muhaviila on kelpo edullinen viila, erikokoisia neulaviiloja. Mitä leveämpi viila, sen helpompaa sillä on viilata kilpi muotoon.
 • Terävä piikki reiän tekoa varten.
 • Materiaali eli pelti kilven tekoon. Materiaali voi olla esim. 0.10-0.25mm hopeaa, kultaa, messinkiä, kuparia ja tompakkia.
 • Koukut. Kamasanin koukut ovat osoittautuneet tarkoitukseen päteviksi niiden kestävyyden ja taivuteltavuuden vuoksi.
 • Tinaa, esimerkiksi multicore savbit eri vahvuuksissa 0.75mm- 3 mm.
 • Lyijyä tai kirjasinmetallia tankoina.
 • Kolvi, mielellään joko säädöllä tai vaihdettavilla kärjillä. Esimerkkinä käyttökelpoisesta kolvista on Wellerin juottosasema vaihdettavilla kärjillä. Kärkiä kannattaa vaihtaa morrin koon ja käytettävän tinan mukaan.
 • Neuloja. Apteekista saa muutamalla sentillä eri paksuisia injektio- eli ruiskuneuloja 0.2-0.7mm.
 • Kiillotusvälineet. Joko käsin hankaus- ja kiillotusnesteellä, lisäksi tai vaihtoehtoisesti koneellisesti kiillotuslaikalla.
 • Pohjamaalia. Akryylimaali on hyvä vaihtoehto sen nopean kuivumisen ja hyvän peittävyyden ansiosta.
 • Epoksiliimaa, esimerkiksi Bison 5 min.
 • Värijauheita, kimalteita, mikrolasia….
 • Pirusti sitä mielikuvitusta!

 

Työvaihe 1

 

Ensimmäiseen vaiheeseen tarvitaan peltiä, esimerkiksi messinki- ja kuparipeltiä. Työvälineinä vasara, alasin sekä tampit.

 

 

Alasin, tampit ja vasara

 

Ensimmäisen työvaiheen materiaalit ja välineet.

 

Tamppi eli meisti on työkalu, jolla morrin pelti eli kilpi muokataan ja kuvioidaan. Kuviointimeistin voit tehdä esimerkiksi pultista viilaamalla pultin kierrepään tai kannan halutun muotoiseksi ja kuvioiseksi. Normaalia kovuusluokkaa 8.8 olevat pultit kelpaavat hyvin, mutta suositeltavampaa on käyttää kovuusluokan 10.9 pultteja niiden paremman kestävyyden takia.

 

Morrin valmistukseen tarvittavia tamppeja

 

Muutama viilattu ja kuvioitu tamppi

 

Työvaihe 2

 

Kun kilvet on lyöty alasinta vasten, ne leikataan muotoonsa ja niihin tehdään reikä koukun silmää tai siimaa varten. Sen jälkeen ne vielä viilataan lopulliseen muotoonsa.

 

Vinkki: voit myös viilata itsellesi ns. leikkaavan tampin, jolloin alasinta vasten lyöty kilpi leikkautuu automaattisesti irti pellistä ja jää kiinni alasimeen, josta sen voi nostaa irti esimerkiksi neulaa apuna käyttäen.

 

 

Morri03

 

Vahvat, suorateräiset sakset sekä reiäntekoon piikki. Lopuksi särmät kilvestä pois viilalla.

 

 

Työvaihe 3

 

Kun kilvet on leikattu, rei’itetty ja viilattu muotoonsa, valitaan sopiva koukku ja muokataan sitä tarvittavalla tavalla. Esimerkiksi morrin rakenteen vuoksi koukkua voi joutua taivuttamaan koukun silmän kohdalta.

 

Vinkki: kuparisen tai muun pehmeämateriaalisen morrin kilpeen kannattaa tehdä reikä yläkautta painaen ja reiäntekoneulaa pyörittäen, jolloin reiästä tulee nätisti sisäänpäin kaartuva.

 

Morrin koukut, kilvet ja neula

 

Rei'itetyt kilvet ja koukut (Kamasan B175 #8 ja B800 #6)

 

Työvaihe 4

 

Juotosalustana toimii hyvin balsa, joka on materiaalina tarpeeksi kovaa pitämään koukut kiinni, ollen kuitenkin samalla tarpeeksi pehmeää, ettei se vahingoita koukun väkästä esim. irrotettaessa morria alustasta. Toki juotoksessa kilpeä ja koukkua kiinni pitävän neulan työntäminen pehmeään balsaan on helpompaa kuin kivikovaan apassiin.

 

Käytä vain injektio- eli ruiskuneuloja ja unohda kaikenmaailman poranterillä leikkiminen. Injektioneulaan ei tina tartu ellet lämmitä sitä aivan liikaa ja liian kuumalla kolvilla.

 

Jos käytät suorasilmäistä koukkua, työnnä neula ensin koukun silmästä ja vasta sen jälkeen kilven reiästä läpi.

 

Vinkki: Isommille morreille saat lisäpainoa helposti tartuttamalla kilven ja koukun ensin kiinni tinaamalla ja jatkamalla sen jälkeen juottamista pelkästään lyijyllä.


 

Morriaihiot valmiina valuun

 

Kilvet ja koukut kiinnitettynä juotosalustaan injektioneulojen avulla

 


Tinalla kiinnitetty morri odottamassa lisää lyijyä

 

Tinaamalla tartutettu morriaihio odottaa painavampaa materiaalia

 

Työvaihe 5

 

Valmiiksi juotettu morri viimeistellään juotospuolelta esimerkiksi askarteluveitsellä tai puukolla. Näin saadaan juotoskuonat pois ja samalla pinnalle hyvä kiilto. Raaputtamalla ensin veitsen teräpuolella karstat irti ja käyttämällä sen jälkeen hamarapuolta saat morrin pinnasta tasaisemman ja kiiltävämmän.

 

Viimeistelyä odottavat morrit

 

Juotetut morrit odottavat karstanpoistoa ja kiillotusta

 

Veistä kannattaa käyttää myös morrin pehmeän puolen viimeistelyssä jotta morrin profiilille saadaan sopiva muotoilu. Muotoilulla on suuri vaikutus morrin uintiin ja sukellusnopeuteen. Esimerkiksi littanaksi muotoiltu morri leijailee hitaasti toisin kuin kattomaisesti muotoiltu, joka sukeltaa nopeammin.

 

Morrin muoto

 

Nopeaan sukellukseen muotoiltu morri

 

Työvaihe 6

 

Morrien puukotuksen jälkeen siirrytään kiillotukseen. Pöytähiomakone ja kiillotuslaikka on toimiva apuvälineyhdistelmä, alkuun pääsee myös porakoneen avulla, jolloin poranterään kietaistaan kiillotusrätti ja kiillotusrättiin jotakin sopivaa kiillotusainetta, esim. Autosol kiillotusainetta.

 

Kiillotusaineeksi sopivia aineita lienee useita, eräs hyvä vaihtoehto on kultaseppien käyttämä kiillotus- ja hiontatahna. Se poistaa myös pienet naarmut, jolloin ei tarvitse kikkailla vesihiomapapereiden kanssa.

 

Kiillotuksen jälkeen morrit pyyhitään vielä hopeankiillotusliinalla, jonka saat ostettua kulta- ja kelloliikkeistä.

 

Morrit hiomoon

 

Kiillotuskone

 

Kiillotetut morrit

 

Morrit kiillotuksen ja kiillotusliinalla pyyhinnän jälkeen

 

Työvaihe 7

 

Rättikiillotuksen jälkeen morrit asetetaan taas balsapalan päälle maalausasentoon. Balsapalaan on hyvä tehdä viillot, joihin koukut saa upotettua. Tarvittaessa morrit pohjamaalataan valkealla akryylimaalilla. Jos jostain syystä aiot maalata tai koristella isommankin alan morrista, siis muunkin osan kuin koukun kiinnityskohdan alueen, kannattanee edellisessä työvaiheessa tehty kiillotus keskittää enimmäkseen maalaamatta jätettävälle alueelle ja hioa pohjamaalattavaa aluetta hieman hiomapaperilla pohjamaalin paremmaksi tartuttamiseksi.


 

Morrit valmiina maalaukseen

 

Morrit koristelujalustallaan

 

Työvaihe 8

 

Sekoitetaan pieni määrä kaksikomponenttiepoksiliimaa, esim. Bisonin viiden minuutin epoksia. Sekoitetun liiman sekaan lisätään haluttua väriainetta. Kokeilemalla selviää kuinka paljon väriainetta pitää laittaa saadakseen halutun väristä. Fluorinvalkoista väriä voi lisätä hiukkasen antamaan väriä ja peittävyyttä. Varo kuitenkin lisäämästä sitä liikaa, sillä liika-annostus tekee kirkkaimmastakin lisäväristä pastellin.

 

Jälkiloistejauheen, kansan suussa fosforiksikin kutsutun, lisääminen on tässä vaiheessa vaihtoehtona. Muista kuitenkin, että oli sinulla sitten päällä punainen tai keltainen väri, niin perusfosfori näkyy silti kellertävänä. Jälkiloistetta on saatavilla ainakin sinisenä, punaisena, keltaisena ja vihreänä, joista jokainen loistaa kyseistä väriä maalin alta.

 

Vinkki: "maalatessasi" suuremman sarjan morreja kerrallaan sekoita liima ja värijauhe muovipussilla suojatun jäisen kylmäkallen päällä. Näin suurempi määrä sekoitettua epoksiliimaa säilyy pidemmän aikaa työstökelpoisena eikä jähmety kesken kaiken.

 

Morrin maalausvälineet

 

Värijauhetta ja komponenttiliimaa

 

 

Morrin maalaus

 

Värijauhoa liiman sekaan

 

Työvaihe 9

 

Värit lisätään yksi kerrallaan koukun tyvestä alkaen. Värien välissä voi odottaa hetken verran, mikäli halutaan jaokkeellisempi lopputulos. Mitä pitempi koukku sitä useamman värin saa koukulle. Tässä vaiheessa voi kikkailla myös mikrolasilla tai kimalteilla.

 

Lyhyitä koukkuja kannattaa varoa tukkimasta liiallisella koukun kidan maalaamisella. Jos niin pääsee käymään koukun kitaa avarretaan taivuttamalla koukun kärkeä pihdeillä ylöspäin.

 

Vaiheet 8 ja 9 toistetaan niin monta kertaa kuin iskupisteeseen halutaan värejä.

 

Maalattu morri

 

Maalaus on alkanut ja ensimmäinen kierros on takana

 

Taitojen kehittyessä ja kokemuksen karttuessa voit kikkailla esimerkiksi yhdistelemällä erilaisia materiaaleja yhteen morriin, kuten esimerkiksi allaolevassa kuvassa, jossa on kaksi hopeakilpeä liitetty "toukaksi".

 

Hopeatoukka

 

Hopeatoukka


Toivon, että näistä kuvista ja vinkeistä on ollut sinulle apua, tai että ne antoivat sinulle vaihtoehtoisen tavan tehdä morreja. Jos lukijoilla riittää mielenkiintoa voin tehdä vielä erikseen vastaavan versioinnin tapsimorreista.

 

Alla näet lisää malleja erilailla maalattuna ja koristeltuna.

 

T: J.a.M

 

 

 

Share
 Mediakortti (pdf) Ɩ Kalamies.com sivuston rekisteriseloste Ɩ Sivuston yleiset säännöt